POLNOĆKA U ŽUPAMA NOVI BANOVCI I INĐIJA

29. prosinac 2013.

Rođenje Isusovo proslavljeno je u dvije župe. Najprije u župi Novi Banovci u 22h a potom u župi Inđija točno u ponoć. Proslava u Banovcima tradicionalno započinje dolaskom betlemaša koji su i dalje lijep običaj ovoga mjesta. Pored njih vjeroučenici su umjesto recitacija ili nekog igrokaza kroz došašće pravili božićne čestitke i time obradovali župnu zajednicu. A prikupljenim prilogom od njih pokloniće prigodni dar nezbrinutoj djeci u Bečeju. Uz brojne okupljene župljane, božićne pjesme, misa je nastavljena svojim redosljedom. Po završetku mise župnik Dušan je čestitao Božić a pravoslavnim vjernicima koji su bili prisutni zaželio plodonosne dane priprave i posta koje prehodne do proslave Božića po julijansko kalendaru. Zahvalilo se svima na svakoj pomoći, pozvalo na čast u župnu dvoranu i svakako na vatromet koji se priredio.
Potom točno u ponoć počela je misa polnoćka u Inđiji. Koju je prvi puta imao župnik Dušan, komu je ove godine povjerena i ova župna zajednica. Uz  punu crkvu, pjevački kor, misa je započeta. I na jednoj i na drugoj misi velečasni Milekić je govorio o posebnosti ove večeri koja okuplja toliki broj ljudi, vjerujućih ili ne. Ali sa istom potrebom a to je da tragamo za svojim dostojanstvom koje nam je darovano. A koje često sami gubimo, dozvolimo da nam ga oduzmu ili to silom rade. Kroz svoju svakodnevnicu to dostojanstvo je mnogo puta ranjeno. U obitelji, poslu, društvu, bilo koje dobi da smo. Zato u ovoj noći osjećamo kako se to dostojanstvo obnavlja i u Božjoj istini obasjava. Njegovim rođenjem to dostojanstvo je ponovno cjelovito i zato smo tu. Na kraju mise župnik je svima čestitao Božić i podijelio blagoslov. A potom se u dvorištu crkve na kratko zadržalo, međusobno čestitalo i pošlo u miru svojim domovima.
Sutradan se proslava Božića nastavila svečanim misama i u jednoj i u drugoj župi. Čestitajući se sa onima s kojima se nije i u božićnom raspoloženju družilo, razgovaralo, podjelila radost toga dana.