BOŽIĆNA AKADEMIJA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na drugi dan Božića, u nedjelju, 26. prosinca 2021., u 19.00 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma u Srijemskoj Mitrovici organizirana je božićna akademija. Kroz prigodni igrokaz o Isusovom rođenju i šaroliki repetoar božićnih pjesama na više jezika, srijemskomitrovačka djeca i mladi dočarali su ljepotu Božića i značenje Božjeg Utjelovljenja za čovjeka.

NEDJELJA SVETE OBITELJI PROSLAVLJENA U SRIJEMSKOJ PRVOSTOLNICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na Nedjelju Svete Obitelji, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 9.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

BOŽIĆNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE I DARIVANJE DJECE U LAĆARKU

LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) – Svečana božićna euharistijska slavlja, u 9.30, u filjalnoj crkvi Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli i 11.00 , u župskoj crkvi Sveta Ana, majke Blažene Djevice Marije, u Laćarku, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, slavio je župnik vlč. Ivica Zrno.

SVETA MISA POLNOĆKA U HRTKOVCIMA 2021.

HRTKOVCI (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem – svetom Misom Polnoćkom, 25. 12. 2021. točno u pola noći u župskoj crkvi Sveti Klement, papa i mučenik u Hrtkovcima započela je proslava svetkovine Rođenja Gospodinova 2021.

SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA 2021. – DANJA MISA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 10.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

Biskupija danas

SOT (TU) - U staroj srijemskoj župi Sot, u špilji Gospe Lurdske,  u nedelju 15. rujna na dan proslave Imena Marijinog, uz nazočnost velikog broja vjernika kako iz šidske općine tako i iz Republike Hrvatske, kao i uglednih zvanica, održano je središnje misno slavlje koje je predvodio biskup mons Đuro Gašparović. Inače špilja Gospe Lurdske pored župne crkve Svete Katarine u Sotu, postoji još od davne 1928. godine, koju je kao zavjet dala sagraditi jedna ugledna obitelj.Od tada je na tom mjestu počelo okupljanje vjernika i pobožnost gospi na njezine blagdane. Župljani Sota su primali goste na taj dan i slavili ga kao svoj kirbaj.

Župnik u Sotu vlč. Nikica Bošnjaković, imao je želju da se proslava Imena Marijina nastavi obilježavati u ovoj župi, ali na još ljepši i svečaniji način nego što je to do sada bilo, uz nazočnost još većeg broja vjernika,  na mjestu čašćenja Gospe uz Ime Marijino. Tom  prigodom pozdravio je biskupa, kao i sve vjernike, koji su se okupili u velikom broju i zahvalio se biskupu što je ponovno za kratko vrijeme, došao u šidsku općinu:

„ To je samo znak koliko imate na srcu sve nas. Ovaj dio srijemske biskupije zaista je specifičan u svom pogledu raseljenosti a to je 14 sela. Ovo je povijesni dan, jer vi koji ste pastir srijemske biskupije, dolazite u ovaj sotski melem po prvi put u Gospinu špilju, gdje svako može pribeći Gospi i ovoj prirodi i preporučiti se Majci Božjoj“ – istakao je vlč. Nikica Bošnjaković.

Sot_Ime_Marijino_2013_pf1

Najmlađi župljani Sota, su tom prigodom uručili biskupu darove domaće proizvodnje specifično za ovo podneblje, a to su kulen, rakija i domaći pekmez. Biskup se zahvalio na rečima dobrodošlice i darovima i izrazio zadovoljstvo što je ponovno u šidskoj općini:

„Lijepo je ponovno biti zajedno sa vama, a to je sve zahvaljujući našem dragom župniku, koji nas zna okupiti. Ovo je sveto mjesto kojega mi danas častimo i slavimo Blaženu djevicu Mariju, koja nas je danas okupila ovdje, da doživimo taj susret sa Isusom Kristom i sa njom“, - istakao je biskup Gašparović.

U svojoj propovijedi tijekom svete mise, biskup je istaknuo:

„Kada se nađemo u poteškoćama, i kada pomislimo da su nas svi napustili, treba da shvatimo da Bog nikoga ne napušta, On svakoga čeka, poštuje i voli. Možemo se obratiti blaženoj djevici Mariji, da nas ona zagovara da dođemo do Isusa Krista. Evo nam danas blažene djevice Marije čije ime slavimo na dana kada je ona sa nama i kada nas ne napušta. Zato se obratimo njoj, da bude zajedno sa nama na putu do Isusa Krista“,- istaknuo je u svojoj propovijedi biskup Đuro Gašparović.

Sot_Ime_Marijino_2013_pf2

A nakon svečanog misnog slavlja, vjernici su se uputili ka dvorištu župne kuće i crkve Svete Katarine. Na tom mjestu koje je sada raščišćeno i gdje je uz pomoć župljana Sota, izgrađena bina, održan je drugi dio proslave, manifestacija „Pokažimo svima što znamo i imamo“, kada su se predstavila sve sekcije HKD „Šid“. Ova manifestacija postaće tradicionalno dešavanje u Sotu, pogotovo što je najveći broj članova društva, upravo iz ovog mjesta.Prije početka programa, vlč Bošnjaković, zahvalio se i prethodnom župniku u Sotu vlč Zdravku Čabrajcu u njegovim nastojanjima i radu sa vjernicima na učvršćenju vjere i nacionalnog identiteta župljana.

Pored velikog broja posjetitelja, misnom slavlju i svečanosti su nazočili i gosti iz Subotice, Darko Sarić-Lukendić predsjednik Izvršnog odbora HNV-a, Jasminka Dulić glavna urednica tjednika „Hrvatska riječ“ i Tomislav Žigmanov ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji se tom prigodom obratio skupu:

„ Radosni smo danas ovdje biti s vama, iz razloga što se divimo svemu onome što radite na planu očuvanja i vaše vjere i vaše kulture.Hrvatska zajednica u Vojvodini je vrlo šarolika. Ima nas od ravnog Srijema, do Bačke i Banata, no Šid u poslednjih nekoliko godina, na kulturnoj mapi Hrvata u Vojvodini, ima izuzetno visoko mjesto. To je posledica djelovanja HKD „Šid“, čiji ćemo dio programa vidjeti ovdje. Drago mi je što se oni ne drže samo Šida, nego odlaze i u druga mjesta. Naše divljenje je tim veće, jer znamo što je značilo biti Hrvatom ovdje, sve donedavno. Vremena se menjaju, odnosi između Hrvatske i Srbije napreduju, ono što je bilo ne ponovilo se i vjerujte neće se ponoviti. Zato punim plućima hrabro, svedočite svoju vjeru i budite vezani i za druge odrednice našega identiteta.Čuvajmo kulturu služimo se jezikom i od jeseni upišite svoju djecu na slučanje izabranog predmeta hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture. To su naša zakonska prava, a na nama je da u svakoj situaciji očitujemo ono što jesmo, ponosni Hrvati, ponosni katolici, - istakao je u svom obraćanju Tomislav Žigmanov.

I predstavnici HNV-a,  izrazili su zadovoljstvo što su ponovno u Sotu, ističući velike pomake od posledenjeg dolaska od prije dve godine:

„Od tada smo uspjeli otkloniti proceduralne i pravne prepreke koje su se isprečile pred nama, a tiču se službene uporabe jezika i pisma u općinama Sot i Batrovci.doneta je odluka na temelju višegodišnjeg insistiranja čelnih ljudi hrvatske zajednice, da se Zakon konačno počne primenjivati i u ovoj općini, što ranije nije bio slučaj. Jedna od najznačajnijih vjesti je, što će od ove školske godine, početi nastava na hrvatskom jeziku u Sotu, gdje će se izučavati hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture. Smatram to iznimno značajnim, jer se u tom predmetu ne obražuje samo hrvatski jezik, nego se istovremeno potiče i neguje pripadnost hrvatskom narodu. Zahvaljujem i vlč Nikici Bošnjakoviću koji je svojim djelovanjem i edukacijom sa svojim župljanima, mnogo doprineo tome“,- istaknuo je Darko Sarić – Lukendić.

A tijekom programa, nazočni posjetitelji imali su priliku uživati u prelijepim skladbama, nošnjama i igrama članova folklornih skupina i tamburaške sekcije HKD „Šid“, a svojim koreografijama predstavili su se i folklorni ansambl iz Ljube. Inače najstarija folklorna skupina HKD „Šid“, sa svojom koreografijom „Običaji svadbe“ umjetničkog rukovodioca Dubravke Čikarić, predstaviće se na predstojećem pokrajinskom takmičenju, koje će biti održano 21. rujna u Vrbasu:

„ To je za nas fantastičan uspeh i prevazilazi sva naša očekivanja s obzirom da smo jedno od mlađih društava. Kada smo išli na opštinsku smotru, smatrali smo da je važno učestvovati i nismo očekivali da ćemo ući u izbor najuspešnijih. Ova koreografija je mnogo uspešna a veliki doprinos u njenom izvođenju, dala je naš umjetnički rukovodilac Dubravka Čikarić“, izjavio je predsednik HKD „Šid“, Josip Hodak.

A posle prigodnog kulturno umjetničkog programa, biskup Gašparović se zahvalio medijima, a pogotovo tjedniku „Hrvatska riječ“, koje redovito prati i izvještava o svim kulturnim i vjerskim dešavanjima u Vojvodini, a pogotovo u Srijemu.

ANKETA MJEŠTANA SOTA, O ZNAČAJU MANIFESTACIJE :

Zoran Menđan, Sot:

„Do sada se ova manifestacija kod nas nije održavala i drago nam je što će to biti tradicionalno, s obzirom da su veliki broj djece iz Sota članovi HKD „Šid
„. Ovo je dobar potez, jer nam je to mogućnost da se svi okupimo, a evo danas su nam gosti i iz Hrvatske koji su nekada živjeli u Sotu i to nam je prilika da se družimo. Drago nam je što su tu gosti i iz HNV-a i drago mi je što će doći do primene hrvatskog jezika u službenu uporabu.“

Zlatko Bačić, Budimci:

„Drago mi je da smo se skupili u ovolikom broju, da smo videli svoje prijatelje i rodbinu. Iako dolazim često ovdje, nisam imao priliku da vidim neke ljude što sam video danas. Nekada sam živeo u sotu, ali sam za vrijeme rata otišao za Hrvatsku.Drago mi je što će se ova manifestacija održavati svake godine i dolaziću, jer svako najviše voli svoj kraj u kojemu se rodio“.

Slavko Avgustinović, Ilok:

„ Ja sam rođen ovdje i tu mi majka živi, ali sada živim u Iloku.Kada sam se vratio iz progonstva u sotu je sve išlo unazada, a sada sve ide napred. Oduševljen sam, dolazim svake nedelje na misu ovdje, a sada imam još više volje da još češće dolazim u Sot i pristvujem vjerskim i kulturnim dešavanjima“.