PROSLAVA CRKVENOG GODA U SOTU

SOT (TU) – Sveta Katarina, djevica i mučenica, crkveni god u Sotu, proslavljen je 25. sutednog 2021. svečanim euharistijskim slavljem u 11.00 sati.

PROSLAVA SVETOG KLEMENTA U HRTKOVCIMA

HRTKOVCI (TU) – Patron župe, Sveti Klement I., papa i mučenik, proslavljen je 23. studenoga 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 17.00 sati.

PROSLAVA SPOMENDANA SVETE CECILIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U ponedjeljak, 22. studenoga 2021., u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe.

BISKUPSKO REĐENJE MSGR. FABIJANA SVALINE – FOTOGRAFIJE I VIDEO

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – FOTOGRAFIJE/VIDEO – Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim, i mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, zaredit će za srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu.

MSGR. FABIJAN SVALINA U SRIJEMSKOJ MITROVICI ZAREĐEN ZA BISKUPA

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Biskupsko ređenje novoga srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline održano je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga, u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

GIBARČANI PONOVO NA OKUPU

GIBARAC 16. svibnja 2011. - I ove godine kao i nekoliko prethodnih, u crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Gibarcu, svečanom misom koju je predvodio župnik Nikica Bošnjaković, proslavljen je dan rodjenja Ivana Nepomuka.Nekada se u ovom malom selu šidske općine na taj dan proslavljao kirbaj, kada su Gibarčani inače poznati kao pravi domaćini dočekivali svoje goste sa svih strana.I ove godine Gibarčani starosedeoci, nastojali su da na najbolji način ugoste svoje goste, Gibarčane koji sada žive u Hrvatskoj, samo ovoga puta su svoje  posluženje doneli u crkvu.A bilo je svega u izobilju baš kao i nekad, janjetine, prasetine, kolača, soka i vina spravljenog od groždja iz Gibaračke planine.I kao što je velečasni Nikica Bošnjaković istakao u svojoj propovjedi, "ti si Sveti Ivane gore na nebu a mi smo na zemlji, izmedju nas je most a taj most je crkva Svetog Ivana Nepomuka u Gibarcu, koja nas povezuje sa Svetim Ivanom na nebu i omogućava nam da se ponovo sastanemo baš kao i nekad".Potom je župnik pročitao deo životopisa Sv. Ivana Nepomuka i prve sigurne povijesne podatke o njemu koji datiraju još iz davne 1370. godine, kada je Sv. Ivan obavljao posao javnog bilježnika a svečano je zaredjen 1380. godine i imenovanjem iz Rima, postavljen  za župnika u Pragu.I kako je velečasni Bošnjaković naglasio, Sv. Ivan Nepomuk bio je izvanredna ličnost,i baš zbog toga se kralju činio opasnim pa ga je dao baciti u Vltavu.Gibarac i Gibarčani bi trebali biti ponosni što njihova crkva koja će uskoro proslaviti 200 godina od svoje gradnje, nosi ime ovog velikog sveca.U planu je da se crkva u Gibarcu, koju mnogi sa razlogom nazivaju "crkva lepotica", renovira a preostalo je da se okreči spolja i iznutra i dovrše ostalo radovi kako bi ona za proslavu 200-godišnjice, zasjala punim sjajom.Gibarčani su druženje nastavili u crkvi ali i kod nekih od svojih rodjaka i nekadašnjih susjeda, koji su ih ugostili onako kako i priliči pravim domaćinskim kućama.Sa nadom da će se ova tradicija nastaviti i ubuduće, Gibarčani su ponovni susret zakazali za 6. studeni kada se planira proslava 200 godina od osnivanja crkve.

                                                                                    Suzana Darabašić