DVANAESTI BROJ NADE

Iz tiska je krajem studenoga izašao i treći ovogodišnji broj informativno-pastoralnog lista Srijemske biskupije

NOVI DIREKTORIJ SRIJEMSKE BISKUPIJE

Iz tiska je krajem studenog izašao novi liturgijski Direktorij za euharistijska slavlja i časoslov za Srijemskubiskupiju

ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA KLERA

U Sr. Mitrovici svećenici Srijemske biskupije okupili su se na početku adventa na svoju mjesečnu rekolekciju

UDRUŽENJE MLADIH „PRIJATELJI NADE“ U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

„Želimo aktivirati i angažirati  mlade u župama širom Srijemske biskupije. Cilj i program udruge biće uspostavljanje mreže mladih, njihovo međusobno upoznavanje i jačanje njihovog vjerskog identiteta.“ kaže predsjednik udruženja Darko Peka

PRIZNANJE ZLATNA ZNAČKA KULTURNO-PROSVJETNE ZAJEDNICE SRBIJE

Među nagrađenima i s. Cecilija Tomkić, voditeljica katedralnog zbora

Vijesti

DVANAESTI BROJ NADE

11. prosinac 2023.

Iz tiska je krajem studenoga izašao i treći ovogodišnji broj informativno-pastoralnog lista Srijemske biskupije

SR. MIROVICA (TU) – Već treći ovogodišnji broj obnovljenog lista Srijemske biskupije – „Nada“ ugledao je svjetlo dana u studenom, te je dostupan u župama Srijemske biskupije.

Ovaj, dvanaesti broj u prvom dijelu donosi brojne vijesti iz župa Srijemske biskupije, biskupijskog Caritasa te života Crkve, prenosimo intervju dnevnog lista Politika s mons. Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, a nastavlja drugim dijelom sa sadržajima za osobnu vjerničku izgradnju. Rubrike duhovnosti i liturgije donose hodočasnički putopis sa Svjetskog susreta mladih u Lisabonu prošlog ljeta, te razmišljanjem i kršćanskim naukom o nadi u posljednje stvari, prigodno uz mjesec studeni koji je tradicionalno posvećen molitvi za pokojne.

U Biblijskom kutku dr. sc. Ivica Čatić predstavlja Izaka i Jakova, a vlč. Perić donosi nastavak teksta iz prošlog broja, o vjerskom opsesivno-kompulzivnom poremećaju u okviru rubrike „Rad na sebi“.

U ovom broju nastavljamo s predstavljanjem naših kulturno-umjetničkih društava u Srijemskoj biskupiji, te se ovdje predstavlja Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina. Vlč. Marko Kljajić u povijesnoj rubrici donosi kratki pregled o položaju katolika i katoličkih svećenika nakon osmanskih osvajanja, te predstavljamo povijesno mjesto Morović, kao i običaje naših starih, točnije o običaju zvonjenja za pokojne u Surčinu.

Rubrika „E-katolik“ donosi prvi dio predstavljanja korisnih aplikacija i  portala s katoličkim sadržajem, u ovom broju predstavlja one informativne, poput Hrvatske katoličke mreže i portala Bitno.

Sveta Mala Terezija kao jesenska svetica obilježila je ovaj jesenski broj u kutku za najmlađe, a fotoreportaža na kraju izdanja donosi pregled sa misnih slavlja zaziva Duha Svetoga na početku školske i katehetske godine.

Na zadnjim koricama je iznutra Molitva za svećenička i redovnička zvanja u Srijemskoj biskupiji, s logom Godine i fotografijom katedrale sv. Dimitrija snimljene dronom, a izvana poziv čitateljima da prate Srijemsku biskupiju na kanalima i društvenim mrežama, s QR kodovima za lakše i brže pronalaženje.

Župnike koji u svojim župama imaju više obitelji porijeklom iz Srijemske biskupije, ili same raseljene Srijemce koji bi htjeli primati Nadu, i na taj način ostati povezani s rodnom biskupijom, pozivamo da se slobodno jave na email tiskovnog ureda Srijemske biskupije: info@srijembiskupija.rs

Nada je u cijelosti plod volonterskog rada čitavog uredničkog vijeća i brojnih župnih dopisnika, te u potpunosti ovisi o donacijama kojima se omogućuje tisak. Sve koji bi htjeli podržati ovaj jedini časopis na hrvatskom jeziku u Srijemu, i tako omogućiti da naši vjernici i svi zainteresirani i dalje imaju priliku biti upoznati s događanjima u Srijemskoj biskupiji, te dobiti možda i jedini izvor poticajnih i edukativnih tekstova za vlastitu vjerničku i ljudsku izgradnju, mogu nas podržati svojom donacijom.

Za uplate iz Republike Hrvatske i Europske unije – s naznakom svrha uplate „DONACIJA ZA NADU“: PRIVREDNA BANKA ZAGREB, Srijemska biskupija, Svetog Dimitrija 12, Srijemska Mitrovica, IBAN: HR 72 2340 0091 1700 1322 4978; SWIFT (BIC): PBZGHR2X

Za uplate iz Republike Srbije: 340-19411-91, ERSTE BANK  A.D.  NOVI SAD   P.J. Sremski Karlovci.

 

NOVI DIREKTORIJ SRIJEMSKE BISKUPIJE

11. prosinac 2023.

Iz tiska je krajem studenog izašao novi liturgijski Direktorij za euharistijska slavlja i časoslov za Srijemskubiskupiju

SR. MITROVICA (TU) – Pred kraj mjeseca studenog izašao je iz tiska novi, obnovljeni liturgijski Direktorij za Srijemsku biskupiju, uoči početka Došašća odnosno nove crkvene tj. liturgijske godine, prema izvorniku Ordo missae celebrandae et divini officii persolvendi. Secundum calendarium romanum generale pro anno liturgico 2023-2024 (Sussidi liturgici).

Tiskan je u praktičnom formatu 18 sa 13 centimetara i spiralnim uvezom, u boji. Prednju naslovnicu krasi fotografija antičkog mozaika u obliku križa iz carske palače antičkog Sirmiuma, današnje Srijemske Mitrovice, dok zadnja korica donosi fotografiju zavjetne svijeće s logom Godine molitve za duhovnu obnovu i duhovna zvanja u Srijemskoj biskupiji, koja je svečano otvorena u predvečerje svetkovine zaštitnika biskupije – sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na ostacima ranokršćanske bazilike posvećene njemu u čast, te donosi tumačenje logotipa koji krasi i svijeću. Iznutra su na koricama pregledni kalendari za 2023. i 2024. godinu.

Uz tumačenje korištenih kratica i znakova, Direktorij na početku donosi praktične upute, tj. načela za slavljenje liturgijske godine, s tablicama, pravilima u slučajevima okurencije, tablice zavjetnih misa i misa za pokojne kao i pravila za vlastita slavlja.

Navedeni su i datumi pomičnih svetkovina u 2024. godini, te istaknuti kvatreni tjedni i prosni dani kroz slijedeću godinu.

Donosi i kratki usporedni kalendar, važne blagdane u židovstvu, islamu i pravoslavlju, te popis državnih praznika u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj. Navedeno je i kalendarsko desetljeće, novi spomendani te nacionalni kalendar Hrvatske biskupske konferencije i vlastita slavlja Srijemske biskupije.

Direktorij donosi i praktični podsjetnik za liturgijsku praksu, uređen i proširen, o dostojanstvu liturgijskih prostora, ruha i posuđa, te o gestama svećenika i vjernika u liturgijskim slavljima.

Svaki mjesec započinje prigodnim napomenama te kratkim preglednim kalendarom za cijeli mjesec s istaknutim važnim datumima za župe Srijemske biskupije, te donosi nakane papine svjetske molitvene mreže (apostolat molitve) za dotični mjesec, a krasi ga i srednjovjekovna iluminacija kalendara s prizorima karakterističnima za dotični mjesec.

Za svaki je dan, osim liturgijskih čitanja, proprija mise i časoslova istaknuta i liturgijska boja ruha toga dana, te druge napomene, a uvrštene su i pučke pobožnosti (poput 13 utoraka sv. Antunu, 9 srijeda sv. Josipu, prvi petak i subota u mjesecu, te prve nedjelje kao posebni dani molitve za nova duhovna zvanja kroz ovu godinu u Srijemskoj biskupiji. Svaki dan donosi i nekoliko redaka za bilješke svećenika i sakristana. Mjeseci su sa strane stranica označeni crvenom bojom zbog lakšeg snalaženja prilikom otvaranja, te prvi puta Direktorij donosi dvojezičnost u nazivima mjeseci, hrvatski i srpski, kako bi se olakšalo sakristanima i župnim suradnicima kojima hrvatski nije materinji jezik.

Direktorij donosi kalendar za dane od početka Došašća 2023. do kraja kalendarske 2024. godine, te završava Uputama i napomenama uz kalendar liturgijskih slavlja, koje će biti od koristi svećenicima i svima koji pripremaju i brinu za liturgijske prostore i slavlja. Zaključuje s tablicama s naslovima župnih i filijalnih crkava u Srijemskoj biskupiji, danima godišnjeg župnog euharistijskog klanjanja po župama, te adresarom župa Srijemske biskupije.

Naklada je 100 primjeraka, a ukoliko netko i izvan Srijemske biskupije želi svoj primjerak, neka se slobodno javi Tiskovnom uredu Srijemske biskupije na info@srijembiskupija.rs

 

ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA KLERA

11. prosinac 2023.

U Sr. Mitrovici svećenici Srijemske biskupije okupili su se na početku adventa na svoju mjesečnu rekolekciju

SR. MITROVICA (TU) – Razmatrajući teme liturgijskog vremena Došašća, te na temelju liturgijskih čitanja, adventsku duhovnu obnovu za svećenike koji djeluju u Srijemskoj biskupiji predvodio je vlč. Andrej Đuriček, penitencijar beogradske katedrale Uznesenja BDM.

Predvoditelj je susret započeo razmatranjem, osvrćući se na osjećaje beznađa i bezizlaznosti koji u današnje vrijeme često dominiraju javnim prostorom, no mi kao kršćani okrećemo se napose u ovom vremenu iščekivanja prema kršćanskoj nadi. Biblija nas uči gledati prošlost, sadašnjost i budućnost Božjim očima, onako kako nas to potiče teologija došašća. Krist je konkretna povijesna ličnost, i tu povijest moramo naučiti sagledavati objektivno, njegujući autentičnu kulturu sjećanja, temeljenu na kreposti istinoljubivosti. Ponekad smo kao ljudi skloni pretjerivanju ili uljepšavanju povijesti, ignoriranju manje lijepih trenutaka, i prenagalašavanju onih svijetlih. Ispravnim pristupom povijesti možemo realno sagledati sadašnjost, suobličavajući se Kristu, Sinu i bratu, u našem odnosu prema Bogu i braći ljudima. Jer Bog je odnos unutar sebe, unutar osoba Presvetog Trojstva, odnos ljubavi i zajedništva. Tko je iskusio Božji zagrljaj, on nastoji nasljedovati takvoga Boga, kroz altruizam, humanizam i solidarnost. Sadašnji trenutak je kairos, milosno povlašteno vrijeme u kojem živimo svoje prijateljstvo s Kristom, i ovo vrijeme nam je darovano da živimo svoj odnos s Kristom. Upravo to je naglasio i papa Franjo u svom nedavnom pismu francuskim bogoslovima, kako je za svećenika najvažnije to čvrsto i iskreno zajedništvo s Kristom – tada nema opasnosti od napasti karijerizma i uspoređivanja s drugima.

Advent je vrijeme nade, optimizma i otvorenosti prema budućnosti, priprema i razmišljanja o Kristovom drugom dolasku u vremenu. Ono uključuje svijest o pojedincu, o njegovo j ranjenosti i krhkosti, napose danas, jer ljudski napredak je uvijek ambivalentan, ne uključuje samo dobro nego često sa sobom nosi i žrtve, ponajprije stradava ljudska osobnost. No kršćani nisu pesimisti, ne želimo se predati apatiji, ljutnji i dizanju ruku od svega, nego se trudimo živjeti u skladu s drugima, u duhu suradništva, zajedništva, u skladu i harmoniji koja je počela u Uskrslom, a na kraju vremena će se izliti na čitav svijet, donoseći opću preobrazbu svijeta. To blagoslovljeno vrijeme iščekujemo, povratak izgubljenog raja, novo nebo i novu zemlju – vladavinu Uskrsloga. A svećenik je službenik i čovjek upravo te nade, istaknuo je vlč. Đuriček.

Nakon razmatranja i pauze, svećenici su se okupili u klanjanju pred Presvetim u mitrovačkoj katedrali, te pristupali sakramentu pomirenja, a susret je zaključen zajedničkim ručkom.

 

UDRUŽENJE MLADIH „PRIJATELJI NADE“ U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

11. prosinac 2023.

„Želimo aktivirati i angažirati  mlade u župama širom Srijemske biskupije. Cilj i program udruge biće uspostavljanje mreže mladih, njihovo međusobno upoznavanje i jačanje njihovog vjerskog identiteta.“ kaže predsjednik udruženja Darko Peka

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Mladi župa širom Srijemske biskupije okupili su se 7. studenog u Kapeli od Mira u Srijemskim Karlovcima. Večernju misu predvodio je vlč. Matej Perić u koncelebraciji s vlč. Lukom Ivkovićem i vlč. Dušanom Milekićem. Predsjedatelj slavlja je u homiliji naglasio značaj adventa, te potakao i podsjetio prisutne da nas obveze, koje su uvijek intenzivnije u ovom dijelu godine, ne smiju spriječiti u pronalaženju vremena za molitvu i duhovnu pripremu.

Nakon svete mise mladi i svećenici, okupili su se u župnoj dvorani, gdje je uz posluženje započelo druženje.

Ovom prilikom grupa mladih na čelu s Darkom Pekom predstavila je svoje planove, želje i ideje koje se tiču skorašnjeg osnivanja udruge koja bi okupljala sve mlade Srijemske biskupije. Na osnovu naziva biskupijskog glasila „Nada“, prijedlog za ime buduće udruge mladih je „Prijatelji Nade“. Jedna grupa mladih već određeno vrijeme planira i razgovara na temu osnivanja udruge koja bi za cilj imala osnaživanje i afirmiranje mladih vjernika na području Srijemske biskupije, ali i čitave Srbije. Oni su predstavili godišnji plan koji se sastojao iz niza različitih aktivnosti za mlade koje bi se realizirale tijekom sljedeće godine. Susreti mladih, koncerti duhovne glazbe, križni put, poklade, neformalna druženja i kampiranja su samo neke od aktivnosti koje se planiraju za nadolazeću 2024 godinu.

Vlč Dušan Milekić, kao povjerenik za mlade Srijemske biskupije, pozdravio je okupljene, te u kratkim crtama iznio svoje ideje i prijedloge koji se tiču unapređenja dosadašnjih događaja koji su se odvijali diljem Srijemske biskupije. Vlč. Milekić je istaknuo kako mladima, pored redovitih susreta, križnog puta i Holywina koji su vjerskog karaktera, trebaju i susreti, ljetovanja i ekskurzije koji bi služili za njihovo međusobno upoznavanje i druženje.

Vlč Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije je u svom kratkom izlaganju izrazio svoje oduševljenje za energiju, entuzijazam i optimizam mladih koji žele osnažiti i pokrenuti nove stvari u svojoj biskupiji. Također, podržao je ideje koje su predložene, te potaknuo mlade Srijemske biskupije da se priključe događajima koje organiziraju mladi okolnih biskupija i da na taj način podrže trud i rad svih vjernika katolika u Srbiji.

Na koncu, Darko Peka je pozvao sve zainteresirane da se uključe i doprinesu boljem razvoju ovih ideja koje se tiče svih mladih Srijemske biskupije, te da ova zajednica mladih u budućnosti jača i donosi plodove kako za vjersku zajednicu tako i za čitavo društvo.
Mladi su radosno prihvatili izložene ideje i planove za buduću udrugu, te je sljedeći susret dogovoren za poliovicu siječnja iduće godine.

Ovim putem pozivamo sve mlade koji nisu bili u prilici sudjelovati na ovom susretu, a žele biti dio „Prijatelja Nade“, da se jave na biskupijskoj internet stranici ili na Instagramu ili Facebook stranici Srijemske biskupije.

 

PRIZNANJE ZLATNA ZNAČKA KULTURNO-PROSVJETNE ZAJEDNICE SRBIJE

11. prosinac 2023.

Među nagrađenima i s. Cecilija Tomkić, voditeljica katedralnog zbora

BEOGRAD (STV) - U Narodnom pozorištu u Beogradu, dodijeljene su „Zlatne značke” Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije brojnim umjetničkim stvaraocima iz zemlje, regije i dijaspore. Priznanje se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih  poslova Republike Srbije.

Nagrada, pozlaćena značka i povelja – grafički list, uručena je dobitnicima među kojima je ove godine bilo čak šestero Mitrovčana koji su nagradu dobili za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

Iz Srijemske Mitrvice ovo vrijedno državno priznanje dobili su prof. dr Slađana Milenković, filolog, Ivan Vešić, pedagog likovne umjetnosti, Cecilija Tomkić, profesor klavira, Aleksandra Garunović, dirigent hora i Siniša Tufegdžić, muzički umjetnik.

Među onima koji su rođeni ili živjeli u Srbiji ili njihovi roditelji, a oni rođeni u nekoj od država svijeta, Zlatnu značku” je dobio i svjetski poznati karikaturista Petar Pismestrović, rođen u Srijemskoj Mitrovici gdje je završio gimnaziju, a sada živi u Klagenfurtu u Austriji.

Žiri za dodjelu „Zlatne značke” u sastavu prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umjetnik, Miomir Filipović novinar i književnik, Božica Velousos književnica i Živorad Ajdačić generalni tajnik KPZ-a, kao predsjednik, sve odluke je donio jednoglasno, od pristiglih 540 prijedloga dodijeljeno je 55 priznanja.

Čestitamo našim stvaraocima u oblasti kulture, ovogodišnjim dobitnicima Zlatne značke”.

 

Katarina Marjanović

Izvor: www.sremska.tv

Fotografije: STV/ Cecilija Tomkić

 

REZULTATI PROJEKTA YOUR JOB

11. prosinac 2023.

Projekt Your Job financiraju Austrijska razvojna agencija, Renovabis, Caritas Austrije i Caritas Francuske, a realizira ga Cartiasova mreža u regiji na lokacijama Šid, Irig, Zrenjanin, Siječan, Niš i Aleksinac

ŠID/IRIG (TU) - Cilj Your Job projekta je povećati uključivanje mladih na tržište rada putem razvoja profesionalnih vještina i stvaranja poslovnih prilika za mlade (s posebnim fokusom na mlade žene i osobe u osjetljivom položaju, kao što su mladi sa invaliditetom).

Realizacija Projekta Your Job u Šidu započela je u siječnju 2023 godine. Za ovih godinu dana potpisano je 16 memoranduma o suradnji i razumijevanju sa institucijama javnog i privatnog sektora. Rezultat toga je uspostava mreže podrške na lokalnom nivou.

Zahvaljujući plaćenim stručnim praksama koje nudi projekt Your Job mladi mogu steći radno iskustvo u svojoj profesiji. Stručne prakse traju od 3 do 5 mjeseci. U proteklom period 10 mladih iz općina Šid i Irig imalo je priliku steći svoje prvo radno iskustvo kroz usluge plaćene stručne prakse u okviru projekta.

Kroz profesionalne obuke i tečajeve mladi stječu potrebne vještine te dobivaju certifikat po završetku tečaja. Projekt pokriva sve troškove tečaja. Dvoje mladih je zahvaljujući Your Job projektu pohađalo profesionalni tečaj koji im je pomogao steći vještine i znanja potrebna za buduću karijeru.

U okviru ovoga projekta mladi se mogu javiti na natječaj za financijsku i mentorsku podršku prilikom pokretanja vlastitog posla. Do sada je dvoje mladih prošlo obuke za pokretanje posla (boot camp) te apliciralo na natječaj za dobivanje financijskih sredstava.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane mlade od 18 do 35 godina iz Iriga i Šida koji žele osnažiti i unaprediti svoje kapacitete i šanse na tržištu rada da nas kontaktiraju i zakažu svoje individualno karijerno vođenje i savjetovanje. Sve usluge su besplatne!

Duštvene mreže i više informacija o projektu:

Facebook: https://www.facebook.com/YourJobSrbija

Instagram: https://www.instagram.com/your_job_srbija/?hl=en

Caritas vebsajt: https://caritas.rs/your-job/