MJESEČNA DUHOVNA OBNOVA SVEĆENIKA SRIJEMSKE BISKUPIJE

Svećenici srijemske biskupije, zajedno sa svojim biskupima okupili su se na redovitu duhovnu obnovu 15. travnja u Srijemskoj Mitrovici

MITROVČANKA OSVOJILA NAGRADU ZA KRATKI FILM

Ana Saboci nagrađena na natječaju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

SUSRET ZBOROVA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Pjesmom i glazbom prikazana kulturna raznolikost  

POSJET PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

Učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje upoznali se sa tradicijom, baštinom i običajima još jedne hrvatske županije

ARHEOLOŠKI NALAZI OTKRIVENI ISPOD ŽUPNOG DOMA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

Tijekom ožujka  2024. godine arheolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina su radili zaštitna arheološka istraživanja u okviru župnog ureda na Trgu Branka Radičevića u Srijemskim Karlovcima.

Vijesti

MJESEČNA DUHOVNA OBNOVA SVEĆENIKA SRIJEMSKE BISKUPIJE

15. travanj 2024.

Svećenici srijemske biskupije, zajedno sa svojim biskupima okupili su se na redovitu duhovnu obnovu 15. travnja u Srijemskoj Mitrovici

SR. MITROVICA (TU) - Obnovu je predvodio vlč. Andrej Đuriček, penitencijar beogradske katedrale Uzenesenja BDM.

Voditelj je razmatranje započeo kratkim podsjećanjem na protekle duhovne obnove i naglaske koje je tada imao. Tema je ovoga puta bila: Zajedništvo u Crkvi, posebno u svjetlu Biskupske sinode o sinodalnosti.

Voditelj je podsjetio prisutne na dokument: „Radost evanđelja“, posebno na onaj dio koji govori o svećeničkom pozivu i poslanju.

Danas se na osobit način otvaraju pitanja smisla svećeničkog poziva u današnjim okolnostima. Suvremeni čovjek u religiji traži isključivo duhovno blagostanje i svojevrsni relaks, a svećenik bi trebao biti neki guru. To je prva opasnost krivog poimanja i življenja svećeničkog poziva. Druga opasnost je svećenik sakralni birokrat: navezan samo na institucionalnu, pravnu strukturu. Treća opasnost je da se Crkvu shvaća kao muzej koji izlaže samo neke povijesne artefakte. Važni su samo ceremonije i obredi, koji su lijepi ali nemaju utjecaja na život.

Voditelj je citirao Ivanovo evanđelje, gdje Isus poručuje farizejima i svećenicima svoga vremena: Ne tražite slavu Božju, nego svoju slavu.

Opasnost za svećenika je da traži samo svoju udobnost i fokusiran je samo na sebe, te bježi od zajedništva. Danas se i kod svećenika zamjećuje pretjerana briga za čuvanje privatnog prostora, slobodnog vremena. To dovodi do krize identiteta, jer svećenički poziv doživljava kao svoju privatnu stvar i kao da nema veze s drugima.

Iduća opasnost za svećenika je sterilni pesimizam: crkva nije više važan faktor u društvu, ne vide odmah i sada rezultate svoga rada, te to dovodi do razočaranja. U svom pozivu biva razočaran i pesimista. Potrebno je sjetiti se Kristovih i Pavlovih riječi: mi sijemo, ali nećemo puno puta skupljati plodove našega rada. Rađa se sve više i problem uspostavljanja dubljih odnosa - vjernosti, ustrajnost, a to se reflektira i na svećeništvo. Smanjena sposobnost podnošenja boli, podnositi svoj križ.

U svemu ovome svećenik se osjeća konfuzan, te se rađa pitanje: kakva je svećenikova uloga u svijetu? Što je suština svećeničkog zvanja? Tko je svećenik? Čitanje iz Djela apostolskih na svojevrstan način daju odgovor. Govoreći o izboru đakona, sveto pismo veli da se (Apostoli) svećenici trebaju posvetiti molitvi i posluživanju Riječi (Riječi pisano velikim slovom). Ima ono nešto što možemo zanemariti, a opet ono što nikako ne smijemo zanemariti. Lik, osoba Isusa Krista je središte svećeničkog života. Više vas ne zovem slugama, nego prijateljima. To je Magna karta svećeničkog života. Važno je uvijek iznova vraćati se ne trenutak polaganja ruku. Trenutak kada je na osobit način doživljen susret s Kristom. Treba njegovati taj događaj, ne zaboraviti. Biti sa Kristom kao s prijateljem. Krist uvodi u ono što je najdragocjenije a to je sinovski odnos s Bogom. Zajedništvo s Kristom se ostvaruje kao nasljedovanje. Tek imitirajući Krista svećenik postaje više svoj i originalan.

Važno je promatrati lik Isusa Krista: Krist kao Sin i Krist kao brat. Krist je biće zajedništva i dijaloga. Svećenik postaje biće za druge, poput Krista. Svećenički poziv je officia amoris, služba ljubavi koja vodi prema ostvarivanju zajedništva, zajedništva s Bogom, jednih s drugima i kao dionici Božjega naroda.

Duhovna obnova nastavila se klanjanjem i molitvo u katedrali sv. Dimitrija, te druženjem kod bratskoga stola u župnoj kući.

 

MITROVČANKA OSVOJILA NAGRADU ZA KRATKI FILM

15. travanj 2024.

Ana Saboci nagrađena na natječaju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

SUBOTICA (TU) - Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata raspisao je natječaj Snimi kratki film mobitelom o nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvata u Srbiji i osvoji nagradu. Pravo sudjelovanja imali su učenici viših razreda osnovne škole te srednjoškolci. Zadatak je bio snimiti neki običaj, stari zanat, dječju igru ili pak video o glazbi, plesu i nošnji Hrvata iz Srbije s ciljem upoznavanja, očuvanja nematerijalne kulturne baštine Hrvata s ovih prostora, ali i poticanja i razvijanja kreativnosti učenika.

Maturantica Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Srijemske Mitrovice Ana Saboci na natječaj je poslala film o čuvarima Isusovog groba, starom običaju koji se njeguje u središtu Srijemske biskupije. Za njega je osvojila pohvalnicu.

Nagrade su dodijeljene u Subotici u četvrtak, 11. travnja, prilikom svečane akademije povodom obilježavanja petnaeste obljetnice djelovanja Zavoda.

Nagrađeni film Ane Saboci možete pogledati na našem youtube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=HJp7m-dHfwg&t=1s

 

 

SUSRET ZBOROVA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

12. travanj 2024.

Pjesmom i glazbom prikazana kulturna raznolikost  

SR. MITROVICA (TU) - Povodom blagdana sv. Ireneja, koji se po julijanskom kalendaru slavi 7. travnja,  u galeriji „Lazar Vozarević“ toga dana okupili su se zborovi iz Srijemske Mitrovice i njihovi gosti, da kroz pjesmu pokažu bogatstvo kulturne raznolikosti ovoga grada. Srijemska Mitrovica je grad koji krije bogatu multikulturalnu baštinu, a ovo je bila prilika da se čuju različiti jezici i melodije.

Organizator ovog koncerta je bilo udruženje „Bingo“, koje kao zaštitnika slavi sv. Ireneja, srijemskog mučenika. Ovaj svetac je iz ljubavi prema Kristu mučeništvo podnio 304. godine, po naredbi Proba, namjesnika Panonije, za vrijeme vladanja rimskog cara Maksimilijana.

Na susretu su nastupili sljedeći zboru: Društvo za njegovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“ pod umjetničkim rukovodstvom Bogdana Lukać; Društvo Rusina „Rusinski slavuji“ na čelu s Vladimirom Balaščekom; Katedralni zbor „Sveta Cecilija“ kojim rukovodi s. Cecilija Tomkić; Udruženje „Bingo“ i vokalni ansambl „Polifonika“ pod ravnanjem Jovanke Ivanić te gosti iz Rume Zbor Srpskog crkvenog pevačkog društva „Vera“ koji vodi Jelena Raković.

Svaki zbor je odpjevao po nekoliko skladbi iz svog bogatog repertoara na radost mnogobrojne publike.

Ovakvi događaji doprinose jačanju veza među građanima i promociji kulturnog nasljeđa Srijemske Mitrovice.

Druženje je nastavljeno u prostorijama centra za kulturu „Sirmijumart“.

 

POSJET PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

08. travanj 2024.

Učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje upoznali se sa tradicijom, baštinom i običajima još jedne hrvatske županije

RIJEKA/KRK (TU) - Zahvaljujući suradnji Hrvatskog nacionalnog vijeća, HKC „Srijem“-Hrvatski dom i Primorsko-goranske županije i ove godine od 2. do 4. travnja organizirana je jedanaesta po redu ekskurzija za učenika koji pohađaju hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici.

O projektu

Projekt „Upoznaj domovinu“ pokrenut je 2011. godine uz podršku HKC „Srijem“-Hrvatski dom, HNV-a i županije koja se te godine posjećuje. Prethodnih godina djeca su imala priliku upoznati Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Primorsko-goransku, Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Varaždinsku, Istarsku i Međimursku županiju. Kako je posjet Primorsko-goranskoj županiji bio 2012. godine, nove generacije učenika izrazile su želju upoznati  se s povijesnim i kulturnim znamenitostima te prirodnim ljepotama  ove županije.

Vrlo sam zadovoljan rezultatima projekta 'Upoznaj Domovinu', koji smo realizirali jedanaesti put ove godine. Ovakve ekskurzije djeci puno znače, jer na taj način mogu uživo vidjeti sve ono što uče na nastavi predmeta hvatski jezik sa elementima nacionalne kulture. Ekskurzije su uglavnom trodnevne i djeca posjećuju kulturne znamenitosti i muzeje, kao i ono što  županija čiji smo gosti predloži da je važno posjetiti.“ kaže profesor Dario Španović

Obilazak znamenitosti

Tijekom trodnevne ekskurzije i obilaska Grada Rijeke te otoka Krka sudjelovalo je 44 učenika u pratnji tri vodiča Ane Hodak, Katarine Janošević i Daria Španovića. Nakon dolaska djeca su smještena u učenički dom „Kvarner“ u Rijeci, gdje ih je dočekala i pozdravila ravnateljica doma Dubravka Alar Vičević. U ime Primorsko-goranske županije učenike je dočekala zamjenica župana Marina Medarić u pratnji Marina Škopca, stručnog suradnika za županijsku riznicu i učeničke domove pri Upravnom odjelu i Ane Štefančić Modrić više savjetnice za međunarodni protokol i suradnju koji su učenicima i voditeljima ekskurzije nakon razgovora uručili darove dobrodošlice.

Prvog dana po dolasku djeca su s vodičima obišla Grad Rijeku: palaču Jadran, Gradski toranj, katedralu sv. Vida, kapucinska crkva Gospe Lurdske, Hrvatsko narodno kazalište, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Stara vrata a poseban dojam je ostavio posjet Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Drugi dan je bio rezerviran za odlazak na otok gdje su djeca obišla Grad Krk i njegove znamenitosti poput gradskih zidina, krčke katedrale i kaštela kojeg su podigli krčki knezovi Frankopani. Nakon povratka sa otoka Krka uslijedio je posjet Trsatu, najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj, gdje su djeca obišla trsatski kaštel i crkvu Gospe Trsatske. Trećeg dana nakon doručka uslijedio je povratak u Srijemsku Mitrovicu u koju su se djeca vratila sa prelijepim uspomenama iz Primorsko-goranske županije.

 

ARHEOLOŠKI NALAZI OTKRIVENI ISPOD ŽUPNOG DOMA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

06. travanj 2024.

Tijekom ožujka  2024. godine arheolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina su radili zaštitna arheološka istraživanja u okviru župnog ureda na Trgu Branka Radičevića u Srijemskim Karlovcima.

SR. KARLOVCI (TU) - Tijekom istraživanja otkriveni su zidovi iz različitih perioda, jedan poznosrednjovjekovni grob, kao i dio objekta sa zidanom peći iz XVIII. stoljeća. Iako pokretni arheološki materijal iz istraženih arheoloških slojeva doseže najranije do poznog srednjeg vijeka, za najstariji kameni zid, širine 1,60 m, koji je otkriven na dubini od 2,5 m, se može pretpostaviti da je dio bedema iz rimskog perioda. Iznad ovog zida je sagrađen južni zid sa kontraforom srednjevjekovne bazilike, poznate iz ranijih arheoloških istraživanja i povijesnih izvora. Ostali zidovi predstavljaju dogradnje i adaptacije južnog zida bazilike iz turskog i austrijskog perioda.

Povijesni izvori navode da su još u prvoj polovici XVIII. stoljeća postojale razvaline stare benediktinske opatijske crkve sa nazivom Klisa, koja se nalazila pokraj pravoslavne saborne crkve sv. Nikole u Srijemskim Karlovcima. Na tom mjestu je 1768. godine podignuta današnja crkva Presvetog Trojstva. Ostaci bazilike su otkriveni tijekom zaštitnih arheoloških radova 1984. i 1993. godine na Trgu Branka Radičevića i tom prigodom je zaključeno da je u pitanju trobrodna bazilika tipa obnovljene bizantske bazilike, kakve su podizane u Srijemu poslije 1000. godine, nakon dolaska Mađara.

Benediktinci su prvi katolički monaški red koji se pojavljuje na tlu nekadašnje Ugarske, a čiji se samostani u Bačkoj, a naročito u Srijemu gotovo bez iznimke nalaze uz Dunav, koji je bio važan trgovački i vojni put ka Bizantu. Od druge polovice XI. st., benediktinske opatije su se počele podizati baš u blizini puteva i važnih riječnih tokova. Nisu se samo trgovci služili putem uz Dunav, preko Bačke i Srijema. Od XI. st. stanovništvo Europe postaje pokretljivije u odnosu na prethodna razdoblja, a sve više ljudi putuje na hodočašća u Jeruzalem. Benediktinske opatije bile su često mjesta koja su osiguravala hodočasnicima potrebnu pomoć i smještaj.

Osim ove, u Srijemu su se nalazile benediktinske opatije: Sv. Dimitrija kod Srijemske Mitrovice, Sv. Margarete kod današnjeg Grabova, Sv. Stjepana kod Banoštora (najveća opatija u Ugarskoj) i Dombo, kod današnjeg Rakovca, posvećena sv. Stjepanu.

М. Tucakov

 

SRIJEMCI NA IZLETU U OSIJEKU

06. travanj 2024.

Vjernici iz  Hrtkovaca,  Nikinaca  i Platičeva kao te  članovi HKD „Dr. Nikola Dogan“ posjetili su Osijek

OSIJEK (TU) - Zajednica protjeranih Hrvata Srijema,  Banata i Bačke s ogrankom u Osijeku, organizirala je 2. travnja izlet u glavni grad Slavonije – Osijek, za Hrvate iz Srijema

Tog prekrasnog proljetnog utorka dvadesetero djece iz Hrtkovaca, Nikinaca i Platičeva u pratnji roditelja i nekoliko župljana razgledavalo je prelijepi grad na Dravi. Prva stanica za obilazak je bio Muzej Slavonije, zatim su se uputili prema Trgu Presvetog Trojstva gdje su napravili zajedničku fotografiju. Sljedeća znamenitost koju su posjetili bila je osječka Tvrđa. Usput su obišli i franjevačku crkvu u Tvrđi te crkvu sv. Mihaela (Osijek 2). Potom su posjetili osječku konkatedralu  sv. Petra i Pavla, u kojoj su se djeca pomolila za svoje obitelji. Izlet je završio obilaskom Zoo vrta, koji je na male Srijemsce ostavio najveći dojam.

Ovo putovanje osigurano je preko projekta koje financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.