„BILJEŠKA O NEDJELJI BOŽJE RIJEČI“ 2021.

Smjernice i preporuke Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata u pripravi Nedjelje Božje riječi 24. siječnja 2021.

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA 2021.

HBK (TU) – Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost objavili su priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2021. godine. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva „Vjera i ustrojstvo“ Ekumenskog vijeća crkava, a materijale za 2021. godinu priredile su sestre iz zajednice monahinja u Grandchampu u Švicarskoj na biblijsku temu „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15,1-17).

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJEN SPOMENDAN SVETE ANASTAZIJE, SRIJEMSKE MUČENICE

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – u petak, 15. siječnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj koja je posvećena svetom Dimitriju, đakonu i mučeniku, u Srijemskoj Mitrovici, svečanik euharistijskim slavljem proslavljen je spomendan svete Anastazije, srijemske mučenice iz ranokršćanskih vremena. Večernje euharistijsko slavlje, u 18.00 sati predslavio je vlč. Ivica Zrno, župnik župe Sveta Ana, majka BDM iz Laćarka, uz suslavljenje mons. Eduarda Španovića, domaćeg župnika.

PREDSJEDNIK MIROVIĆ PRIMIO SREMSKOG BISKUPA I PREDSEDNICU NACIONALNOG SAVETA HRVATSKE NACIONALNE MANJINE

NOVI SAD (TU) – Predsjednik Pokrajinske vlade, g. Igor Mirović primio je danas srijemskog biskupa, msgr. Đuru Gašparovića i predsjednicu Nacionalnog savjeta hrvatske nacionalne manjine, gđu. Jasnu Vojnić, sa kojima je razgovarao o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini.

ZIMSKE RADOSTI SRIJEMSKOMITROVAČKIH VJEROUČENIKA

OBITELJSKI DAN U ŽUPI NOVI BANOVCI

NOVI BANOVCI (TU) – Svake godine, prva ili druga nedjelja nakon proslave crkvenoga goda, dogovorena je između župljana i župnika da bude posvećena obiteljima. Na poseban način taj se dan želi osvrnuti na obitelji, okupiti ih i progovoriti o njihovim vrednostima. Tako je i ove godine, drugi put po redu 16. rujna 2012. godine, u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima organiziran taj dan.

 

Obitelj._dan_N._Banovci_2012._pf2

Dan je započeo redovitom nedjeljnom misom, okupivši lijepi broj vjernika u obiteljskom okruženju. Župnik je kroz svoju propovijed zajedno sa svojim vjernicima pitao se da li im djela govore o veličini vjere koju imaju. Ili je to samo nešto čime se povremeno pohvale. Vidi li se u životima naših obitelji da smo ljudi vjere, ima li ljubavi u obiteljima, zajedništva, razumijevanja. Pokušava li se s Bogom naći riješenje za životne probleme. Jesu li muževi i žene prihvatili zadaću odgoja djece te uzajamnog prihvaćanja. Po završetku mise, župnik je pozvao sve koji su došli na nastavak toga dana koji je bio pripravljen u dvorištu župe.

Obitelj._dan_N._Banovci_2012._pf1

Druženje je nastavljeno prvo uz prigodan ručan, paprikaš koji je jedan od župljana svojim umijećem pripravio a na radost svih prisutnih. Dok su domaćice dan zasladile svojim kolačima. Drugi dio se nastavio kroz sudjelovanje u raznim sportskim aktivnostima. Nogomet, odbojka, tenis, ples, pikado, navlačenje konopca, penjanje uz konopac i druge društvene igre privukle su sve prisutne ovoga dana. Obiteljski dan trajao je do kasnih popodnevnih sati ostavljajući i ove godine uspomenu na lijepo provedeni dan obitelji i vjernika jednih s drugima.

                                                                          Dušan Milekić