SRIJEMSKI CARITAS U IRIGU POTPISAO MEMORANDUME O SURADNJI

Između Caritasa Srijemske biskupije, u okviru projekta YOUR JOB, potpisana u u Irigu četiri Memoranduma te je započela i prva stručna praksa

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA SRIJEMSKOG PREZBITERIJA

Neposredno pred početak intenzivnijeg dijela korizme i većih pastoralnih aktivnosti i obveza u dekanatima i župama, srijemski su svećenici nastavili promišljati o pozivu i izabranju kako su započeli na duhovnoj obnovi pred početak korizme.

U ČEREVIĆU PROSLAVLJEN CRKVENI GOD – SVETI JOSIP, ZARUČNIK BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Župa Čerević svečano proslavila svoj patron.

PROSLAVA SV. JOSIPA ZA HRVATSKU ZAJEDNICU U R. SRBIJI

Zaštitnik R. Hrvatske, sv. Josip, proslavljen je svečano u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u R. Srbiji u župnoj crkvi u Hrtkovcima

KRIŽNI PUT MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

Peti križni put mladih Srijemske biskupije održan je u subotu, 18. ožujka u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, pod geslom „Žrtva Bogu, duh je raskajan“ Ps 51,19.

Vijesti

SRIJEMSKI CARITAS U IRIGU POTPISAO MEMORANDUME O SURADNJI

23. ožujak 2023.

Između Caritasa Srijemske biskupije, u okviru projekta YOUR JOB, potpisana u u Irigu četiri Memoranduma te je započela i prva stručna praksa

IRIG (TU) - Dana 22.03. 2023 godine potpisani su Memorandumi o suradnji i razumijevanju na realizaciji projekta Your Job 2 izmedju Caritasa Srem i slijedećih ustanova od javnog značaja: Opština Irig, Centar za socijalni rad u Irigu, Javno Komunalno Preduzeće Komunalije „Komunalac“ i srednja stručna škola Borislav Mihajlović- Mihiz. Sastanku su prisustvovali: Oliver Ognjenović, načelnik opštinske uprave Irig, Mira Radulović, direktorica centra za socijalni rad, Dragana Kijacki, direktorica JKP “Komunalac”, Isidora Birinji, direktorica srednje stručne škole u Irigu, Petar Dujić, kordinator biskupijskog Caritasa Srem, i Sara Žurovski, karijerna savjetnica na projektu Your Job.

Također, tijekom ovog sastanka potpisan je prvi Ugovor o obavljanju stručne prakse sa Srednjom stručnom školom Borislav Mihajlović- Mihiz u Irigu, čime je naša korisnica Bojana Tolić započela svoje karijerno usavršavanje. Bojana će praksu obavljati na mjestu administratora u prosvjeti.

Prisutni su na sastanku iskazali veliko zadovoljstvo što će mladi i učenici na teritoriji Iriga imati dodatnu mogućnost da podignu svoje kapacitete i sebi osiguraju bolju budućnost.  Biskupijski Caritas Srem zahvalan je potpisinim stranama, koji uviđaju značaj projekta YourJob i iskazuju svoju spremnost da pruže podršku u osnaživanju mladih u Irigu.

Projekt YourJob 2 ima za cilj osnaživanje mladih, a posebno mladih iz ranjivih grupa, povećanje njihovih kapaciteta i konkurentnosti na tržištu rada. U Srbiji, projekat se realizira u Nišu, Šidu i Zrenjaninu, a implemetniraju ga Caritas Srbije, Caritas Niš, Caritas Srem i Caritas Zrenjanin. Donatori su Austrijska razvojna agencija (ADA), Caritas Austrije i Caritas Francuske.

Ovom prilikom pozivamo sve mlade iz Iriga i Šida koji žele osnažiti i unaprijediti svoje kapacitete i šanse na tržištu rada da nas kontaktiraju i zakažu svoje individualno karijerno vođenje i savjetovanje.
Sve usluge su besplatne! Više možete pogledati na Facebook stranici projekta: https://www.facebook.com/YourJobSrbija/ kao i na Instagramu: https://www.instagram.com/your_job_srbija/

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA SRIJEMSKOG PREZBITERIJA

21. ožujak 2023.

Neposredno pred početak intenzivnijeg dijela korizme i većih pastoralnih aktivnosti i obveza u dekanatima i župama, srijemski su svećenici nastavili promišljati o pozivu i izabranju kako su započeli na duhovnoj obnovi pred početak korizme.

RUMA (TU) - Predvođeni biskupima Đurom Gašparovićem i Fabijanom Svalinom, svećenici koji pastoralno djeluju u Srijemskoj biskupiji okupili su se u župi Uzvišenja sv. Križa u Rumi, u utorak, 21. ožujka, na korizmenu duhovnu obnovu. Predvoditelj, preč. Szilard Balcak, dekan Subotičkog dekanata, nastavio je svoje razmišljanje od prethodne duhovne obnove i poticaja koje je održao srijemskim svećenicima pred početak korizme. Promišljao je o temi poziva i izabranja, podsjećajući svećenike na primjere iz Svetoga Pisma iz kojih je očito da Bog uvijek bira slabe i grešne, On ne gleda kao što gleda čovjek, i njemu ne trebaju oni koji su u ljudskim očima veliki, lijepi, pametni, sveti, već naprotiv, računa na našu slabost i malenost, naše siromaštvo - slabosti i nedostatke. Isus je uvijek prijatelj siromašnih, potlačenih, obespravljenih. Podsjetio je na primjer pomazanja Davida za kralja, najmanjeg od svoje braće, na izabranje Abrahama, na poziv Zakeja, apostola, Marije Magdalene, žene Samarijanke... POnekad smo u opasnosti glumiti sami sebi da nismo siromašni, da nismo slabi ni grešni, da nismo žalosni ni umorni, jer mislimo da to svijet od nas očekuje. "Od malena smo učeni da trebamo uvijek biti jaki, savršeni, a da je slabo i krhko za odbaciti i skrivati" - rekao je preč. Balczak, te nastavio kako "svatko od nas treba danas ponovno čuti onaj nježni Božji glas koji nas zove, takve kakvi jesmo i podsjeća da se snaga u slabosti usavršuje". Govorio je i o iskustvu ranjenosti, te agresivnosti kod ljudi, zbog koje smo mi ljudi stvoreni svijet izobličili od prvotnog Božjeg plana te svojom zloćom rastužili i samoga Boga, kako nas uči Stari zavjet, do te mjere da se Gospodin "rastuži, razgnjevi te se pokaja što je stvorio čovjeka" vidjevši zloću u koju je čovjek zapao, nasilje i agresiju. Često je pozadina ljudske agresivnosti samo duboka ranjenost, a ne zloća, te čovjek ima potrebu da se brani jer se osjeća ugroženim, napadnutim, iako to objektivno možda i nije tako. Narodi i države gomilaju oružje tobože za obranu, a time zapravo potiču strah jedni kod drugih te dovode do sukoba.

Mi, kao kršćani, Crkva, pozvani smo ispravljati takvo naopako stanje u svijetu upravo vraćajući stvari na izvore, kako je Gospodin to zamislio, stvorio, i neprestano nas poučavao - biti brat svakom čovjeku, bez isključivosti, predrasuda i nasilja. 

Nakon izlaganja, svećenici su pristupali sakramentu pomirenja, te je uslijedilo Euharistijsko klanjanje u velebnoj župnoj crkvi, koje je animirao predvoditelj. Susret je zaključen bratskim slavljeničkim ručkom, kojim su tri imendanska slavljenika o Josipovu počastili subraću.

U ČEREVIĆU PROSLAVLJEN CRKVENI GOD – SVETI JOSIP, ZARUČNIK BLAŽENE DJEVICE MARIJE

21. ožujak 2023.

Župa Čerević svečano proslavila svoj patron.

ČEREVIĆ (TU) - U nedjelju, 19. ožujka 2023. godine, euharistijskim slavljem u 17.00 sati svečano je proslavljen sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije – crkveni god u Čereviću. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Dušan Milekić, župnik u Novim Banovcima i Inđiji, uz suslavljenje vlč. Luke Ivkovića, domaćeg župnika; preč. Ivana Rajkovića, župnika iz Petrovaradina 2 i preč. Marka Loša, župnika u Petrovaradinu 1. U uvodnoj riječi vlč. Dušan Milekić pozdravio je sve okupljene na euharistijskom slavlju iz domaće župa, ali i iz susjednih župa te je čestitao crkveni god i imendan svima koji slave. 

U prigodnoj homiliji vlč. Dušan Milekić je, razmišljajući o riječima misnih čitanja istaknuo pitanje kako čovjek, vjernik vidi svoj život i sebe u njemu. Naglasio je do čovjek ne smije po drugima krojiti svoj život, već da treba gledati i slušati Boga i u njega staviti svoje pouzdanje. Čovjek može lako skrenuti s pravoga puta, kada gleda drugoga, olako zaključiti da je drugima bolje nego njemu, i na taj se način udaljiti od Boga. Stoga čovjek, vjernik, treba voditi računa o svome srcu i tome da Bog ne gleda vanjštinu, već srce i koliko je ono predano njemu, kao što je bilo predano Davidovo, kojega je Samuel pomazao za kralja. „Bog od čovjeka ne traži krutosti i puko izvršavanje zakona, već traži da progleda na Božji način, da progleda i vidi srcem. Ne smijemo biti opterećeni kako nas drugi vide, nego kako nas Kristi vidi. Čuli smo u Evanđeoskom odlomku, Bog prilazi slijepom čovjeku, a ne slijepac Bogu. To se događa i sa svima nama, Bog nam prilazi i želi da Ga gledamo. Bog je uvijek prvi, maže čovjeka blatom i želi mu dati vid, dati mu oči srca da više vidimo stvarnost vlastita života i koliko Bog vodi moj život“, naglasio je vlč. Dušan.  

Uspoređujući i dajući osvrt na svetkovinu svetoga Josipa rekao je da je Josip imao zbrku vlastita života, da je vidio drugačije svoj život, ali da mu je Marija pomogla da shvati da mu je Bog dao časno mjestu, da on mora i treba biti tu, da mora biti uz Mariju i Krista. „Bog hoće da muškarac bude branitelj i čuvari svoje obitelji, on hoće da se probudimo i ne spavamo, da ga vidimo i budemo čuvari obitelji, odgojitelji u Duhu Svetomu, dopustiti da Josipov duh prođe kroz naše živote i ostane u njima,“ zaključio je vlč. Milekić. 

Na koncu euharistijskog slavlja, vlč. Luka Ivković se zahvalio prisutnim svećenicima, osobito predsjedatelju, kao i vjernicima, koji su, došli proslaviti svoga nebeskoga zaštitnika. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je domaći zbor u zajedništvu zboraša iz župe sv. Barbare, djevice i mučenici u Beočinu i zboraša iz župe Našašća sv. Križa u Srijemskoj Kamenici uz orguljašku pratnju stolara orguljaša Ivana Bera. Na kraju izlazne pjesme svi su se okupili u župnoj kući na čašici razgovora. 

 

PROSLAVA SV. JOSIPA ZA HRVATSKU ZAJEDNICU U R. SRBIJI

20. ožujak 2023.

Zaštitnik R. Hrvatske, sv. Josip, proslavljen je svečano u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u R. Srbiji u župnoj crkvi u Hrtkovcima

HRTKOVCI (TU/HRVATSKA RIJEČ) - Blagdan sv. Josipa – jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, proslavljen je u nedjelju, 19. ožujka u Hrtkovcima.

Tim je povodom u crkvi sv. Klementa održana sveta misa, nakon koje je u župi priređen prigodni program u okviru kojeg se nazočnima, među ostalim obratila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Ona je podsjetila kako hrvatska zajednica blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda, proslavlja uvijek u drugom mjestu, mjestu kojemu, kako je istaknula, želimo poručiti da nam je posebno važno.

»Zato smo danas ovdje u Hrtkovcima. I zato je cijeli Izvršni odbor HNV-a danas s vama. S vama i među vama koji ste podnijeli najveću žrtvu za našu zajednicu, koju nikada nećemo zaboraviti. Došli smo vam danas zahvaliti što ste smogli snage za novi početak, novu udrugu i novu stranicu. Na tome vam čestitamo. Slijedite put i dr. Nikole Dogana koji je brinuo o potrebitima i put sv. Josipa koji je zatajno krčio puteve, oslanjajući se na HNV i vodstvo zajednice u kojoj ćete uvijek imati potporu i zaštitu jer je branik sada u našim rukama«, poručila je Vojnić.

Proslavi blagdana sv. Josipa prisustvovao je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji je ovom prigodom čestitao na odluci HNV-a da se jedan od praznika hrvatske zajednice obilježi u Hrtkovcima, a čestitku je uputio i Hrtkovčanima i Hrtkovčankama koji su odlučili skupa s Nikinčanima i s ljudima iz Platičeva osnovati svoju hrvatsku kulturnu udrugu kao mjesto gdje će se okupljati, kao prostor u kojem će djelovati kako bi sjećanje, ali i kulturno stvaralaštvo razvijali na ovom mjestu.

»Govor u Hrtkovcima uvijek mora uračunati i stanovitu nijemost. Ne smijemo zaboraviti sudbinu Mijata Štefanca i ne možemo zaboraviti brojne vaše sumještane koji su morali ovaj prostor, vaš prostor, ovo mjesto, vaše mjesto napustiti '90-ih godina. Sjećanje na tu žrtvu, sjećanje na tu cijenu koju smo plaćali te godine također ne smije kopniti. Tu smo da zajedno s vama gradimo i to sjećanje, da iskazujemo pijetet spram onih koji su bili žrtve, i na koncu ali ne manje važno da s onima koji su otišli s ovog prostora i koji su danas najviše u Republici Hrvatskoj obnavljamo i gradimo veze i odnose kako bi život ovdje u Hrtkovcima imao perspektivu.

Želim vam svako dobro, želim vam puno uspjeha u radu i hrvatske udruge i u djelovanju župe i želim vas pozvati sve na jedno konstruktivno zajedništvo kako bi sve naše razlike koje postoje unutar zajednice, sve ono što nas kao zajednicu čini bogatom i ovdje u Srijemu, i u Bačkoj i Banatu, Beogradu, Srbiji, da zajedničkim djelovanjem, dogovorom gradimo perspektivu i svake lokalne zajednice i zajednice u cjelini.

Drukčije smo pozicionirani u strukturama vlasti, to otvara jednu novu perspektivu, vjerujem da će se posljedice toga osjetiti i u svakoj lokalnoj zajednici«, naveo je Žigmanov.

Svetu misu predvodio je biskup koadjutor Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina koji je uoči nje istaknuo kako je svako okupljanje uvijek veliki događaj, pogotovo za hrvatsku zajednicu koja djeluje na prostoru Vojvodine. Na pitanje koliko slobodno tamošnji puk može očitovati svoju vjersku i nacionalnu pripadnost, on je odgovorio da još uvijek postoji puno rana koje ljudi s ovih prostora nose, pogotovo iz Srijema, te izrazio uvjerenje da su ovakva okupljanja jedan korak prema izlječenju svega onoga što se dogodilo i pogled prema budućnosti, prema nečem novom. Istaknuo je kako podržava svaku inicijativu koja je na tome tragu te sve inicijative koje su za novi rast i priliku za naš korpus koji djeluje na ovim prostorima. Rekao je i kako su na državoj, političkoj razini neke nove mogućnosti, budući da »imamo ministra iz hrvatskih redova, koji može komunicirati neke naše potrebe i izazove pa da se i na toj razini mogu neke stvari rješavati«.

Proslavi blagdana sv. Josipa u Hrtkovcima, među ostalim, prisustovali su i otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u Srbiji Natali Lulić, predsjednik mjesne HKU »Dr. Nikola Dogan« Mirko Paulić i župnik župe sv. Klementa u Hrtkovcima i sv. Antuna Padovanskog u Nikincima preč. Ivica Živković.

Podsjetimo, sv. Josipa je Hrvatski sabor 1687. godine izabrao za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva odnosno hrvatskog naroda.

Blagdan sv. Josipa pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji danas je čestitao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je među ostalim podsjetio da su tijekom povijesti, Hrvati u Srbiji sačuvali nacionalni identitet, a u proteklih 20 godina su uspjeli uspostaviti respektabilnu manjinsku nacionalnu infrastrukturu. Kako je istaknuo, najrazvijene područje rada je prostor kulture – više od 40 društava, 30-ak objavljenih knjiga, znanstveni i časopis za književnost. S ponosom ističu kako je najcitiraniji znanstvenik u Srbiji – akademik Ivan Gutman iz Sombora, pripadnik hrvatske zajednice. O informiranju na hrvatskom jeziku brine tjednik »Hrvatska riječ«, 15-o minutni dnevni informativni program na Radio-televiziji Vojvodina, dvije polusatne emisije tjedno na Trećem programu Radio Novog Sada, te nekoliko listova u okviru Katoličke crkve i kulturnih društava. Obrazovanje se odvija od vrtića do srednje škole, u nekoliko škola na teritoriju Grada Subotice i Monoštora, a službena upotreba hrvatskog jezika i pisma je u institucijama AP Vojvodine, Gradu Subotica i 15-ak naseljenih mjesta. O svemu tome brine Nacionalno vijeće hrvatske zajednice u Republici Srbiji, a političku artikulaciju interesa provodi najjača politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

»Vlasti u Republici Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini te jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na osiguravanju svih potrebnih preduvjeta – od dosljedne primjene zakona, preko materijalno-financijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Hrvati u Republici Srbiji uspješno nastavili razvijati svoje nacionalne institucije i graditi perspektivu pripadnika zajednice«, naveo je među ostalim Žigmanov u svojoj čestitki.

 

 

 

 

 

 

Izvor: NIU "Hrvatska Riječ", Subotica

KRIŽNI PUT MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

20. ožujak 2023.

Peti križni put mladih Srijemske biskupije održan je u subotu, 18. ožujka u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, pod geslom „Žrtva Bogu, duh je raskajan“ Ps 51,19.

TEKIJE (TU) - Sudjelovali su mladi iz župa Srijemske biskupije u pratnji svojih župnika, a pridružile su se i gošće iz Đakova, novakinje i časne sestre Svetog Križa, čija Družba djeluje već sto godina i u Srijemskoj biskupiji. Na samom početku prisutne je pozdravio Biskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Dušan Milekić, te objasnio redoslijed procesije i susreta, te planirane aktivnosti tijekom susreta. Pobožnost je počela uvodnom molitvom u crkvi tekijskog svetišta, a potom je križ do prve postaje nosio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina. Mladi i njihovi župnici smjenjivali su se noseći križ od postaje do postaje uz prigodna čitanja i razmatranja.

Po završetku pobožnosti križnog puta, okupljeni su se vratili u crkvu gdje je slavljena sveta misa koju je predvodio biskup Đuro Gašparović, u koncelebraciji sa biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom i ostalim svećenicima Srijemske biskupije.

Tijekom drugog dijela susreta za mlade je u domu svetišta organizirano druženje i okrijepa, a potom je vlč. Dušan Milekić održao kratku katehezu na temu “Poniznost! Što ja imam od nje?”. Velečasni Dušan ohrabrio je mlade da poniznost ne promatraju kao slabost već naprotiv kao vrlinu koja im dopušta da uče od svojih bližnjih. Također, potaknuo je mlade da se aktivno uključe u svojim župama te kroz zajedničke napore pomognu osnaživanju Srijemske biskupije, i pozvao sve koji bi željeli intenzivnije surađivati u pastoralu mladih na razini cijele Biskupije da se jave.

Susret mladih je za mene uvijek drag i poseban događaj, lijepo je vidjeti i kad se svi mladi naše biskupije okupe na jedno mjesto, moliti u zajedništvu. Kroz ovaj korizmeni hod, pobožnost križnog puta izvrsna je prilika koja pomaže svima nama da se na bolji i kvalitetniji način pripremimo za blagdan Isusovog uskrsnuća. Posebna je milost i iskustvo kada se križni put moli ovdje u našem svetištu Gospe Tekijske u zajedništvu s prijateljima i mladima iz susjednih župa. Vjerujem da je ovaj susret potaknuo i ohrabrio sve nas, te da će riječi našeg biskupa i velečasnog Dušana uroditi plodom u mnogim srcima nas mladih“ rekao je Stefan Šerfezi iz Stare Bingule.

Tijekom dana mladi su kroz zajedništvo i međusobni razgovor obnovili stara prijateljstva i ostvarili nova, kroz ovaj ohrabrujući i pozitivan susret na svojevrsni način prikazana je vrijednosti i značaj mladih ljudi u Srijemskoj biskupiji. Organizator susreta vlč. Dušan Milekić je na kraju zahvalio mladima što su se odazvali u tako velikom broju. Potaknuo ih je da ostanu međusobno u kontaktu, ali i da ostanu u kontaktu s Bogom, koji je izvor svakog dobra.

Više fotografija možemo vidjeti na Facebook stranici Srijemske biskupije.

Fotografije: Darko Peka, tekst: Sara Žurovski

 

PREDSTAVNICI RENOVABISA I AMERIČKE BISKUPSKE KONFERENCIJE POSJETILI SRIJEMSKU BISKUPIJU

15. ožujak 2023.

Predstavnici organizacija za pomoć Crkvi u Srednjoj i Istočnoj Europi, upoznali su pastoralne prilike i izazove Crkve u Srijemu

SR. MITROVICA (TU) - Želeći bolje upoznati prilike u kojima živi i djeluje ova vrlo specifična i drevna biskupijska zajednica, u radni posjet i obilazak došla je u utorak, 14. ožujka Christiana Hägele, nova projektna referentica Renovabisa (Akcije solidarnosti njemačkih katolika s ljudima u Srednjoj i Istočnoj Europi) zadužena za Srbiju, Crnu Goru i Sloveniju. Prijepodne je provela u središnjim biskupijskim ustanovama u Srijemskoj Mitrovici, na radnom sastanku s biskupom Svalinom i suradnicima, te g. Petrom Dujićem, koordinatorom Caritasa Srijemske biskupije. Drugi dio posjeta iskoristila je za posjet nekim župnim zajednicama, upoznavši se s izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom pastoralnom životu i radu, te pomogla svojim savjetima i ohrabrenjem.

Dan poslije, u srijedu 15. ožujka, Biskupiju su posjetili dr. Jennifer M. Healy, direktorica Ureda za nacionalne kolekte Američke biskupske konferencije za Crkvu u Srednjoj i Istočnoj Europi, te Andrew Kirkpatrick, povjerenik za projekte iste Organizacije. Nakon obilaska katedrale sv. Dimitrija i biskupijskih ureda, te upoznavanjem s najvažnijim trenutnim pastoralnim projektima na razini cijele Biskupije, ponudili su svoje savjete i poticaje, te sa zanimanjem pratili situacije i izazove s kojima se susreće Crkva na ovim prostorima. Također su obišli i neke projekte koji su u tijeku, upoznavši se s njihovim napretkom, te izrazili zanimanje budući da do sada nisu sudjelovali kao partneri u projektima Srijemske biskupije.