Apostoloski nuncij mons. Sbarbaro blagoslovio Kapelu Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima

      SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Svečanim euharistijskim slavljem i blagoslovom, koje je 15. svibnja predvodio apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Eugenio Sbarbaro proslavljen je završetak radova na obnovi kapele Gospe od mira u Srijemskim Karlovcima.

Karlovci_-_blagoslov_Kapele

      Koncelebrirali su đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić, beogradski nadbiskup i predsjedinik Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda Stanislav Hočevar, biskupi subotički Ivan Penzeš i srijemski Đuro Gašparović te svećenici i redovnici koji djeluju u ponovno uspostavljenoj Srijemskoj biskupiji, kao i svećenici grkokatoličkog obreda i gosti iz drugih biskupija. Sve je pozdravio domaćin slavlja biskup Gašparović, koji je izrazio zahvalnost Trojedinom Bogu i Gospi od Mira na daru kapele i na njezinoj obnovi. 

Karlovci_-_blagoslov_Kapele_II

      Nuncij Sbarbaro istaknuo je značenje toga slavlja koje je "jedinstven i po svom značenju duboko znakovit povijesni događaj", što pokazuje i nazočnost predstavnika državnih, pokrajinskih i općinskih vlasti i diplomatskoga kora. Ovdje smo i zato da bismo molili da se onaj duh zajedničkog razumijevanja između različitih naroda i religija rascvate i pusti duboke korijene danas među svim sinovima balkanskih zemalja, često ugroženima tragičnim zbivanjima, istaknuo je nuncij.

      U homiliji se nadbiskup Srakić osvrnuo na povijesni trenutak te istakao da su na mjestu na kojem je sklopljen "Karlovački mir" godine 1699., kasnija pokoljenja podigla ovu kapelu na čast "Gospi od mira", tj. "Kraljici mira". Gospa zaslužuje taj naslov, jer je rodila Onoga prigodom čijeg su rođenja anđeli pjevali: "I na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim". Prigodom Kristova rođenja anđeli nisu pjevali ratničku pjesmu, nisu najavili "sveti rat", rat u ime Boga i za Boga, nego su navijestili mir. U ime Božje voditi rat i činiti nasilje nad drugima je oskvrnuće religije, rekao je nadbiskup. Citirajući Povelju UNESCO-a mons. Srakić poručio je da se za mir treba odgajati. Odgojem treba uništiti virus mržnje i osvete, virus nasilja i ideologija. Bez sumnje: Krist je došao da donese ljudima mir, ali ne makar kakav mir, ne mir ustajalih bara, ne mir koji počiva na nepravdi, ne mir koji se protivi napretku.

      Za današnjeg čovjeka, nastavio je nadbiskup, a u prvom redu za nas kršćane izgradnja mira u duhu evanđelja nije pitanje izbora, za nas je to zahtjev i obveza. To od nas traži vjera u Boga koji je "izvor mira", to od nas traži i vjera u čovjeka. Papa Pavao VI. poručio je Ujedinjenim nacijama da u času kad se horizonti čovječanstva nezaustavno šire preko granica našeg planeta, mi odbacujemo vjerovati da čovjek, prožet takvom sviješću, nije sposoban istjerati demona rata koji prijeti da ga uništi, iako to od njega zahtjeva silne napore i razumljivo odreknuće zastarjelih shvaćanja koja i dalje suprotstavljaju narode i države jedne protiv drugih. Neka doista ova kapela Gospe od mira bude poruka da se ratom ništa ne postiže a mirom sve dobiva. Prisjetimo se još jedne činjenice. Na čelu kršćanske vojske bio je Eugen Savojski, vojskovođa koji u svome životu nije izgubio ni jednu bitku. Bio je on vjerni štovatelj Gospe. Povijesne knjige bilježe da je s krunicom u ruci pripremao oslobodilačke bitke, i s krunicom u ruci i slikom Gospe snježne vodio bitke. Tako je ova kapela ujedno poruka da mir kao dar Božji treba isprositi, poručio je nadbiskup Srakić.

Karlovci_-_blagoslov_Kapele_III

      Na kraju pontifikalne mise obratio se župnik domaćin vlč. Ivica Čatić zahvaljujući Bogu za ovaj trenutak, zahvalio se g. Milenku Filipović, predsjedniku Opštine Srijemski Karlovci, koji je svojim zauzimanjem zaslužan što je AP Vojvodina darovala 260.000,00 eura za obnovu Kapele. Župnik je zahvalio i Vladi Republike Hrvatske koja je darovala 100.000,00 te vladi Republike Italije na daru od 30.000,00 eura. Nakon mise i blagoslova kapele nastupio je zbor HKPD "Jelačić" iz Petrovaradina.

Karlovci_-_blagoslov_Kapele_IV

      U povijesnim spisima Karlovačke spise pronalazimo zabilješke o izgradnji kapele Gospe od mira. Nakon neuspjeha prigodom opsade Beča (1683.), oslobađanja Budima (1686.) te poraza kod Slankamena (1691.), princ Eugen potukao je 1697. g. kod Zente tursku vojsku koju je predvodio sam sultan Mustafa II. Iako su se i slijedeće godine nastavile borbe, mir koji su ponudili Turci, saveznici su vjerojatno zbog iscrpljenosti obiju vojski odmah prihvatili (1698.). Dogovoreno je da se ide prema sklapanju mira po principu da svatko ostane na do sada osvojenom području. To se i dogodilo ovdje, u Karlovcima, na neutralnom zemljištu koje tada nije pripadalo nijednoj strani. Karlovačkim Mirom završen je dugi 16-godišnji rat. Na prijedlog turskih delegata, svi su se delegati složili da se ovdje napravi crkva. Grof Elting ovlastio je rimokatoličku Crkvu, točnije redovnike franjevce, koji su iz Petrovaradina dolazili držati bogoslužje u Karlovce, da sagrade crkvu Sv. Mariji od mira. Franjevci su zamolili carsku pomoć i trošnu drvenu kuću sa karlovčanima su 1710. preuredili u crkvicu i tako je nastala Kapela Gospe od Mira! Današnja kapela kružno-elipsoidnog je oblika sa četvorim vratima i kupolom, te izgledom sliči prvobitnoj građevinini s početka 18. st. U više navrata djelomično je popravljana i upotpunjavana.

                                                                          Tomislav Mađarević 

Tomislav Mađarević