Vijesti

Od:    Do:    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 >

NAJAVA PROSLAVE MALIH TEKIJA U PETROVARADINU

21. srpanj 2014.

PETROVARADIN (TU) - Ravnateljstvo Bikuspijskog svetišta Gospe Tekijske iz Petrovaradina poziva vjernikeiz svih krajeva srijemske i susjednih biskupija na hodočašće kojim će u petak i subotu, 25. i 26.07., tradicionalno biti proslavljene tzv. Male Tekije. Riječ je o svetkovini roditelja Blažene Djevice Marije, sv. Joakima i sv. Ane, čiji se spomendan u ovome Svetištu slavi punih 260 godina. Liturgijska slavlja služena uoči same svetkovine, u petak 25.07.2014., započeti će u 17 sati (na mađarskom jeziku) i u 19 sati (na hrvatskom jeziku), nakon čega slijedi vanjska procesija sa svijećama.
Na sam dan svetkovine, u subotu 26.07.2014., služit će se dvije sv. Mise: u 9 sati na mađarskom jeziku i u 11 sati na hrvatskom jeziku. Službom u 19 sati biti će ozvaničen završetak proslave.
Predvoditelj liturgije na hrvatskom jeziku je mladomisnik, vlč. Pavao Mikulčić iz Slavonskog Broda, dok će bogoslužje na mađarskom jeziku predvoditi novi kapelan župe Imena Marijina u Novom Sadu, vlč. Szecsenyi Tamás.

PROSLAVA SVETKOVINE SVETOGA PETRA I PAVLA, APOSTOLA U INĐIJI

05. srpanj 2014.

INĐIJA (TU) - Na svetkovinu svetoga Petra i Pavla 29. 06. 2014. svečano je proslavljen crkveni god u župi Inđija. Misno slavlje predvodio je domaći župnik velečasni Dušan Milekić koji je u toj župi imenovan od prošle godine. Uz njega je bio i grkokatolički župnik iz Inđije Petar Dutka. Crkveni god okupio je lijepi broj župljana kao i vjernike goste iz okolnih mjesta.
Misno slavlje uzveličao je i crkveni zbor ove župe. Mi vjernici rado se obraćamo svecima, molimo ih za pomoć i zagovor. Tako se obraćamo i Petru i Pavlu. Ali njihova veličina i njihov primjer nama nije samo u tomu što su slijedili Krista, proglašeni svetima, već nam govore koliko je velika ljubav Božja prema nama. Vidite nas, od onog koji ga je zatajio učinio je Stijenom svoje Crkve. Onog koji je progonio njegove vjerne, učinio je najvećim propovjednikom među poganima. Od svakoga Bog želi stvoriti ono najbolje i pokazati nam put koji je za nas jedina istina. Slaveći nas, slavite nadu koju nam Bog pruža i mogućnost da budemo njegovi. Svatko od nas iako u ljudskosti slabo biće od Boga je pozvan i neizmjerno ljubljen uvijeke. Naglasio je predvoditelj slavlja velečasni Dušan.
Na koncu mise velečasni Milekić zahvalio je svima na pomoći, darovima, prisutnosti i rado pozvao na daljne druženje i čast koja je priređena. A nakon toga podijelio svečani blagoslov čime je misno slavlje završeno i nastavljeno druženje sa vjernicima župe kao i gostima u župnome dvorištu.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                       Dušan Milekić

KRIZMA U PETROVARADINU

27. lipanj 2014.

PETROVARADIN (TU)  – u nedjelju 22. lipnja ove godine, u Petrovaradinskoj župi i crkvi svetog Jurja, z bio se događaj koji ne pamte ni najstariji vjernici svih triju petrovaradinskih župa. Kako reče župnik ove i ujedno župnik župe sveti Rok, vlč. Marko Loš, pozdravljajući Srijemskog biskupa Đuru Gašparovića, podjelu svete krizme u ovoj župi,  ne pamti nitko od onih s kojima je razgovarao, pripremajući se za ovaj događaj. Tako je sada na neki način oživjela „slava“ Petrovaradina ali i utrla mlade korake u novu budućnost.
Pod svetom misom u 10:00 biskup Đuro krizmao je 12 krizmenika iz sve tri petrovaradinske župe. 6 krizmenika bilo je iz župe sv. Rok i 6 iz župe Uzvišenje svetog Križa. U koncelebraciji i obredima krizme sudjelovali su i župnik župe Uzvišenja svetog Križa Stjepan Barišić i trajni đakon Jozef Deman. Na početku mise biskupa je pozdravila i darivala cvijećem krizmanica Kristina Štimac. Dvoje roditelja naših krizmenika, Irena i Slavica čitala su prigodna čitanja, a ista Kristina predmolila je molitvu vjernika. U prigodnoj propovijedi, biskup je naglasio važnost Duha Svetoga u našem životu. Osvrnuo se osobito na dar jakosti, pozivajući i krizmanike ali i sve da ostanu vjerni Crkvi, da žive kršćanski i iskoriste darove kojima nas je sve Bog obdario. Naglasio je i zrelost krizmanika koji sada kao odrasle osobe imaju mogućnost svoje živote, ali i život Crkve i društva uzeti u svoje ruke i kroz osobnu zauzetost utjecati na događanja oko sebe.

Pjevači petrovaradinskih župa, uz orguljaša Petra Pifata, uzveličali su ovo slavlje. Zajedničko slikanje i podjela prigodnih uspomena uveli su u završetak slavlja, koje su krizmanici sa kumovina nastavili u svojim kućama. Dodajmo još i da je, nedjelju dana ranije, u ime biskupa Đure, prigodni susret sa krizmanicima, roditeljima i kumovima te župnicima imao petrovaradinski dekan preč. Tomislav Kovačić. Našim krizmanicima poželimo hrabrost i ustrajnost u kršćanskom životu, te zalaganje na dobro svih u drevnom Petrovaradinu.

                                                                                                                                                                                                                                Petar Pifat

PROSLAVA TIJELOVA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

26. lipanj 2014.

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) - Svetkovina Tijelova svečano je proslavljena  u nedjelju u Kapeli Gospe od Mira  svečanom svetom misom  i tijelovskom procesijom.

Za vrijeme mise svečano liturgijsko pjevanje predvodio je župski zbor „Presvetog Trojstva“ koji je uzveličao proslavu blagdana koji se kod nas još naziva i Brašančevo.

U svojoj homiliji domaći župnik Marko Lončar je upoznao vjernike o vremenima kada je prepoznata potreba za slavljenjem Krvi i Tijela Kristova kao izuzetno značajnom blagdanu. Spominjanje ovog blagdana datira iz 13. stoljeća. Tadašnji papa Urban IV objavljuje bulu kojom ustanovljuje blagdan Tjelova (Euharistije) želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu crkvu. No brza smrt ga je sprečila u tome.  Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXIII širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

 Naglasio je dalje župnik Lončar, da je to veliko bogatsvo kršćanskog života, koje se utjelovljuje u nekrvnoj žrtvi Novoga Zavjeta. Ona je ujedno i čin zahvalnosti, zadovoljštine i prošnje.

Nakon svete mise, održana je i svečana procesija oko kapele gdje su vjernici pripremili i bogato ukrasili četiri postaje (sjenice) kod kojih su se čitali odlomci Evanđelja i molio blagoslov za cijelu župu. Ophod je uz pratnju župskog zbora te mnoštva vjernika zastajao na pripravljenim postajama u dvorištu kapela, te su čitanjima, molitvom i pjesmom proslavljali Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu

                                                                                                          S.B.

DUHOVNA OBNOVA I POMOĆ CARITASA SRIJEMSKE BISKUPIJE JAMENI

24. lipanj 2014.

MOROVIĆ/JAMENA/BATROVCI (TU) - U ponedeljak 23. lipnja biskup mons. Đuro Gašparović i svećenici Srijemske biskupije posjetili su mjesto Morović, Batrovce i Jamenu koja je najviše stradala u poplavama i gdje je uručena humanitarna pomoć Štabu za vanredne situacije u tom mjestu u vidu odjeće, sredstava za higijenu i životnih namirnica, dok je novčana pomoć uručena sedam najugroženijih obitelji. Inicijativa za prikupljanje humanitarne pomoći potekla je od samog biskupa Gašparovića i direktora Caritasa preč. Joze Duspare, koji su već početkom poplava pozvali sve vjernike srijemskih župa da prikupljaju pomoć za ugroženo stanovništvo.  Po preporuci župnika u Šidu vlč. Nikice Bošnjakovića veći dio pomoći podijeljen je mještanima Jamene koja je najviše pogođena poplavama, dok je dio pomoći uručen i Crvenom križu u Srijemskoj Mitrovici. Ovogodišnja lipanjska duhovna obnova svećenika Srijemske biskupije je organizirana kao karitativno-humanitarni događaj izazvan ovim nemilim događajima.
Prije posjeta Jameni, biskup mons. Gašparović u zajedništvu sa svećenicama iz cijele Srijemske biskupije, predvodio je svetu misu u hodočasničkom svetištu u Moroviću „Marija Pomoćnica kršćana i duša u čistilištu“. Na početku slavlja u povijesnoj crkvi iz XII. stoljeća biskup je pozdravio nazočne svećenike i zahvalio vlč. Bošnjakoviću, župniku u župi Šid i župnom upravitelju župa Sot, Morović, Gibarac, Kukujevci i odnosnih filijala, na organiziranju ovih događanja. Svoj duhovni nagovor prigodom duhovne obnove nazočnim svećenicama je izložio preč. Berislav Petrović, župnik u Novom Slankamenu i povjerenik za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije. Istaknuo je značaj svetkovine Presvetog srca Isusova: „Čovjek se uvijek treba truditi sve više suobličavati svoje srce Isusovom srcu, jer je krotko i ponizno srce i koje čovjeku daje mir i spašava ga. Pobožnost prema Srcu Isusovu nam govori da naš Bog ima srce i da ono kuca za nas. U njemu ima mjesta za svakoga od nas i samo od njegova srca možemo učiti kako trebamo odgajati svoja srca,“ rekao je preč. Petrović. Nakon misnog slavlja, svećenici su se uputili put župne crkve i kuće u Moroviću, gdje su utovarili svu humanitarnu pomoć koju su prikupili za mještane Jamene.
Dobrodošlica u Jameni
Svećenike Srijemske biskupije, na čelu s biskupom mons. Gašparovićem, dočekali su predstavnici Mjesne zajednice tog mjesta, kao i koordinator Štaba za vanredne situacije općine Šid Cvjetko Rakić. Tijekom posjeta i razgovora s predsjednikom Mjesne zajednice Jamene, direktor Srijemskog Caritasa preč. Duspara predstavio je rad Caritasa i akciju za pomoć postradalima kao i smjernice za budućnost. Nakon toga vodeći predstavnici mjesta su iznijeli potrebe za još nekim neophodnim materijalnim stvarima stanovnicima tog mjesta, na šta je Caritas spreman pomoći: „Za sada se situacija u Jameni smirila i dosta ja dobra u odnosu na period kada je bila poplavljena. Stanovnicima redovito dijelimo pakete hrane za mjesec dana, kruh nam stiže svakodnevno u selo, a dijelimo redovito i higijenske pakete. Najveći problem je nedostatak kreveta i ležaja za spavanje i bijele tehnike koja je uništena u poplavama, a nedostaju nam isušivači prostorija kojih za sada imamo 30, ali su nedovoljni za isušivanje svih kuća. Svaka pomoć nam mnogo znači kao i ova danas i ja vam od srca zahvaljujem“, rekao je Miodrag Starčević predsjednik Mjesne zajednice Jamena. Srijemski Caritas pokazao je volju i želju da i u narednom periodu pomogne stanovništvu ovoga sela: „U ovu našu humanitarnu akciju uključene su sve župe od Novog Beograda, Zemuna pa sve ovdje do Šida. Sve župe su se odazvale u prikupljanju pomoći za ugroženo stanovništvo tako da je sakupljena velika količina hrane, odjeće, sredstava za higijenu, vode. Srijemski Caritas je već nekoliko puta do sada organizirao ovakve akcije i to kada su bile poplave u Banatu, zemljotres u Kraljevu i Italiji, za djecu Filipina i drugo. Nisu to nešto velika sredstva, ali su svakako dobro došla“, rekao je preč. Duspara.
Vjernici u Jameni na susretu s biskupom i svećenicima u crkvi Svete Marije Magdalene
U crkvi Svete Marije Magdalene u Jameni, okupili su se vjernici ove filijale gdje ih je pozdravio vlč. Bošnjaković istakavši da je ovo jedan povijesni događaj susreta, kada je srijemski biskup pohodio svoje vjernike i u ovoj maloj filijalnoj zajednici u Jameni, kao što to čini i u svim ostalim župama. Tom prigodom nekoliko vjerničkih obitelji uručena je novčana pomoć koja je raspoređena prema broju članova domaćinstva, a s kojom će moći pomoći i druge: „Ono što smo mi vama danas donijeli donijeli smo za cijelo mjesto, jer mi sačinjavamo jedno zajedništvo, katolici, pravoslavni i članovi drugih vjeroispovjesti, što moramo uvijek pokazivati i stvarati prema svima koji su u nevolji. Zahvalio bih svim župama i župnicima Srijemske biskupije koji su došli da budu ovdje s vama i da svima pokažemo da nisu sami i da sm sa svima vama. Potakao bih vas da nastavite živjeti svoju vjeru, da se osjećate i da znate da ste vi katolici i da ste članovi župe i ovog mjesta, kao i naše Srijemske biskupije, a po krštenju ste članovi sveopće Crkve. Zato vas potičem, budite pravi vjernici, kršćani i stanovnici ovog mjesta i nastavite složno živjeti jedni pored drugih i s članovima drugih vjeroispovjesti.Neka ova crkva bude mjesto gdje ćete se često sastajati, kako sa župnikom, tako i sami kada on ne bude u mogućnosti doći k vama“, rekao je biskup Gašparović. Ovaj gest kao i sam posjet biskupa i svećenika, mnogim Jamenčanima znači mnogo, pogotovo sada kada im je lijepa riječ, utjeha, ali i svaka pomoć itekako dobrodošla. Biskup i svećenici Srijemske biskupije, nakon ovog posjeta Jameni, uputili su se u obilazak mjesta Batrovci, gdje su također posjetili ovu filijalu i pomolili se u tamošnjoj crkvi Uzvišenja svetog križa, a potom se prepustili dobrim domaćinima koji su ih u svojoj novoj crkvenoj dvorani ugostili.
                                                                                                       Suzana Darabašić

 

 

 

 

SRIJEMSKA BISKUPIJA – POVJERENSTVO ZA BRAK I OBITELJ - SUSRET ODRASLIH 2014.

23. lipanj 2014.

PETROVARADIN(TU) 21.06.2014. - „Ovo je volja Božja, vaše posvećenje ... da svatko od vas nauči/zna svoje tijelo/svoju ženu steći/posjedovati u svetosti i poštovanju“ (1Sol 4,3a.4) – bila je misao vodilja na susretu obitelji. Susret se održao u Petrovaradinu u biskupskom dvoru.

U crkvi su sudionici otpjevali psalam „Gospodin je pastir moj...“ (Ps 23). Potom je srijemski biskup Đuro Gašparović pozdravio sudionike Sota i Šida i filijalnih mjesta, sudionike iz Petrovaradina i iz Zemuna.

Ljudska sreća uvelike ovisi ispravnom životu u braku i obitelji. To nam govori iskustvo, a to je i nauk Crkve prema Pastoralnoj konstituciji o Crkvi u suvremenom svijetu br. 47: „Dobro stanje (lat. salus) osobe, te ljudskog i kršćanskog društva usko je povezano sa sretnim stanjem u bračnoj i obiteljskoj zajednici.“ Biskup je pozdravio i starije sudionike kao nosioce kulture života, ali i mlađe koji su u daljnjoj ili bližoj pripravi na ženidbu. Za dobru ženidbu treba mnogo toga učiti, treba „posložiti kockice“ kako bi se od Boga dobilo blagoslov. Mi trebamo pridonijeti svoj dio.

Četiri puta Apostol zaziva ime Božje prije nego će reći što mu je na srcu. Nakon što je izrekao što mu je na srcu – posvećenje slušača, uzdržavanje od bludnosti, uredan bračni život i red u ekonomiji – opet četiri puta zaziva ime Božje, da bi potvrdio važnost rečenoga. Taj način prikazivanja djeluje kao neki okvir za umjetničko djelo. Prvi susret s ovim tekstom i izrečenim mislima obavljen je u crkvi.

Drugi dio razmatranja prenesen je u dvoranu pored crkve, jer se trebalo prikazati i tamnu pozadinu za ono što je Pavao propovijedao. „Posjedovati bračnog druga u časti ... ne u strasti kao pogani koji ne poznaju Boga. Uz sliku vjernih Pavlovih učenika, bračnog para Priscile i Akvile, predavač vlč. Marko Lončar prikazao je s kojim se sve životnim konceptima Apostol morao boriti u grčkom svijetu: u Efezu – kult Artemide (Dijane), koju se slavilo promiskuitetnom praksom; u Korintu „slobodnjaci“ – koji su za sve imali neku parolu; pa sa onima kojima je „bog trbuh, a slava u sramoti“ (Fil 3,19).

Apostol je koristio grčke kataloge kreposti i kataloge mana, takozvane „kućne tablice“, da bi se nadovezao na dobro što je našao u grčkom svijetu. Ipak, njegovi katalozi mana bili su nadahnuti i posebnim tradicijama kojih nije bilo kod njegovih slušača. Kao udar munje i groma djelovao je njegov katalog mana rečen Korinćanima: 1 Kor 6,9-10:
„Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni ljubitelji dječaka, ni muškoložnici,ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega.

Mogao je Apostol u redovnoj pouci tumačiti Zakon Gospodnji kao „zakon slobode“, jer se Bog predstavlja „Ja sam Bog tvoj, koji sam te izveo ... iz kuće ropstva ...“(Izl 20,1; Pnz 5,6); nadalje, kao zakon života. Mojsije naime veli: „pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj, ljubeći Jahvu, Boga svoga, slušajući njegov glas“(Pnz 30,15-20); ijoš, kao zakon zdravlja: budeš li pružao svoje uho njegovim zapovijedima i držao njegove zakone, nikakvih bolesti koje sam pustio na Egipćane na vas neću puštati. Jer ja sam Jahve koji dajem zdravlje(Izl 15,26).

U medicinskoj antropologiji bilo je riječi o osvajanju slobode. Čovjek je biće, koje mora naučiti svoj život. Nema instinkt, nego razum u kojem se mora upisati životni program. Taj se program upisuje odgojem, samoodgojem i vježbanjem u ispravnom načinu života, naročito uvođenjem reda u odnosu na životne nagone.

Predavač ističe par znanstvenih podataka: Prefrontalni režanj i orbitalni mozak (zajednički naziv neokortes) preuzimaju funkcije skladnog življenja u odnosu na vitalne nagone. Kod životinja je životni propis u međumozgu; kod ljudi je međumozak otkočen što se tiče životnih nagona, pa je nužan odgoj– ili, nikad čovjeka od ljudske jedinke.
Završno predavač pokazuje osnove prirodnog planiranja obitelji. „Prirodno planiranje obitelji – je samokontrola iz ljubavi“ (Majka Terezija).U Mojsijevu  Zakonu se propisuje pošteda mladog čovjeka za prvu godinu ženidbe, Pnz 24,5: „da razveseljuje ženu koju je doveo.“I uza svu tu pozitivnost prema ženidbi, kod Mojsija se propisuje povremena uzdržljivost, i to radi ženske biologije, Lev 15,19.28 i Lev 18,19. Tu povremenu uzdržljivost, kao sistem života, Prorok Ezekiel broji u djela pravednosti, Ez 18,5-9.  Sa Propovjednikom 9,9 predavač završava: Uživaj život sa ženom koju ljubiš ... jer to je tvoj udio u životu i u trudu kojim se trudiš pod suncem.
                                                                                                                                     Marko Lončar

Od:    Do:    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 >