„BILJEŠKA O NEDJELJI BOŽJE RIJEČI“ 2021.

Smjernice i preporuke Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata u pripravi Nedjelje Božje riječi 24. siječnja 2021.

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA 2021.

HBK (TU) – Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost objavili su priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2021. godine. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva „Vjera i ustrojstvo“ Ekumenskog vijeća crkava, a materijale za 2021. godinu priredile su sestre iz zajednice monahinja u Grandchampu u Švicarskoj na biblijsku temu „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15,1-17).

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJEN SPOMENDAN SVETE ANASTAZIJE, SRIJEMSKE MUČENICE

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – u petak, 15. siječnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj koja je posvećena svetom Dimitriju, đakonu i mučeniku, u Srijemskoj Mitrovici, svečanik euharistijskim slavljem proslavljen je spomendan svete Anastazije, srijemske mučenice iz ranokršćanskih vremena. Večernje euharistijsko slavlje, u 18.00 sati predslavio je vlč. Ivica Zrno, župnik župe Sveta Ana, majka BDM iz Laćarka, uz suslavljenje mons. Eduarda Španovića, domaćeg župnika.

PREDSJEDNIK MIROVIĆ PRIMIO SREMSKOG BISKUPA I PREDSEDNICU NACIONALNOG SAVETA HRVATSKE NACIONALNE MANJINE

NOVI SAD (TU) – Predsjednik Pokrajinske vlade, g. Igor Mirović primio je danas srijemskog biskupa, msgr. Đuru Gašparovića i predsjednicu Nacionalnog savjeta hrvatske nacionalne manjine, gđu. Jasnu Vojnić, sa kojima je razgovarao o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini.

ZIMSKE RADOSTI SRIJEMSKOMITROVAČKIH VJEROUČENIKA

SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

      NOVI BANOVCI, 28. svibnja 2011. - U subotu 28. svibnja u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima pod geslom Što je istina? (Iv 18,38) održan je susret mladih Srijemske biskupije. Susretu su prisustvovali mladi iz svih župa biskupije.

Susret_Mladih_Srijem_28.5.2011.foto

      Tijekom dana uz druženje, sport i druge mladenačke aktivnosti, održao je predavanje prečasni Božidar Lusavec, župnik u Beški i Maradiku. Tema predavanja je je bila u svjetlu gesla susreta, o istini u našem životu. Predavač Lusavec je zorno prikazao razne vidove istine i o našem pristupu istini. Istaknuo je na početku „Nisam došao ponuditi vam u ovom izlaganju istinu koju vam nudi svijet, istine koje vas često puta udaljavaju jedne od drugih, od samih sebe i Crkve. Želim vam govoriti o istini koja je za nas vjernike utemeljena na Krstu, istini koja uz oslobođenje čovjeka donosi mu sigurnost i mir. Znamo da ste u potrazi za smislom, ostvarenjem životnih snova, imate pred sobom ciljeve. Sve će to uspjeti ako bude našim životima dominirala istina koju donosi Krst, istina koja nas postavlja na pravo mjesto prema sebi, prema onom što imamo, prema medijima, cjelokupnom društvu u kojem živimo i jesmo.“ 

      Na susretu mladih misu je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović uz koncelebraciju srijemskih svećenika koji su došli s mladima iz svojih župa. Na misnom slavlju homiliju je održao preč. Lusavec.

U obraćanju mladima na početku liturgijskog slavlja biskup je rekao: „Govorimo uvijek da ste vi naša budućnost, no, vi ste, dragi mladi, naša sadašnjost, jer danas moramo za vas i s vama zajednički raditi i vi ste nam potrebni danas, kao što smo i mi, biskupi i svećenici, potrebni vama danas.“ Biskup je zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovako dobro organizira susret, a osobito Uredu za mlade Srijemske biskupije i povjereniku za mlade i koordinatoru Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije u Petrovaradinu vlč. Ivici Damjanoviću. Posebna zahvalnost ide župniku, domaćinu susreta, vlč. Dušanu Milekiću i župljanime župe Novi Banovci koji su prihvatili da susret bude u njihovoj župi i koji su bili spremni biti dobri domaćini uz darove koje su pripremili.

      Misu je glazbeno animirao VIS Tekije iz Petrovaradina.

     Zabavni dio susreta je bio program koji su izveli mlađi tamburaši sastava HKPD Tomislav iz župe Golubinci.

      Najavljen je i slijedeći susret mladih Srijemske biskupije 2012. godine koji će se održati u župi Sv. Roka u Moroviću.

 

Ivan Radoš

 

Ivan Radoš