Beška

Na predstavljanju knjige, u Beški 2. srpnja 2010.g., uz autora sudjelovali su: sadašnji župnik vlč. Božidar Lusavec, dr. Milica Lukić urednica i lektor, župnik iz Rokovaca Mirko Crnčan nakladnik i priređivač, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih hrvata iz Subotice.

Na početku promocije knjige sve prisutne je pozdravio domaćin vlč. Božidar Lusavec koji je istaknuo: “I tako dvije male neprimjetne crkve i župe predstavljaju danas svoju knjigu-monografiju kakvu nemaju ni mnoge “vidljivije”i poznatije crkve”. Zahvaljujući na knjizi Antuna Devića, vlč. Božidar Lusavec je naglasio: “Zamolio sam njega da napiše knjigu jer će biti objektivniji pisac nego ja. Naime, povijest pišu koji su objektivniji, ja bih napisao možda nešto što je puno subjektivnije i opterećen zbivanjima i osobama devedestih godina, kada sam s vjernicima pretrpio mnoga zla. Zato je nastala monografija bez moje subjektivnosti spominjanja onih imena koji su tukli i bacali bombe na moje vjernike. Knjiga je pisana bez srdžbe i pristrasnosti, ali i bez uljepšavanja manje lijepih činjenica, bilo jedne ili druge župe s'početka ili na kraju prošlog stoljeća”.

Inače knjiga govori o dvije župe Beški i Maradiku koji nemaju veliku povijest, ali su neprestano bile povezane: župnici iz Maradika su vodili brigu o vjernicima Beške do osnutka župe 1966. godine; do osnutka su čak Beščani išli pješke na svete mise, vjenčanja, krštenja, i sl. U Maradik; kada su beščanski župnici u zadnjih 10 godina vodili brigu o vjernicima i crkvi u Maradiku. Dvije različite župe, dva različita naroda, dva različita mentaliteta, ali ipak i jedni i drugi pripadnici Katoličke vjere.

„Do kada će biti budućnost župe Beška i Maradik, ne znam ali svakako ova knjiga-monografija bit će jedan pisani i fotografski trag o jednom periodu i vjernicima ovih župa. Zato se radujem što je izašla ova “Spomenica Beške i Maradika" i nadam se da će svaka naša kuća pribaviti knjigu i da će biti korisno štivo sadašnjim i bivšim iseljenim župljanima i ljudima dobre volje”, rekao je župnik župe Beška vlč. Božidar Lusavec.

Nakon pozdrava i izlaganja sadašnjeg župnika Božidara Lusavca, dr. Milica Lukić, urednica, lektorica i korektor, predstavila je svoj rad na knjizi ovim riječima: ”Biblijska Knjiga Propovjednikova kaže kako sve pod suncem ima svoje vrijeme. Posve je sigurno da bi ova knjiga da je objelodanjena prije 20 godina imala posve drugačije značenje, da njezina simbolika ne bi ni izdaleka bila toliko snažna koliko je snažna, danas kada doslovce postaje NOVI DOM, kohezijska sila kojoj je zadatak, Vas Beščane i Maradičane, iznova povezati u zajednicu koja ne ovisi o prostoru, u zajednicu koja je duhovni prostor u koji stane svaka misao o tome, kako je bilo i kako je moglo biti u Beški i Maradiku da ih niste morali čuvati u srcu, u možda već izblijedelim albumima s fotografijama. Tek danas, u vrijeme kada se taj dom ne može omeđati ogradom, avlijom, oranicom i šumom, knjiga koja pred Vama može i mora biti sve to, i više od toga: znak da istina tek kada je zapisana putuje kroz vrijeme; da istina tek kada je zapisana postaje biblijska svetiljka čije svijetlo nije moguće sakriti”.

Monografija Župe Beška i Maradik sastoji se od 13 poglavlja kroz koje se prati povijest toga prostora od prvih tragova prethistorijskih naselja do naših dana. Opisuju se prilike na tom prostoru po oslobođenju od osmanijske vlasti, pod vojnom austrijskom vlašću u 17. I 18. stoljeću, doseljavanje Nijemaca i Mađara i Hrvata, njihov vjerski život, i brojni tragični događaji i sudbine iz drugog svjetskog rata i domovinskog rata i egzoduse našeg stanovništva s ovog prostora. Tekst ove monografije uglavnom je utemeljen na neobjavljenim arhivskim izvorima pojedinih župa: Beške, Iriga, Maradika, Nadbiskupskog arhiva u Đakovu i Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu. Neprocijenjiv izvor za povijest svake župe je župna spomenica koju su svi župnici dužni pisati i u nju kroničari bilježe različite događaje važne za život svake župe, tako se i u ovoj knjizi nalaze vrijedni podaci iz tih izvora. Spomenice župe Beška i Maradik u kojoj zapise možemo pratiti još od 1898. godine, te župe Beška koju je započeo pisati župnik Martin Radman, a nastavili Tomislav Radišić i sadašnji župnik Božidar Lusavec. Iz tih dokumenata se vidi kako je vjerski, kulturni i privredni život i u jednoj i u drugoj župi bio bogat. Primjerice, u Maradiku su postojala i djelovala tri važna katolička društva, te je prikazan rani razvoj školstva na ovom prostoru. Kroz privredni razvoj u knjizi je prikazan prvi mlin, tzv. vatrenku s pogonom na vatru u Beški početkom 20. stoljeća koga je podigao Filip Kinzl, u taj mlin su dolazili stanovnici iz svih okolnih mjesta, također se iz spomenice saznaje da su u Beški bile tri ciglane.

U knjizi Župe Beška i Maradik nižu se imena ljudi kao memento, kao podsjetnik i opomena vremenu i ljudima koji ga oblikuju. „Čitatelj će se u ovoj knjizi dobro snaći jer je oblikovana vrlo jasnom, rekla bih udžbeničkom metodologijom, obilježenom jednostavnošću, kojom se autor služi, vodeći tekst od šireg konteksta, da bi se uspješno razumjelo ono pojedinačno. Impresivna obaviještenost o temi kojoj je pristupio autor Antun Dević, omogućila je da tekst svoje monografije usmjeri prema različitim strukturama čitatelja i prilagodi ga njima: onima koji će ga kasnije upotrebljavati za daljna stručna i znanstvena istraživanja, zaljubljenicima u tzv. malu povijest i na koncu iako čini se, ova bi skupina čitatelja trebala zauzimati prvo mjesto među potencijalnim recipijentima knjige, onima koji će prema tekstu imati sasvim osobnu čitačku poziciju. Knjiga počinje živjeti onda kada se susretne sa svojim čitateljima. Zato je uzmite u ruke i udahnite joj život," završila je dr. Milica Lukić svoje izlaganje.

Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović pozdravio je nazočne, te je izrazio zadovoljstvo što se ovom knjigom daje nada kako neće pasti u zaborav ono što su nam priskrbili i čime su nas zadužili vrijedni prethodnici, već se njome otvaraju vrata za daljnje znanstveno istraživanje i vrednovanje vjerničke, kulturne i povijesne baštine župe Beška i Maradik i svih Katolika Srijema. “Podržavam ovu monografiju i sretan sam da imamo ovakvih pisaca kao što je Antun Dević koji će sakupiti te mnogobrojne razbacane podatke o našim župama, i pozivam vjernike da ovu knjigu čitaju, možda će u njoj naći poticaj za svećenički i vjernički život”, zaključio je biskup Đuro Gašparović.

Tomislav Žigmanov ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih hrvata iz Subotice u svojoj osvrti na knjigu istakao je:”Sigurno da je mjesna povijest Hrvata na ovim prostorima neistražena i neobjavljena, malo je ovakvih knjiga u Vojvodini, zato je ova knjiga-monografija bogatstvo i potaknuće Hrvatima da se više objavljuju takve monografije u Vojvodini”.

Tomislav Mađarević

 

  

Tomislav Mađarević