BOŽIĆNA AKADEMIJA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na drugi dan Božića, u nedjelju, 26. prosinca 2021., u 19.00 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma u Srijemskoj Mitrovici organizirana je božićna akademija. Kroz prigodni igrokaz o Isusovom rođenju i šaroliki repetoar božićnih pjesama na više jezika, srijemskomitrovačka djeca i mladi dočarali su ljepotu Božića i značenje Božjeg Utjelovljenja za čovjeka.

NEDJELJA SVETE OBITELJI PROSLAVLJENA U SRIJEMSKOJ PRVOSTOLNICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na Nedjelju Svete Obitelji, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 9.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

BOŽIĆNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE I DARIVANJE DJECE U LAĆARKU

LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) – Svečana božićna euharistijska slavlja, u 9.30, u filjalnoj crkvi Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli i 11.00 , u župskoj crkvi Sveta Ana, majke Blažene Djevice Marije, u Laćarku, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, slavio je župnik vlč. Ivica Zrno.

SVETA MISA POLNOĆKA U HRTKOVCIMA 2021.

HRTKOVCI (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem – svetom Misom Polnoćkom, 25. 12. 2021. točno u pola noći u župskoj crkvi Sveti Klement, papa i mučenik u Hrtkovcima započela je proslava svetkovine Rođenja Gospodinova 2021.

SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA 2021. – DANJA MISA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 10.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

Čin proglašenja u Srijemskoj Mitrovici 26.10. 2008. godine

      SRIJEMSKA MITROVICA, 26. listopada 2008. godine – U srijemskomitrovačkoj prvostolnoj crkvi – manjoj bazilici Sv. Dimitrija svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je 26. listopada ponovna uspostava drevne Srijemske biskupije i preuzimanje službe dijecezanskoga biskupa srijemskog. Prije mise u katedrali je održana prigodna priprava, sastavljena od kratkog molitvenog razmatranja te korisnih uputa za skladno i živo sudjelovanje svih hodočasnika.
Uspostava_Biskupije_-_Mitrovica_26.10.08._I
      Misu, koja je započela svečanim ophodom, predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović u koncelebraciji s 25 biskupa i pedesetak svećenika iz Srijema, Hrvatske i susjednih zemalja. Brojni vjernici iz srijemskih župa okupili su se na tom povijesnom događaju, a pojedini su bili odjeveni u narodne nošnje. Slavlju su nazočili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, te Veleposlanstva RH u Republici Srbiji, kao i predstavnici državne i mjesne građanske vlasti.
      Za svečanu prigodu upotrijebljeno je više simboličkih liturgijskih predmeta. U ophodu prema katedrali nošen je grb mons. Gašparovića, biskupa ponovno uspostavljene drevne Srijemske biskupije. Grb je postavljen na vidljivo mjesto nakon čitanja Bule papa Benedikta XVI. Predvoditelj misnoga slavlja biskup Gašparović nosio je misnicu svečane, crvene boje, koja na sebi ima motive vezane upravo uz sv. Dimitrija, zaštitnika Srijemske biskupije, a u ruci je nosio biskupski štap s filigranskim ukrasima, dar đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Marina Srakića.
      Odluke Svetoga Oca pročitao je apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Eugenio Sbarbaro, na latinskom, a preč Eduard Španović, župnik i dekan srijemskomitrovački, na hrvatskom jeziku.
Uspostava_Biskupije_-_Mitrovica_26.10.08._II
      "Budući da sve naše sile polažemo u pastoralnu skrb za dobro sveopćeg stada Gospodnjeg, sada posebnu pažnju posvećujemo vjernicima, koji žive u Srbiji, i promatramo njihove duhovne potrebe. Drage volje dakle izlazimo u susret molbi časnog brata Marina Srakića, biskupa đakovačkoga ili bosanskoga i srijemskoga, koji je, saslušavši Hrvatsku biskupsku konferenciju, izričito tražio od Svete Stolice da se drevna Srijemska biskupija - jednake prednosti - pripojena Đakovačkoj ili Bosanskoj biskupiji od nje odvoji. Slijedeći stoga savjet Državnoga tajništva i Zbora za biskupe, puninom naše apostolske vlasti određujemo sljedeće: Od Đakovačke ili Bosanske biskupije u cijelosti odjeljujemo teritorij drevne Srijemske biskupije, čije će granice biti prema istoku, sjeveru i jugu, rijeke Dunav i Sava, dok će prema zapadu biti one iste granice, koje dijele države Hrvatsku i Srbiju. Određujemo da ovoj ponovno uspostavljenoj biskupiji sjedište bude u gradu to jest u Srijemskoj Mitrovici i u njoj postojeću župnu crkvu, naime konkatedralu-manju baziliku, posvećenu Bogu a na čast svetom Dimitriju đakonu i mučeniku, uzdižemo na stupanj i dostojanstvo katedralne crkve sa svim pravima i privilegijama, koje iz toga proizlaze. U istoj katedralnoj crkvi neka se u sukladu s odredbom zakona osnuje kanonički kaptol. Srijemsku biskupiju podređujemo kao sufragansku novoosnovanoj metropolitanskoj pokrajini Đakovačko-osječkoj, a njezinog aktualnog biskupa podređujemo metropolijskom pravu aktualnog nadbiskupa iste metropolitanske Crkve, te ga postavljamo za člana Međunarodne Biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda", navodi se, između ostaloga u Papinoj Buli.
      Uslijedilo je čitanje papine Bule o imenovanju mons. Đure Gašparovića srijemskim biskupom u kojoj se ističe i sljedeće: "Na Tebe smo, časni brate, mislili i to ne bez razloga i prosudili da si prikladan za preuzimanje ove službe, koji si i u prijašnjim službama pokazao izvanredne kreposti biskupskoga duha. Saslušavši dakle mišljenje Državnog tajništva i Zbora za biskupe, snagom naše apostolske vlasti imenujemo te za biskupa srijemskog; u isto vrijeme te razrješujemo svih prijašnjih službi i s tom službom povezanih prava i naloženih dužnosti u skladu s crkvenim zakonima i propisima. Želimo da na odgovarajući način o ovoj našoj odluci izvijestiš i kler i narod iste biskupije. Njih ljudski potičemo da te prigrle s najviše mogućom ljubavlju i uljudnošću i da se tvojim očinskim poticajima spremna duha pokoravaju".
Uspostava_Biskupije_-_Mitrovica_26.10.08._III
      Tekst Bule popraćen je radosnim poklikom "Zahvaljujte Gospodinu". Uslijedila je homilija biskupa Gašparovića. Molitvu vjernih izrekli su župljani župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika. Prvi zaziv izrekla je Ljiljana Popovčak. Drugi zaziv izrekao je Jovica Kulja, bogoslov iz župe Svetog Dimitrija, a ostale zazive Zlatko Načev, s. Elizabeta Vrgoč, Franjo Štefanac i Ivana Hrgović.
 
      Na kraju euharistijskog slavlja pozdravnu riječ uputili su nadbiskup Hočevar, te uime Srijemske biskupije zemunski dekan preč. Jozo Duspara.
Uspostava_Biskupije_-_Mitrovica_26.10.08._IV
 
      Svečano liturgijsko pjevanje uzveličao je mješoviti zbor župe svetog Dimitrija iz Srijemske Mitrovice uz orguljašku pratnju prof. Dragane Nešić. Ceremonijski protokol vodio je vlč. Ivica Zrno, župski vikar u katedralnoj crkvi Sv. Dimitrija.
 
      Ponovna uspostave drevne Srijemske biskupije i preuzimanje službe dijecezanskoga biskupa srijemskog je, uz uspostavu Đakovačko-osječke nadbiskupije, kruna onoga što se na ovim prostorima događalo u posljednja dva desetljeća. Tako se može izdvojiti: 1100. obljetnicu smrti sv. Metoda, metropolita srijemskog; slavlje Druge biskupijske sinode koja je duhovnim sadržajima i angažiranjem tolikih vjernika laika svijest pripadnosti zajednici Kristovih vjernika učvrstila od Slavonskog Broda do Zemuna. Te dva događaja koja su zlatnim slovima upisana u povijest Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije: pohod Ivana Pavla II. Osijeku i Đakovu te proslava 1700 godina srijemskih mučenika u Srijemskoj Mitrovici.


 

 

Tekst: Ivica Zrno/Mihael Kelbas

Foto: Ivica Zrno