BOŽIĆNA AKADEMIJA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na drugi dan Božića, u nedjelju, 26. prosinca 2021., u 19.00 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma u Srijemskoj Mitrovici organizirana je božićna akademija. Kroz prigodni igrokaz o Isusovom rođenju i šaroliki repetoar božićnih pjesama na više jezika, srijemskomitrovačka djeca i mladi dočarali su ljepotu Božića i značenje Božjeg Utjelovljenja za čovjeka.

NEDJELJA SVETE OBITELJI PROSLAVLJENA U SRIJEMSKOJ PRVOSTOLNICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na Nedjelju Svete Obitelji, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 9.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

BOŽIĆNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE I DARIVANJE DJECE U LAĆARKU

LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) – Svečana božićna euharistijska slavlja, u 9.30, u filjalnoj crkvi Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli i 11.00 , u župskoj crkvi Sveta Ana, majke Blažene Djevice Marije, u Laćarku, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, slavio je župnik vlč. Ivica Zrno.

SVETA MISA POLNOĆKA U HRTKOVCIMA 2021.

HRTKOVCI (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem – svetom Misom Polnoćkom, 25. 12. 2021. točno u pola noći u župskoj crkvi Sveti Klement, papa i mučenik u Hrtkovcima započela je proslava svetkovine Rođenja Gospodinova 2021.

SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA 2021. – DANJA MISA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 10.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

Posjet Apostolskog Nuncija u Beogradu Mons. Orlanda Antonini Srijemskoj biskupiji

Nuncij_i_biskup_u_Sv._Jurju_9.1.2010._I

     PETROVARADIN, 09. siječnja 2010. g. - U privremenoj rezidenciji u Petrovaradinu srijemski biskup mons. Đuro Gašparović zajedno s kancelarom Biskupije preč. Markom Loš, župnikom u Petrovaradinu 3, primio u cjelodnevni posjet Apostolskog Nuncija u Beogradu mons. Orlanda Antonini, u pratnji suradnika Nuncijature mons. Giorgia Lingua. To je bio prvi pohod mons. Antonini Srijemskoj biskupiji nakon njegova imenovanja Apostolskim Nuncijem.


    

      Po dolasku u Petrovaradin ugledni gosti su se pomolili u crkvi Sv. Jurja i upoznali se s poviješću crkve i župe.

Nuncij_u_Petrovaradinu_9.1.2010._II

     Na susretu u razgovoru biskup Gašparović je prikazao povijest Srijemske biskupije od prvih kršćanskih vremena do danas i predao Nunciju kopije dokumenata koji se odnose na ponovnu uspostavu Biskupije te izvijestio o njezinu ustrojstvu, životu i pastoralnom radu svećenika, redovnika, redovnica i  vjernika laika ove Mjesne Crkve u Srijemu na crkvenom području kao i planove i programe budućih pastoralnih događanja. Ujedno je ukazao na teško materijalno stanje svećenika i ostalih vjernika u Srijemu. Također je iznio dosadašnji rad i veoma dobru vezu i suradnju s Apostolskom Nuncijaturom u Beogradu. Potom je uslijedio pohod Biskupijskom svetištu Majke Božje Tekijske, gdje je biskup mons. Gašparović upoznao ugledne goste s povijesnim značenjem Svetišta za vjernike Srijemske biskupije i susjednih biskupija i bogatom višestoljetnom kršćanskom hodočasničkom tradicijom. Nakon pohoda Svetištu Apostolski Nuncij je posjetio crkvu Sv. Roka u župi Petrovaradin 3, a potom se uputio u obilazak Petrovaradinske tvrđave. 


  Nuncij_u_Sv._Jurju_9.1.2010._III    Apostolski Nuncij mons.  Antonini iznio je smjernice za budućnost Mjesne Crkve u Srijemu i prijedloge i ciljeve daljnje suradnje na pastoralnom planu, posebno s obzirom na duhovne i materijalne potrebe Srijemske biskupije. Na koncu je biskup Gašparović pozvao Nuncija da ponovno pastoralno pohodi Srijemsku biskupije i kao predstavnik Svetog Oca Benedikta XVI. euharistijskim slavljem i razgovorom sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima potvrdi blisku povezanost naše Mjesne Crkve sa Svetom Stolicom.

                                                                                     Tomislav Mađarević 

Tomislav Mađarević