BOŽIĆNA AKADEMIJA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na drugi dan Božića, u nedjelju, 26. prosinca 2021., u 19.00 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma u Srijemskoj Mitrovici organizirana je božićna akademija. Kroz prigodni igrokaz o Isusovom rođenju i šaroliki repetoar božićnih pjesama na više jezika, srijemskomitrovačka djeca i mladi dočarali su ljepotu Božića i značenje Božjeg Utjelovljenja za čovjeka.

NEDJELJA SVETE OBITELJI PROSLAVLJENA U SRIJEMSKOJ PRVOSTOLNICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na Nedjelju Svete Obitelji, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 9.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

BOŽIĆNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE I DARIVANJE DJECE U LAĆARKU

LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) – Svečana božićna euharistijska slavlja, u 9.30, u filjalnoj crkvi Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli i 11.00 , u župskoj crkvi Sveta Ana, majke Blažene Djevice Marije, u Laćarku, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, slavio je župnik vlč. Ivica Zrno.

SVETA MISA POLNOĆKA U HRTKOVCIMA 2021.

HRTKOVCI (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem – svetom Misom Polnoćkom, 25. 12. 2021. točno u pola noći u župskoj crkvi Sveti Klement, papa i mučenik u Hrtkovcima započela je proslava svetkovine Rođenja Gospodinova 2021.

SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA 2021. – DANJA MISA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 10.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

PROSLAVA 1700. OBLJETNICE SVETIH SRIJEMSKIH MUČENIKA


     Srijemska Mitrovica - Središnje slavlje "Godine svetih srijemskih mučenika" u Srijemskoj Mitrovici, nekadašnjem Sirmijumu, o 1700. obljetnici njihova mučeništva započelo je na svetkovinu sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske Mitrovice 26. listopada okupljanjem hodočasnika i molitvenim programom "Otpjevana baština Martirologija srijemskog", koji je animirao vlč. Ivan Ćurić.

Mitrovica-17700g.Sv.Muenika_I

      Uslijedilo je liturgijsko slavlje uvodnom postajom ispred konkatedrale-manje bazilike Sv. Dimitrija, nakon koje je, uz zvuke konkatedralnih zvona i zvona grkokatoličke crkve Uzašašća Gospodinova, krenuo ophod prema obližnjem mjestu euharistijskoga slavlja, na Trgu sv. Dimitrija.

Mitrovica-1700g.Sv.Muenika_III

      U ulaznom ophodu sudjelovali su liturgijski poslužitelji, redovnički kandidati, redovnice i redovnici, sjemeništarci i bogoslovi, prezbiteri te predsjedatelj s kardinalima, nadbiskupima i biskupima suslaviteljima.

Mitrovica-1700g.Sv.Muenika_II

      Slavlju je predsjedao milanski nadbiskup kardinal Dionigi Tettamanzi, u koncelebraciji sa zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem, vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Franciscom Javierom Lozanom te 27 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske i drugih europskih zemalja (BiH, Srbije i Crne Gore,. Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Njemačke), 180 svećenika, među kojima su bili članovi Stolnoga kaptola Đakovačkog ili bosanskog i Srijemskog, redovnički poglavari, članovi ustanova posvećenoga života, svećenici Đakovačke i Srijemske biskupije, župnici i župni vikari, profesori Teologije u Đakovu, poglavari i profesori sjemeništa - Bogoslovnoga u Đakovu i Međubiskupijskoga u Zagrebu.

      U slavlju su sudjelovali i redovničke poglavarice, redovnice, đakoni, bogoslovi, studenti i studentice, sjemeništarci, učenici katoličkih škola, oko šest tisuća hodočasnika, vjernika Đakovačke i Srijemske, Požeške i Subotičke biskupije te Beogradske i Zagrebačke nadbiskupije, hodočasnici iz BiH, bački episkop Irinej, u svojstvu izaslanika srpskog patrijarha Pavla, sremski episkop Vasilije s pratnjom, predsjednici općina s područja Srijema, predsjednik Srijemskoga okruga, gradonačelnik Srijemske Mitrovice, predstavnici Ministarstva vjera SiCG, predsjednik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća, predsjednici i predstavnici svih Hrvatskih katoličkih prosvjetnih društava, Mađarskih katoličkih prosvjetnih društava, predstavnici prognanih i iseljenih Hrvata iz Srijema u RH, i Branimir Lončar, veleposlanik RH u Srbiji i Crnoj Gori, Josip Grčanac, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH.


      Pozdravnu riječ uputio je đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, istaknuvši: "Doista, svet je i svečan dan koji nas je sabrao da slavimo svoga zaštitnika sv. Dimitrija, đakona i mučenika, i uz njega sve svete mučenike Sirmija i Panonije, iz davnih ranokršćanskih vremena, spominjući se u jubileju 1700. obljetnice posebno onih koji podniješe mučeništvo godine 304. Našoj biskupijskoj zajednici Đakovačkoj i Srijemskoj pridružiste se danas svi Vi, prispjeli s mnogih strana da podijelite s nama radost ovoga velikoga jubileja i da svojim sudjelovanjem uzveličate naše vjerničko kršćansko zborovanje. Prva moja riječ izraz je najdublje zahvalnosti za ovo današnje znakovito zajedništvo. To je stvarna eklezijalna solidarnost s našom Crkvom koja danas Bogu želi dati hvalu za dar hrabrog svjedočenja mučenika što ga u temelje naše Crkve položiše slavni mučenici. Nedugo nakon vremena mučenika cijela Crkva, napose Crkva Panonije i Sirmija, krvarila je zbog unutarnjih razdora što ih je donijelo arijansko krivovjerje. I izazove razdora prevladala je tada Sirmijska Crkva, uz Božju pomoć i uz hrabro i mudro zauzimanje milanskoga biskupa sv. Ambrozija".

      Biskup Srakić također je rekao: "Dok slavimo svete mučenike znamo da mučeništvo nije ni lako ni ugodno iskustvo, nego je, naprotiv, zahtjevno i duboko ozbiljno. Kršćanski mučenici svoj jedincati zemaljski život nisu uložili u nešto prolazno. Ucijepili su ga i predali nečemu najuzvišenijemu - jednoć su upoznali i uzljubili Krista i njemu su se htjeli do kraja klanjati kao vrhuncu sve istine, sve pravednosti i sve ljepote. U tom je putokaz svetih mučenika, siguran i nepogrešiv put prema Božjem kraljevstvu. Molimo da našu Crkvu Đakovačku i Srijemsku, u čijim krajevima nekoć krv mučenika posta "semen christianorum" - "sjeme kršćana", da ne prestane rasti ni danas, u velikoj zajednici Crkve, u svim narodima, sve do na kraj svijeta".

      U tijeku pozdrava pročitano je i pismo s blagoslovom Svetoga Oca u kojem se ističe: "Prvosvećenik Vam žarko želi da ljubljena Crkva Đakovačka ili Bosanska i Srijemska, ponosna na dragocjenu baštinu svetih mučenika iz raznih povijesnih razdoblja tamošnjih krajeva, prihvati (...) jedinstvenu obljetnicu kao poseban milosni dar za još veće promaknuće kršćanskoga svjedočenja na svim područjima društvenoga, gospodarskoga, uljudbenoga i političkoga života".

      Evanđelje je naviješteno na hrvatskome jeziku te na staroslavenskome, po istočnom obredu, označujući sudjelovanje svećenika i vjernika grkokatolika.

      U propovijedi, koje je uvodni dio na hrvatskom izrekao kardinal Tettamanzi, a u nastavku pročitao kanonik dr. Nikola Dogan, milanski nadbiskup, spominjući sv. Ambrozija istaknuo je: Sv. Ambrozije svojim je moralnim autoritetom i još više, svojom čistom i čvrstom, uvjerenom i strastvenom vjerom u Krista, pravog čovjeka i pravog Boga, znao probuditi i učvrstiti vjeru kršćana, donoseći mir u Sirmijsku Crkvu. A govoreći o mučenicima istaknuo je: Spominjati mučenike jest obveza, štoviše duboka potreba naše vjere, na što nas je više puta pozivao Sveti Otac. Papa nas potiče da mučeništvo ne shvaćamo kao događaj koji pripada prošlosti, nego kao događaj koji neprestano prati život Crkve. Spomen mučeništva nas obvezuje da ne zaboravimo nikada da ono sačinjava bitnu dimenziju kršćanskoga života kao takvoga, kršćanskoga života sviju i svakoga. Ne možemo imati pravu vjeru i autentičnu ljubav prema Isusu Kristu ako ne postoji u nutrini našega srca iskrena i konkretna raspoloživost slijediti ga na putu Križa, to jest ljubavi "sve do kraja", do potpunoga darivanja sebe. Kao kršćani moramo "pokazati" Isusa, slavnoga Raspetoga koji se daruje svima u ljubavi i po ljubavi. Moramo ga pokazati, ne toliko riječima, koliko konkretnim djelima svakidašnjega života: poniznim i radosnim svjedočenjem svoga života, života koji je velikodušno nasljedovanje Krista i njegove ljubavi. Sigurno je lijep, štoviše zanosan ideal koji nam se nudi i koji nam otkrivaju mučenici u svoj svojoj ozbiljnosti i žurnosti, posebno u povijesnom trenutku kojega živimo. No, svi se osjećamo duhovno siromašni, slabi, nepostojani, zastrašeni, uvijek u opasnosti da se sve manje zalažemo za svetost i svjedočenje koje nam Gospodin povjerava za našu svetost, za svetost Crkve i za dobro čovjeka i društva. Zato moramo u sebi oživljavati sve više potrebu molitve i pouzdati se u Boga i u njegovu svemogućnost ljubavi. Bili nam naši sveti mučenici velika pomoć u našoj obvezi kršćanskoga svjedočenja", poručio je na kraju propovijedi kardinal Tettamanzi. Episkop Irinej u pozdravnoj riječi istaknuo je kako 1700. obljetnicu mučeništva svetih srijemskih mučenika proslavljaju jednim srcem zajedno i rimokatolički i pravoslavni vjernici. Istaknuo je da "drevna tradicija i baština zajedničke vjere prvih vjekova, oličena u osobama tolikih svetih sirmijskih mučenika i mučenika kroz stoljeća, tako reći do danas - to je ono što nas povezuje i ulijeva nadu da ćemo, možda, jednoga dana po blagoslovu Duha Svetoga i zagovoru svetih mučenika moći u punom zajedništvu i jedinstvu proslavljati ovakva divna slavlja koja za sve nas znače život i radost" i poručio "da njegujemo ono što nam je zajedničko".

      Đakovački i srijemski pomoćni biskup i generalni vikar za Srijem Đuro Gašparović u zahvalnoj je riječi istaknuo: Hvala svima što ste podržali nas koji živimo ovdje u Srijemu, što ste nas ohrabrili i potaknuli da gledamo u budućnost, a isto tako što smo se mi sami obogatili ovim susretom i slavljem te u sebe upili bogatstvo i baštinu naših srijemskih mučenika.

      "Đakovačka i Srijemska biskupija je bogata. Mučenici su naše zlato!", rekao je biskup Srakić predajući kardinalu Tettamanziju zbirku zlatnika, izdanu u prigodi trećeg pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj.

      Potom je kardinal Tettamanzi uručio, kako sam reče "malen, ali dragocjen dar" - relikvije sv. Ambrozija milanskoga, jednoga od četvorice velikih je bilo i uz oltar za mise s Papom u Osijeku 7. lipnja 2003., bile su izložene moći sv. Anastazije, koje se od 1976. godine čuvaju ispod glavnoga oltara u konkatedrali u Srijemskoj Mitrovici.

      U koordinaciji uređenja prostora za svečano euharistijsko slavlje, uz brojne suradnike, sudjelovali su: župnik Srijemske Mitrovice preč. Eduard Španović, župnik Iriga preč. Blaž Zmaić i župnik Hrtkovaca vlč. Željko Tovilo. Ravnatelj obreda bio je mons. Luka Strgar, uz liturgijsku asistenciju đakona i bogoslova Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu. Animator slavlja bio je mr. Ivan Ćurić, a liturgijsko pjevanje, koje su pripravili mo. Ivan Andrić i mo. Vinko Sitarić, predvodio je zbor od 150 pjevača, sastavljen od konkatedralnoga zbora "Sv. Cecilija" iz Srijemske Mitrovice te pjevača iz drugih crkvenih zborova s područja Đakovačke i Srijemske biskupije. Zborom je ravnao mo. Ivan Andrić, uz orguljsku pratnju s. Svjetlane Paljušević.

                                                                                                            Tomislav Mađarević 

Tomislav Mađarević