O. CYRIL PASQUIER – KROZ SRIJEMSKU BISKUPIJU PREMA JERUZALEMU

ŠID/SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Od subote, 10. travnja do ponedjeljka 12. travnja 2021., kroz Srijemsku biskupiju, točnije župe srijemskomitrovačkog dekanata prošao je hodočasnik o. Cyril Pasquier (OSB), otac benediktinac koji trenutno nalazi na hodočašću iz Plouharnela (francuska pokrajina Bretanija) prema Svetoj Zemlji i konačnoj destinaciji u Jeruzalemu. o. Cyril Pasquier je član opatije Abbaye Sainte-Anne de Kergonan koja broji 22 monaha, od toga 11 prezbitera i 70 oblata (oblati su svjetovnjaci pridruženi monaškoj zajednici).

ZAHVALA ZA ŽIVOT NAKON GODINU DANA PANDEMIJE

ŠID (TU) – Vjernici župa i filijala kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković različitim su se aktivnostima u čast Božjeg Milosrđa zahvalili Bogu što ih je sačuvao u vrijeme aktualne pandemije

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJENA NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 11. travnja 2021., na 2. vazmenu nedjelju, u rimokatoličkoj župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, proslavljena je Nedjelja Božjeg Milosrđa. Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Za srijemskomitrovačku župsku zajednicu ova nedjelja je dan kada se, sada već tradicionalno, na osobit način sjećamo starih, nemoćnih i bolesnih župljana. Kako se radi o ljudima koji većinom ne mogu doći do crkve, te sudjelovati na redovitim euharistijskim slavljima, običaj je da ih se na ovaj dan doveze do crkve, kako bi bili u zajedništvu sa zajednicom vjernika. U svemu tome uvelike pomaže župski Caritas Sveta Anastazija. Stoga su se župljani i ove godine rado angažirali, te pomogli onima koji ne mogu redovito sudjelovati na euharistijskim slavljima. Kako je ova godina posebna po svim mjerama, poziv je bio upućen neka se pridruže oni koji žele i mogu, a euharistijsko slavlje i dodatni program je pokazao istinsko zajedništvo svih župljana.

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

PORUKA BISKUPA ĐURE NA POČETKU NOVE VJERONAUČNE GODINE

GASPAROVIC-DJURO-BISKUPSKI-GRB-KONACNI-2008

Svim svećenicima, redovnicima i redovnicama,

vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama,

roditeljima, studentima i učenicima

Srijemske biskupije
      Poštovani i dragi studenti, učenici i roditelji, vjeroučitelji i vjeroučiteljice - katehete i katehistice, sestre redovnice, braćo svećenici i redovnici!


      Čovjek, stvoren kao slobodno biće, traži Boga i uz njega pristaje. To traženje i pristajanje istinski je znak ljudske slobode i temelj dara vjerske slobode. Mi smo tu slobodu pozvani njegovati u vremenu i društvu u kojemu živimo. A Crkva Kristova uvijek traži nove putove i mogućnosti rada, kako bi na primjeren način odgovorila zadaćama koje se pred nju postavljaju. Tako je spremna učiniti sve da vjera i vjerske istine budu ne samo predmet naviještanja polaznicima školskog vjeronauka i župne kateheze, nego da postanu i njihova vlastita životna istina, njihov osobni životni stav i opredjeljenje. Na to nas upućuje Papa Benedikt XVI. kao i njegov predšasnik Ivan Pavao II., naglasivši da suvremeni čovjek radije sluša svjedoke nego učitelje, i ako sluša učitelje, čini to jer su svjedoci.

      Braćo svećenici, vjeroučitelji, vjeroučiteljice, dragi roditelji, studenti i učenici. Ulazimo u jubilarnu desetu godinu ponovnog vraćanja školskog vjeronauka u osnovne i srednje škole u Srbiji. Vjeronauk u školi je mjesto poštivanja vjerske slobode svakoga čovjeka, a baš ta vjerska sloboda je zahtijevala ponovno vraćanje vjeronauka u škole, ističe se u više navrata u pismima Svete Stolice biskupskim konferencijama, uz naglasak da su za odgoj prvi odgovorni roditelji, kojima je potrebna dodatna pomoć civilnog društva i drugih ustanova, naročito škole, dok Crkva određuje istinske sadžaje katoličkog vjeronauka u školi. Vjeronauk je u osnovnoj i srednjoj školi, istina, samo jedan od mnogih predmeta. Vi, dragi roditelji, morate prepoznati svoje roditeljsko mjesto, ulogu i obvezu praćenja i aktivnog sudjelovanja s drugima u odgoju i obrazovanju svoje vlastite djece.

      Vjeronauk u osnovnoj i srednjoj školi želi učenike i studente uvesti u susret s Bogom. I zato smo, dragi studenti, učenici i roditelji, radosni kad možemo ustvrditi da vjeronauk u školi kao predmet, pobuđuje kod vas sve veći interes i što kroz izbor ovoga predmeta izričete vlastito traženja i duboku težnju za onim što može ponuditi katolički vjeronauk u školi.

      Konačni cilj katoličkog vjeronauka u osnovnim i srednjim školama je dovesti vas, studente i učenike, do susreta s vjerničkom zajednicom u kojoj se slavi i živi vjera u Trojedinog Boga. Zato ga razlikujte od priprave za sakramente u župnoj zajednici, koji nas osposobljavaju za pravu i istinsku kršćansku odgovornost u Crkvi i svijetu. Ta se dimenzija vjerskog odgoja na cjelovit način može pružiti jedino u okviru župne zajednice. Zato potičemo vas, braćo svećenici i vas, dragi vjeroučitelji, vjeroučiteljice, roditelji, studenti i učenici, da kao preduvjet potpunog odgoja u vjeri i kršćanskom životu, podrazumijeva i redovito pohađanje župne kateheze, ili kako se obično naziva župni vjeronauk, te sudjelovanje u životu župne zajednice po euharistijskim slavljima svete mise i drugim susretima u župi, ponajviše zajedno s vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama.

      I ove nove školske godine ulazimo redovito u škole, bez posebnih uvjeta. Anketa za prvi razred kod nekih je učinjena već u predškolskoj ustanovi. Same škole su već obavile opredjeljenje četvrtog za nastavak u petom razredu. Napominjemo da se na kraju svake školske godine roditelji mogu opredijeliti za prestanak pohađanja vjerske nastave svoje djece. Ipak, vodimo računa da nam djeca ne napuštaju vjeronauk preko roditelja, nego radije da nam u školi s građanskog dolaze na vjeronauk, kako se često događa. Važno je znati da se za srednju školu sami učenici opredjeljuju za daljnje pohađanje vjerske nastave.

      Pozivamo sve da pokažu na početku ove školske godine zajedničku odgovornost, napose vi braćo svećenici i vjeroučitelji, a vi dragi roditelji posvjedočite svoju kršćansku zrelost i roditeljsko i vjersko poslanje.

Zahvatila nas sve nova snaga Duha Svetoga u ovoj školskoj i pastoralnoj godini koju započinjemo i učinila nas još čvršćim navjestiteljima, svjedocima i graditeljima Kraljevstva Božjega na školskom i pastoralnom planu.

Pratio vas sve Božji blagoslov!

 

 

 

     Preč. Blaž Zmaić                                                                    Mons. Đuro Gašparović

povjerenik za vjeronauk                                                 srijemski biskup

 

 

Biskupski ordinarijat