PROSLAVLJENA SVETA ANA, MAJKA BLAŽENE DJEVICE MARIJE – CRKVENI GOD U LAĆARKU. BLAGOSLOVLJENO NOVO MISNO RUHO I OLTARNO ZVONO

LAĆARAK (TU) – U ponedjeljak, 26. sprnja 2021., župljani župe Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije, svečanim euharistijskim slavljem u 9. 30 sati, proslavili su svoju nebesku zaštitnicu. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup, uz koncelebraciju preč. Marka Kljajića, župnika iz Surčina, vlč. Ivice Živkovića, župnika iz Hrtkovaca, o. Darka Raca, župnika grkokatoličke župe u Bačincima, vlč. Dušana Milekića, župnika iz Inđije i vlč. Ivice Zrno, domaćeg župnika.

ŽUPA MARADIK PROSLAVILA SVOJU NEBESKU ZAŠTITNICU

MARADIK (TU) – U ponedjeljak, 26. srpnja 2021., župljani župe Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Maradiku, proslavili su svoju nebesku zaštitnicu.

PROSLAVA SVETE ANE U SOTU

SOT (TU) – Vjernici iz Sota na blagdan sv. Joakima i Ane imaju svoj zavjetni dan

KRŠTENO TREĆE DIJETE OBITELJI BERTIĆ IZ VAŠICE

VAŠICA (TU) – Mala Anastasija je krštena u nedjelju, 25. srpnja, u župnoj crkvi u Šidu

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA NASTRADALE OD POPLAVA U NEMAČKOJ I BELGIJI

Poštovani,

PROGLAŠENO EKUMENSKO SVETIŠTE „MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA I DUŠA U ČISTILIŠTU“

Morovi_crkva_foto_6MOROVIĆ 2. rujna 2011. -  Srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović 2. rujna predvodio je svečano misno slavlje u romaničko-gotičkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na groblju u Moroviću, koja potječe iz XII. stoljeća, te ju je proglasio novim marijanskim, ekumenskim svetištem „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“ Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije.

 MOROVIĆ 2. rujna 2011. -  Srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović 2. rujna predvodio je svečano misno slavlje u romaničko-gotičkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na groblju u Moroviću, koja potječe iz XII. stoljeća, te ju je proglasio novim marijanskim, ekumenskim svetištem „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“ Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. Uz mons. Gašparovića koncelebriralo je nekoliko svećenika iz Srijema i Hrvatske, a prisutan je bio i protojerej Pravoslavne crkve u Moroviću, Milorad Dušanić. Svećenike i vjernike dočekao je šidski župnik, vlč. Nikica Bošnjaković na čiju je inicijativu pokrenuta obnova morovićke crkve te proces proglašenja svetišta.

 

 

Misno slavlje započelo je procesijom okupljenih vjernika te pozdravnim govorom vlč. Bošnjakovića koji je pojasnio kako ga je na zalaganje za proglašenje ovoga Svetišta potaknuo pokrajnji, tirolski oltar s lijeve strane crkve. Taj oltar prikazuje upravo duše iz čistilišta koje se hvataju za Marijine skute te Bogorodicu mole za izbavljenje iz čistilišnih muka.

 

„Ova crkva od danas želi biti marijansko, ekumensko svetište, gdje će vjernici po zagovoru Bogorodice moliti oproštenje grijeha za svoje pokojne. U svetištu ´Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu´ mnogi će, po snazi molitve, oprostiti svojim pokojnima sve ono što je ostalo bolno i neoprostivo, grešno i nemoralno. Po našoj molitvi i zagovoru Bogorodice bit će otpušteni grijesi svađe, ovisnosti, ubojstva, samoubojstva, rastave, nevjere, bluda, pobačaja, spiritizma, magije, ne držanja Božjih zapovijedi, ne odlaska na nedjeljnu euharistiju, ne prakticiranja vjere i ne ljubljenja Trojedinog Boga - jer zbog ovih i mnogih drugih neispovjeđenih i neokajanih grijeha pokojni trpe u čistilišnim mukama kako bi bili dostojni ući u Kraljevstvo Nebesko“, istaknuo je župnik Bošnjaković i pozvao vjernike da svakog drugog datuma u mjesecu dolaze u Morović vapiti Bog za izbavljenje duša u čistilištu.

 

„Važno je naglasiti da je ovo svetište svih kršćana, ono je ekumensko u svojoj biti jer je Marija Bogorodica, majka svih koji su kršteni u bilo kojoj Crkvi. Stoga, neka iz ove crkve započne jasni i vidljivi ekumenizam, kojega su najbolje upoznali naši pokojni, jer su ugledali lice živoga Boga i shvatili da su svi kršteni „jedno u Kristu“, naglasio je župnik. Kršćane pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti pozvao je da mole za svoje pokojne, te tako u Kristu, koji je molio „da svi budu jedno“, nađu i zalog svoje vječnosti.

U svojoj homiliji biskup Gašparović iznio je povijest Morovića, a potom je Mariju opisao kao uzor poziva, jer svojim primjerom potiče vjernike da iziđu iz uhodanog života i svjedoče Ljubav Božju koja je postala čovjekom. „Treba nam ljudi koji će biti do kraja raspoloživi, koji će se poput Marije predati Bogu i uključiti u srce Crkve, tu se ukorijeniti i svojim primjerom svjedočiti o neuništivosti Božjeg i Kristova djela u svijetu, usprkos svim protivnim silama“, rekao je biskup potičući okupljene vjernike na budnost i spremnost. Svetište „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“ jedno je od Božjih planova - ekumensko, kršćansko, molitveno sveto mjesto. Oltar Marije Bogorodice u ovom Svetištu bit će otvoren za sve, potrebno je samo otvoriti svoje srce i vapiti za pokojne, ali i za žive kršćane kojima je nužna smjelost i hrabrost kako bi tvorili živo zajedništvo, zaključio je svoju homiliju srijemski biskup.

Nakon misnog slavlja župnik Bošnjaković zahvalio je vjernicima Morovića i Šida te svim mladima iz ovoga i okolnih mjesta koji su pomogli urediti crkvu i prostor oko nje. Posebno je zahvalio vjernicima koji su na crkvu novoga Svetišta postavili svijetleći križ, jedini u Vojvodini. Zahvala je upućena i Ministarstvu vjera i dijaspore Republike Srbije, predsjedniku Mjesne zajednice Morović Miladinu Piniću, Eletrovojvodini iz Srijemske Mitrovice, Miroslavu Nevestiću iz Čepina, "Šidprojektu" i ostalim donatorima. Svečanost je završena pozivom biskupa Gašaprovića i župnika Bošnjakovića da ova crkva bude redovito mjesto molitve za pokojne i žive vjernike te da svakog drugog datuma u mjesecu okupi veliki broj vjernika iz Šidske općine, Srijema, ali i Hrvatske.

S. Darabašić/M. Kuveždanin