BISKUP FABIJAN PREDVODIO ZAHVALNO SLAVLJE JUBILEJA

Srijemski biskup koadjutor predvodio je misna slavlja kojim je obilježeno 50 godina od osnutka Hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U ŠIDU

Dvije prvopričesnice su u nedjelju, 4. lipnja, prvi put blagovale euharistijskog Isusa u župi Presvetog Srca Isusova

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U SRIJEMSKOJ KAMENICI

U Srijemskoj Kamenici šestero prvopričesnika

YOURJOB2 - NOVI MEMORANDUMI I STRUČNA PRAKSA U ŠIDU

U Šidu potpisana dva memoranduma o saradnji i razumijevanju i započela stručna praksa

DANI KUGLOFA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

Manifestacija koja od zaborava čuva baštinu podunavskih Nijemaca

Vijesti

BISKUP FABIJAN PREDVODIO ZAHVALNO SLAVLJE JUBILEJA

05. lipanj 2023.

Srijemski biskup koadjutor predvodio je misna slavlja kojim je obilježeno 50 godina od osnutka Hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu

BOCHUM/GELSENKIRCHEN (TU) - U subotu, 3. i u nedjelju 4. lipnja slavljena su misna slavlja u kojima je obilježen zlatni jubilej, 50 godina postojanja zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu. Misna slavlja, predvodio je biskup koadjutor Srijemski mons. Fabijan Svalina. U koncelebraciji su sudjelovali, uz voditelja zajednice vlč. mr. Ivicu Damjanovića: preč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemene pastve, vlč. Ivica Komadina, delegat za inozemnu pastvu u Njemačkoj, vlč. Branko Šimović, prvi voditelj zajednice u Bochumu, vlč. Vinko Delinac, koji je prije mirovine dugi niz godina vodio ove zajedice, mons. Josip Ivešić, generalni vikar Srijemske biskupije i vlč. Mato Knežević, župnik iz Gradišta.

Sveta misa, u subotu slavljena je u crkvi sv. Augustina u Gelsenkirchenu, uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Misno slavlje započelo je pozdravom, koje je u ime zajednice svim nazočnima uputila gospođa Ksenija Ivančić. Biskup Svalina svoju homiliju započeo je razmatranjem znaka križa kojega tako često stavljamo na sebe i ne razmišljajući da smo kao vjernici označeni tim znakom. Kad je čovjek kršćanin i znak križa, u pitanju, treba znati ovo: „S tim znakom počinje njegov dan, njegov rad, njegovo jelo i njegov večernji počinak. Bez tog znaka Presvetog Trojstva kršćanin je kao bez životnog kompasa.“ Ova misna slavlja bila su prilika da se spomenemo svih onih koji su prije 50 godina krenuli u neizvjesno, bez ikakve sigurnosti, ali puni pouzdanja u Gospodina.

„Kako ne sjetiti se tolikih muškaraca i žena, koji su otišli u svijet, u nepoznato, u svojevrsnu nesigurnost kao i neizvjesnost, ostavivši svoje najmilije kod kuće“, rekao je Biskup i pozvao na molitvu za sve njih. U misnome slavlju sudjelovali su i članovi KUD-a „Zrinski“ koji su prinjeli na oltar darove kruha i vina. Pjevanje kod misnog slavlja animirao je mješoviti zbor zajednice, predvođen orguljašem i voditeljem Tomislavom Barbarićem.

Na kraju misnog slavlja obratili su se i čestitali jubilej bivši voditelji zajednice, a u ime propsta i dekana Gelsenkirchena gospodina Markusa Pottbäckera, čestitku je pročitala gospođa Sandra Marek. U večernjem programu koji je uslijedio nakon misnog slavlja uz domaći KUD „Zrinski“ sudjelovao je i KUD „Adria“ iz Duisburga. Druženje i program nastavio se u prostorima župe Sv. Augustina u Gelsenkirchenu.

Misno slavlje u nedjelju, okupilo je veliki broj članova zajednice u crkvi Sv. Križa u Bochumu. Tamo je na početku mise pozdravnu riječ uputio gospodin Marijo Čengija. I ovo misno slavlje bilo je prožeto zahvalnošću za proteklih pedeset godina djelovanja i života ove zajednice, ali ujedno i molitva za budućnost. Predvoditelj misnog slavlja mons. Svalina pozvao je nazočne na zahvanost prema svima koji su u proteklom vremenu dali svoj doprinos u izgradnji ovih zajednica. Biskup je rekao: „Toliki istinski svjedoci vjere, tolike naše vjerničke obitelji, mladići i djevojke, stariji i bolesni, pa: ministranti, čitači, sakristani, djelitelji pričesti, vjeroučitelji, dobročinitelji, orguljaši, pjevači i svi vi, braćo i sestre, na bezbroj načina doprinosite ljepoti i živosti ove zajendice.“ Predvoditelj misnog slavlja na koncu svoje homilije napomenu je da je kao, donedavni ravnatelj Hrvatskog Caritasa iskusio sasvim konkretnu pomoć ovih zajednica, osobito prlikom posljednih potresa u Zagrebu i na Baniji. Misno salvlje u Bochumu animirao je svojim pjevanjem mješoviti zbor ove zajednice predvođen orguljašicom i voditeljicom gospođom Renatom Sprenger. I u ovome misnom slavlju, kao i u programu nakon mise sudjelovalo je KUD „Zrinski“ iz Gelesenkirchena.

Na misnome slavlju u Bochumu, uz već spomenute koncelebrante, sudjelovao je propst župe Petra i Pavla preč Michael Ludwig, kojemu pripada i ova zajednica.  On je na koncu misnoga slavlja izrazio svoju radost zbog ovoga jubileja. Ujedno je izrazio radost zbog prisustva Hrvatske zajednice na području ove župe, koja svojim primjerom zajedništva i živosti vjere postaje sve veći izazov i za njemačku Crkvu. Kod obadva slavlja svoju čestitku uputio je i preč. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve. Zahvalio je svima koji su izgrađivali i izgrađuju zajedništvo na ovim prostorima, kao i njemačkoj Crkvi na otvorenosti i suradnji. Pozvao je sve nazočne na molitvu za biskupe, svećenike, te nova svećenička i redovnička zvanja, i iz ovih zajednica. Svoju radost na kraju i ovoga misnoga slavlja izrazili su bivši voditelji ovih zajednica vlč. Šimović i vlč. Delinac. Prisjetili su se kratko početaka, ali i snažnog rasta ovih zajednica koji se dogodio kroz zadnjih 50 godina njihovog postojanja. Na misnome slavlju u Bochumu sudjelovao je gosp. prof. Ivan Bulić, generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu. On je u ime Vlade Republike Hrvatske čestitao svim prisutnima zlatni jubilej ovih zajednica. Domaćin ovih dvaju slavlja vlč. mr. Ivica Damjanović, zahvalio je svima na pripremi i sudjelovanj u ovim slavljima. Osobito je zahvalio svim svećenicima, te predvoditelju misnih slavlja mons. Fabijanu Svalini, kojemu je uručen i prigodini poklon.

Prije završnog blagoslova, biskup Fabijan je, u jednoj i drugoj zajednici kratko predstavio drevnu Srijemsku biskupiju, koja je bogata po svojoj povijesti, te osobito po svojim mučenicima prvih kršćanih vremena, ali koja je zadnjih desetljeća iznova prošla i prolazi kroz velike teškoće i izazove. Pozvao je na molitvu i međusobnu povezanost između svih vjernika Hrvata u cijelome svijetu.

Nakon misnoga slavlja druženje članova zajednice i gostiju nastavilo se u dvorištu crkve sv. Križa u Bochumu.

tekst: Tomislav Barbarić

 

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U ŠIDU

05. lipanj 2023.

Dvije prvopričesnice su u nedjelju, 4. lipnja, prvi put blagovale euharistijskog Isusa u župi Presvetog Srca Isusova

ŠID (TU) - Valentina Vladić iz župe Šid i Ines Lukačević iz filijale Vašica su na svetoj misi u 9 sati u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Šidu primile prvu pričest. Misno slavlje predvodio je župnik preč. Nikica Bošnjaković, koji ih je tijekom školske godine pripremao za ovaj važan događaj. Misa je započela recitacijama, kojima su prvopričesnice izrazile radost zbog ovog važnog događaja u njihovom vjerskom životu.

Važno je očistiti dušu

Župnik Bošnjaković se u homiliji obratio prvopričesnicama i podsjetio ih na važnost ovoga dana: „Isus živi u svetohraništu. On je sveta hrana, koju svećenik uzima da nahrani narod. Isus nam se daje kroz svetu pričest. Bjelina vaših haljina simbolizira vašu dušu. Duša mora biti bijela, bez grijeha, da bi mogla ugostiti Isusa. Da bi bila takva potrebna je ispovijed, koja je duhovno čišćenje duše od grijeha. Grijesi su kao blato za dušu, zato se važno oprati, ispovjediti se. Vi ćete danas poslije prve ispovijedi  bjelini svoje duše primiti Isusa prvi put.“

Župnik je nastavio propovijed o važnosti ispovijedi. Kazao je kako je važno za vjernika redovito se ispovijedati, jer poslije ispovijedi sve postaje drukčije, lakše, budući da se čovjek oslobodio tereta grijeha. Nitko nakon sakramenta pomirenja više nije isti, jer nakon što se očistio od grijeha, mir silazi na njegovu dušu. Župnik je homiliju zaključio ponovno se obrativši prvopričesnicama: „Od danas, nakon svake mise nosite Isusa svojoj kući, svojim roditeljima i svojim prijateljima. Niste više same, Isusa blagujete da bi bio uz vas.“

Dar za slavljenice

Djevojčice su kraju svete mise izrecitirale po recitaciju, kojom su Isusu zahvalile na ovome danu. Kao što je već dugogodišnja prakse, župnik je i njima, kao i prijašnjim generacijama, pored Uspomene na prvu pričest, darova i ilustriranu Bibliju. Pozvao ih je da Bibliju čitaju i tako produbljuju svoju vjeru i češće misle na Isusa.

 

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U SRIJEMSKOJ KAMENICI

05. lipanj 2023.

U Srijemskoj Kamenici šestero prvopričesnika

SR. KAMENICA (TU) - U nedjelju, 4. lipnja 2023. godine, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, proslavljena je Prva pričest u župi Našašća svetoga Križa u Srijemskoj Kamenici. Slavlje Prve pričesti vodio je župnik vlč Luka Ivković, a Prvu pričest primili su šestoro prvopričesnika: Matea Križanić, Petra Križanić, Anastasia Černiček, Zoran Hajdu, Ana Hajdu i Stevan Hajdu. Tijekom misnog slavlja dio prvopričesnika je čitao misna čitanja, dok je ostatak imao recitacije.

U prigodnoj homiliji župnik je naglasio: „Mi se nalazimo u crkvi, u lađi na krstarenju s Isusom. Isus treba posadu, mornare koji će mu biti na pomoć, kako bi lađa, naša župna zajednica zajedno s njime prispjela luci vječnoga života. Na tom krstarenju pozvao je i vas, današnje prvopričesnike, da mu budete desna ruka i da zajedno sa svim vjernicima idete ususret Gospodinu. Isus nije birao koga će zvati, poziva nas sve, da mu budemo posada. Znamo da je posada Kristofora Kolumba tražila zlato i čast, a naša posada, posada Isusa Krista traži zlato ljubavi i blagoslov Božji. Vaši roditelji su vas odgajali, podizali, sada je vrijeme da na ovaj vaš važan dan krenete na veliko putovanje preko mora. Prošlo je vrijeme kada ste gledali svoje roditelje, sada i vi smijete pomagati na brodu, jer su potrebni i kormilari (župnik, vjeroučitelj, župna vijeća), potrebni su mornari koji je zasukati ruke (ministranti, čitači, pjevači), treba mornara koji će ribati palubu, čistiti i ukrašavati crkvu, održavati okoliš. Sve vas i nas skupa povezuje jedan osjećaj, koji nam dopušta u različitosti mornarskih službi biti jedinstveni, a to je ljubav prema Trojedinom Bogu, Ocu, Sinu i Duhu Svetom.

Na kraju je nadodao: „Pričest znači zajedništvo, stoga vaša prva pričest neće biti i posljednja. Dopustimo da nam Otac bude u mislima, Isus u srcu i Duh Sveti u rukama i nogama, da uvijek i svagdje djelujemo tako da ne doživimo brodolom života, već da računajući na pomoć odozgor sretno prispijemo svojemu cilju, u luku vječnoga života, našemu Bogu.

Na kraju misnog slavlja uslijedila je zajednička recitacija „Mi smo prvopričesnici“ i podjela prigodnih poklona prvopričesnicima. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedilo je druženje u prostorima župe koje su pripremili roditelji prvopričesnika. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je domaći zbor uz orguljašku pratnju stolara orguljaša Ivana Bera.

 

Tekst: Luka Ivković

Fotografije: Zoran Hajdu

 

YOURJOB2 - NOVI MEMORANDUMI I STRUČNA PRAKSA U ŠIDU

05. lipanj 2023.

U Šidu potpisana dva memoranduma o saradnji i razumijevanju i započela stručna praksa

ŠID (TU) - Dana 01.06.2023 godine potpisan je Memorandum o suradnji i razumijevanju na realizaciji projekta Your Job 2 između Caritasa Srem i sportsko biciklističkog udruženja „Jednota“, Zahvaljujući predstavniku udruženja Slobodanu Radovanoviću, koji je uvidio značaj projekta YourJob i iskazao svoju spremnost da pruži podršku u osnaživanju mladih iz Šida.


Također, potpisan je Ugovor o obavljanju stručne prakse sa sportsko biciklističkim udruženjem „Jednota“ u Šidu, čime je korisnik Caritasovog projekta Bojan Ranisavljević započeo svoje karijerno usavršavanje na radnom mjestu pomoćnog trenera.

Isti dan u prostorijama Crvenog Krsta Šid potpisan je Memorandum o suradnji i razumijevanju na realizaciji projekta Your Job 2 između Caritasa Srem i Crvenog Krsta Šid . Tajnica Ivana Perzić, koja je prepoznala značaj projekta YourJob, iskazala je svoju spremnost da pruži podršku u osnaživanju mladih iz Šida.

Ovom prilikom pozivamo sve mlade iz Šida koji žele osnažiti i unaprijediti svoje kapacitete i prilike na tržištu rada da kontaktiraju ured YourJob u Šidu, i zakažu svoje individualno karijerno vođenje i savjetovanje. Sve usluge su besplatne!

 

DANI KUGLOFA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

31. svibanj 2023.

Manifestacija koja od zaborava čuva baštinu podunavskih Nijemaca

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji njeguju duh tolerancije i dobrosusjedstva, Fondacija „Zavičajna kuća“ i Udruženja građana „Petrovaradin Media“ i „The Best Fest“ drugu godinu za redom organizirali su Festival kuglofa u Srijemskim Karlovcima, 27. i 28. svibnja.

Ove godine u konkurenciji za najbolji kuglof sudjelovalo je dvanaest kolača iz cijele Vojvodine, a odlukom stručnog povjerenstva pobijedio je kuglof  Eve Šnur iz Srijmskih Karlovaca.

Festival je zatvoren u nedjelju, 28. svibnja, koncertima zborova: ukrajinskog DNUK „Kolomejka“ iz Srijemske Mitrovice, hrvatskog HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina, zbora grčko-srpskog prijateljstva „Irida“ i rusinskog  mješovitog zbora „Harmonija“ iz Novog Sada koji je održan u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima. Koncert je otvorio Stjepan Seder, utemeljitelj karlovačke Fondacije „Zavičajna kuća“ koja čuva baštinu nekadašnjih Karlovčana, podunavskih Nijemaca.

Marko Tucakov

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST SA ZASJEDANJA MEĐUNARODNE BISKUPSKE KONFERENCIJE SV. ĆIRILA I METODA U PRIŠTINI

30. svibanj 2023.

Sudionici 40. redovnog zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, koje se održava u Centru „Bogdani Polis“ u kripti katedrale Majke Terezije u kosovskom glavnom gradu Prištini, uputili su u utorak 30. svibnja 2023. priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

PRIŠTINA (IKA/KTA)

Pomirenje, suradnja, suživot i mir su moralni imperativ

Mi katolički biskupi, okupljeni na zasjedanju Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda u Prištini, svjesni napete situacije kako na našem području, tako i na cijelom Kontinentu, razmatrali smo sadašnje stanje i mogućnosti napretka ovoga dijela Europe.

Uvjereni smo da se samo suradnjom, napornim radom, strpljenjem, uzajamnim povjerenjem i trajnim dijalogom može, a i mora, graditi pravedan mir, napredak naših naroda, država i zajednica.

Pomirenje, suradnja i suživot pojedinaca i naroda te traženje rješenja mirnim putom za sva otvorena pitanja, moralni su imperativ za sve. Očekujemo od političara konkretno pozitivno djelovanje kako bi se napetosti smanjile i ojačalo razumijevanje među narodima. Da bi to moglo biti što plodonosnije, očekujemo od svih aktera javnoga života, uključujući predstavnike medija i korisnike društvenih mreža, da ne koriste govor mržnje, lažne vijesti, manipulaciju širokim masama i propagandu nasilja, već da rade na traženju i širenju istine.

Pozivamo predstavnike svih Crkava i vjerskih zajednica da se oslone na vrijednosti naših vjerovanja, koja naučavaju opće bratstvo među ljudima i odbacuju korištenje vjerskih osjećaja za manipulaciju i produbljenje postojećih napetosti. Stoga, potičemo sve da, u duhu istine i ljubavi, rade na ostvarenju svjetlije budućnosti za sve ljude i narode u ovom dijelu Europe.

 

Priština, 30.05.2023.

 

Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metoda

Albanska biskupska konferencija

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine

Bugarska biskupska konferencija

Hrvatska biskupska konferencija