Vijesti

Od:    Do:    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 >

POZIV NA II. SUSRET NEOŽENJENIH I NEUDATIH OSOBA

22. listopad 2014.

SVETIŠTE MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA I DUŠA U ČISTILIŠTU

Dođimo Mariji – pomoćnici u obraćenju!

           Predmet: Poziv na II. susret neoženjenih i neudatih osoba, nedjelja 9.11.2014. god
              „Muško i žensko stvori ih“ (Mk 10, 6b)

Poštovani!
Na I. susretu neudatih i neoženjenih vjernika katolika, koji je bio 5.10.2014. godine, bilo je prisutno 27 muškaraca i 8 djevojaka, te smo zaključili da su potrebni redoviti mjesečni susreti i odlučili da to bude prva nedjelja u mjesecu. Poradi Dušnog dana koji pada na prvu nedjelju mjeseca studenoga, odgodili smo za drugu nedjelju 9.11.2014., no ubuduće bi bilo svake prve nedjelje u mjesecu.

Imperativ obraćenja koji nam je Gospodin Isus izrekao, a evanđelista Marko zapisao: „Obratite se i vjerujete evanđelju!“ (Mk 1, 15b), zahvaća sve naše ljudske ponore iz kojih trebamo izići.
Svjedoci smo zaista velikoga broja osoba, vjernika katolika, koji su prešli godinu 30-tu, 40-tu i nisu upoznali osobu s kojom bi ušli u braćni sakramentalni život, ženidbu, žive sami. Posebno  je problem neoženjenih vezan uz muškarce na selu.
Svetište Marije pomoćnice kršćana i duša u Čistilištu, otkrivajući svoje poslanje među mnogim Svetištima želi uz zagovor Marije Majke i pomoćnice, upravo biti mjesto susreta i obraćenja – odluke za ženidbu ili udaju onih koji su prešli 30-tu i 40-tu godinu života.
Obratiti se u korijenu znači; vjerovati Isusu i njegovoj riječi evanđelja, u kojoj je više puta zapisano „Muško i žensko stvori ih!“ Stoga, pozivamo župnike neka hrabro najave u svojim župama ovu obavijest vjernicima da će se susret ovakve naravi organizirati u Svetištu u Moroviću. Nadamo se da će se mnogi odazvati i obratiti od svoje samoće, te poći hrabro vjerujući Isusu „muško i žensko stvori ih“, upoznati svoju bračnu ljubav. 
PROGRAM:
10.00h  - 11.00h  Doček neudatih i neoženjenih
11.00h   Sveta misa u Svetištu Marije pomoćnice kršćana i Duša u Čistilištu
13.00h   Ručak za hodočasnike; neoženjene i neudate
14.30h   Duhovni nagovor „muško i žensko stvori ih“
15.00h   I. Upoznavanje, rad po grupama
16.00h   II. Upoznavanje, šetnja po grupama
17.00h   III. Upoznavanje, molitva po grupama
18.00h   Odlazak u novosagrađenu crkvenu dvoranu u Batrovce, opušteni     
                                   razgovor i upoznavanje međusobno u dvorani (kolači, kava, sokovi)
20.00h   Svjedoćanstvo zbližavanja dotičnoga dana „muško i žensko stvori ih“
            Prijaviti svakako broj osoba koje dolaze iz Vaše župe, na gore naznačeni telefon, email, fax. Uvjet, neoženjeni i neudate pristojnog i zdravog življenja, koji nisu bili u nikakvoj braćnoj zajednici.

Lijep pozdrav i dobrodošlica,    vlč. Nikica Bošnjaković, upravitelj župe i Svetišta
 

NAJAVA ZAVRŠETKA OVOGODIŠNJEG HODOČAŠĆA I BOGOSLUŽJA NA TEKIJAMA

22. listopad 2014.

PETROVARADIN (TU) – Zahvalnim euharistijskim slavljem pred čudotvornom Gospinom slikom, naTekijama će u nedjelju 26.10.2014.u 17 sati biti ozvaničen završetak ovogodišnjeg hodočašća i bogoslužja. U stara vremena, hodočasnici bi se na tajdan u crkvinaTekijama oprostiliod slikeTekijske Gospe, pješice ju prenoseći u četiri i pol kilometra udaljenu crkvu Sv. Jurja kao njezino zimovalište. Na čelu procesije, u kojoj je sudjelovalo mnoštvo naroda (žene, muškarci, djeca i odrasli, vatrogasci i vojnici), uzdizala se čudotvorna slika Tekijske Gospe, nošena u impozantno izrađenoj nosiljci na rukama djevojaka odjevenih u bijele haljine i sa trobojnicama preko prsiju. Putem bi se pjevale Marijanske pjesme, a među njima i ona “S Bogom ostaj, sveta sliko” koju je za spomenutu prigodu napisao veliki Marijin štovatelj, Ilija Okrugić Srijemac.
No, da se vratimo sadašnjosti.Crkva tekijskog svetišta je od 2008. otvorena prekocijele godine, pa se običaj prijenosa Gospine slike više ne vrši. Gospaje otada, po svojoj čudotvornoj slici ovdje svakodnevno nazočna (i ljeti i zimi), čekajući hodočasnike  koji bi je molili da posreduje u milosti kod svoga sina – Isusa Krista.
Ravnateljstvo Svetišta poziva, stoga, svehodočasnike izbliže i dalje okolice da u nedjelju, 26.10.2014.u 17 sati sudjeluju na ovoj oproštajnoj sv. Misi.Svečanost će biti time veća što će pod Misom pjevati mješoviti pjevački zbor KUD-a “Kristal-Sladorana” iz Županje.
          Petar Pifat

NAJAVA KONCERTA GOSPEL MUZIKE "DOLINA BLAGOSLOVA" U KAPELI GOSPE OD MIRA U SREMSKIM KARLOVCIMA

20. listopad 2014.

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - U petak 24. 10. 2014. godine u 19:00 sati u Kapeli Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima nastupa Don Axsom, američki kantautor koji “svojim nadahnutim duhovnim pjesmama govori o smislu života te ukazuje na istinsko svjetlo koje vodi čovjeka do mira i potpunog ispunjenja.” Don Axsom nastupa u crkvama, školama, dječjim ustanovama, domovima umirovljenika, bolnicama i festivalima diljem Južne Karoline. Dobitnik je nekoliko priznanja u Južnoj Karolini za muzička postignuća. Izdao je tri CD-a duhovne (gospel) muzike: ”Kroz oluju”,”Dođite na gozbu”i "Dolina blagoslova". Ovo je šesti puta kako dolazi na područje naše regije.

 

 

Svi ste pozvani i dobro došli, a ulaz je slobodan.

 


 

DUHOVNA OBNOVA SVEĆENIKA SRIJEMSKE BISKUPIJE

14. listopad 2014.

PETROVARADIN (TU) - U Petrovaradinu je organizirana 13. listopada 2014. godine duhovna obnova svećenika Srijemske biskupije koji djeluju u Srijemu. Duhovnu obnovu vodio je je vlč. Dragan Muharem, svećenik Subotičke biskupije, predavač na Teološko-katehetskom institutu i urednik lista “Zvonik”.

Tema ove duhovne obnove je „Hode i ne more se  (Iz 40,31)“ – Svećenici u današnjoj kulturi.

Voditelj duhovne obnove predstavio je svećenicima istraživanje „Priester 2000“, od Paula Zulehnera i Ane Hennersperger, koje je provedeno u Hrvatskoj, Švicarskoj, Austriji, Poljskoj i Njemačkoj u kojoj je obuhvaćeno preko 3000 svećenika, a u Hrvatskoj 333. Studija koja pod raznim vidovima govori o svećeničkom identitetu i njegovoj ugroženosti.
Koliko god možda a'priori se smatra da su nepouzdanim različita sociološka istraživanja, ona daju dva dobra razloga: s jedne strane svećenici bolje upoznaju sami sebe – vlastite redove; s druge strane pomažu svećenicima suočiti se sa stvarnošću (kakva god da je) i sa javnošću (kako nas ona percipira).
U nastavku razmišljanja voditelj  je ukazao da, ako se Crkva trudi (p)ostati važnim čimbenikom u nekom društvu, tada mora nastojati barem, u svojoj povijesnoj ljudskoj dimenziji, kao ustanova i zajednica ljudi, kako bi na svjetlima planirala i gradila, a na sjenama korigirala svoju sadašnjost, a jednako tako i svoju budućnnost. Ono što valja svećeniku uvijek promišljati jeste vlastiti svećenički identitet. To nije nešto što se pretpostavlja, nešto što je jednom zauvjek zadano. Jer se svećenici mijenjaju kao što se i sve oko njih mijenja.
Svakako da postoje bitne svećeničke oznake koje se ne mijenjaju: svećenik sutrašnjice neće trebati manje nalikovati Kristu od svećenika današnjice. Kada je živio na zemlji, Krist je u sebi ponudio konačni lik prezbitera. No i svećenička služba mora se prilagoditi svakom vremenu i svakom životnom ozračju.
Duhovna obnova je nastavljena, nakon prigode za svetu ispovijed, klanjanjem u crkvi Svetog Jurja, mučenika u Petrovaradinu.
                                                                                                                                                      
Tomislav Mađarević           

DUHOVNA OBNOVA NA TEKIJAMA - POSLEDNJA U OVOGODIŠNJEM CIKLUSU

14. listopad 2014.

PETROVARADIN/TEKIJE (TU) - Okupljanjem vjernika na subotnjoj duhovnoj obnovi (04.10.2014.) u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, završen je ovogodišnji ciklus održavanja posebnog vjerskog programa koji se svake prve subote u mjesecima održavao pod geslom "Za naše dobro". Predvoditelj ove, posljednje obnove bio je vlč. Nikica Bošnjaković, župnik župe Srca Isusova u Šidu, Kukujevcima, Gibarcu i Moroviću čija su iskustva dosadašnjeg višegodišnjeg pastoralnog rada u Srijemu bila središtem njegove propovijedi na temu “Živjeti vjeru u Srijemskoj biskupiji”.
Nadovezivajući se na biblijski tekst koji govori o prvom Isusovom čudu u Kani Galilejskoj (Iv 2, 1-10), svoju je propovijed započeo konstatacijom da kršćani danas jako malo vjeruju Isusu. Tim se riječima zapravo osvrnuo na prilike koje posljednjih desetljeća vladaju u srijemskoj biskupiji, a napose na stavove njezinih kršćana koji se pomiruju sa situacijom da se stvari ne mogu promijeniti na bolje.
Uzimajući Bogorodicu Mariju kao primjer dubokog i bezrezervnog povjerenja u Isusovu moć kada u spomenutom biblijskom tekstu govori poslužiteljima da učine sve što im Isus naredi, zaključio je da među vjernicima srijemske biskupije živi parola “Sačuvaj što imaš.”
Odgovor na naprijed iznete konstatacije dao je kroz vlastiti primjer po kojemu je osobno iskusio da čovjek koji se pouzdaje samo u sebe i u svoje snage, gledajući na život samo iz ljudske perspektive,  ne može očekivati čuda u svojemu životu. Tada je rekao: “Isus, draga braćo i sestre, ima plan s nama, sa Crkvom srijemske biskupije, a mi tom planu trebamo služiti, živjeti vjeru.”
Na koncu propovijedanja pozvao je sudionike da se zamisle i zapitaju mogu li vjerovati da Isus ima moć nad budućnošću, nasuprot ljudsko-matematičkog proračunavanja istoga, te ih ohrabrio da je Božja volja uvijek iznad takvoga gledanja na svijet, pa joj se kao takvoj treba pokoriti.
Sudionicima duhovne obnove bio je, kao i dosad, omogućen pristup sakramentu sv. Ispovijedi, molila se Krunica, ali i družilo nakon Mise u hodočasničkom domu.Uz predvoditelja Bošnjakovića, za oltarom je bio i ravnatelj Svetišta, vlč. Stjepan Barišić.

Petar Pifat
 

TREĆI EKUMENSKI SUSRET ZBOROVA CRKVENOG PJEVANJA U ZEMUNU

14. listopad 2014.

ZEMUN, (TU) - 12.10.2014. godine u crkvi “Uznesenja Blažene Djevice Marije” u Zemunu održan je treći ekumenski susret zborova crkvenog  pjevanja pod sloganom „Kao što si ti oče u meni i ja u tebi tako neka i oni u nama budu jedno”.
U prijepunoj crkvi, nakon uobičajenih listopadskih pobožnosti, domaći župnik, Jozo Duspara, inicijator i podržavalac ove divne manifestacije, pozdravio je sve župljane i goste i najavio početak koncerta. Zatim se sa nekoliko riječi nazočnima obratila i gospođa Renata Nađ, organizator ove manifestacije ukratko ih uputivši u sam program koncerta. Prvo se obratila   srijemskom biskupu Mons. Đuri Gašparoviću, zatim predstavniku Vlade Republike Srbije,pokrovitelju ovog skupa  iz kancelarije za vere,  g.Gavrilu Grban te župniku domaćinu. Da otvori treći ekumenski susret zborova čast je imao domaći zbor “Svete Cecilije”, i to pjesmama “Slavim te gospode” (J.S.Bach), “Anima Christi “ (M.Frisina), “Panis Angelicus” (C. Franck), i “Krist na žalu” (K.Woytila). Domaći zbor je nastupio pod dirigenstom palicom mlade, talentirane i izuzetno perspektivne dirigentice, gospođice Mine Bošnjak. Nakon toga je nastupio zbor “Mozaik” iz Beograda pod vođstvom gospođice Ivane Šljivić. Pjesme koje je ovaj zbor izveo bile su “Moj Bog je moja nada” (John Rutter), “I want Jessus to walk with me (crnačka duhovna), i “Joshua” (crnačka duhovna). Zatim je svoj program izveo Umjetnički ansambl “Kralj Petar I” iz Beograda pod dirigentskom palicom mladog dirigenta Miloša Markovića. Prve dvije pjesme koje su izveli članovi ovog ansambla bile su “Njest svjat” i “Svjati Bože” S.S. Mokranjca nakon čega su usljedile pjesme “Tjelo Hristovo” (M. Govedarica) i napjev “Carska Jektenija”. Svoj program sljedeći je izveo zbor Crkve Presvetog Trojstva iz Sremskih Karlovaca pod vođstvom dirigentice Vlaste Malešević. “Zadrhta Sion” (Hendl), “Bliže o Bože moj” (L. Mason), i “Transeamus usque Betlehem” (J. Schnabel), bile su pjesme kojima su se članovi ovoga zbora predstavili na ovom sustretu.  Program predviđen za treći ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja zaokružio je crkveni zbor “Sveti Vladika Nikolaj Srpski” iz Nove Pazove, čiji dirigent je gospođa Tamara Pajdić.  Pjesme “Oče naš” (N.N. Kedrov), “Bogorodice Djevo” (vizantijski napjev), “Molitvu proliju” (A. Kastorskago), “Skaži mi Gospodi” (V.Dudnik) i “Jedin Svjat, Gospodi usliši” (M. Tajčević) bile su one kojima je završen zvanični dio programa. Nakon toga, svi zborovi su skupa odpjevali pjesme “Milost” i “Tebe pojem”, što je, moglo bi se reći bio i sam vrhunac večeri. To je bio moment u kome se zapravo i oslikavala suština organiziranja ekumenskih sustreta zborova. Poruka toga momenta kao i cijele večeri bila je da jedinstvo različitosti nastaje ukoliko se vjera zaista prakticira i živi kroz molitvu i duhovnu pjesmu. To se moglo zaključiti i na osnovu obraćanja župnika Joze Duspare, Biskupa Srijemskog Đure Gašparevića i ostalih nazočnih uvaženih gostiju, predstavnika katoličke, pravoslavne i drugih vjeroispovjesti. Svi su se složili u jednom, da je bilo pravo zadovoljstvo i veoma ugodno slušati različite zborove koji su svoj nastup prvenstveno namenili Gospodinu u čast, što se zbilja i osjetilo. Na samom kraju večeri, domaći župnik Jozo Duspara je dodjelio prikladne zahvalnice uglednim i zaslužnim gostima, među kojima su bili i Jasmina i Milan Knežević (vlasnici klinike “Belmedic”) koji su osnovali fondaciju “Ana Knežević” (koja je inače bila veoma poznata i ugledna župljanka crkve “Uznesenja Blažene Djevice Marije” i majka Milana Kneževeća ). Zahvalnice su naravno dodeljene i dirigentima zborova koji su učestvovali u koncertu. Nakon toga, i učesnici sustreta i svi gosti pozvani su na zakusku i osvježenje. Može se sa sigurnošću reći da je svima ovo veče bilo jedno veoma ugodno duhovno iskustvo i da sa nestrpljenjem očekuju sljedeći ekumenski susret.
Danijela Lukinović.

Od:    Do:    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 >