PROSLAVA CRKVENOG GODA U SOTU

SOT (TU) – Sveta Katarina, djevica i mučenica, crkveni god u Sotu, proslavljen je 25. sutednog 2021. svečanim euharistijskim slavljem u 11.00 sati.

PROSLAVA SVETOG KLEMENTA U HRTKOVCIMA

HRTKOVCI (TU) – Patron župe, Sveti Klement I., papa i mučenik, proslavljen je 23. studenoga 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 17.00 sati.

PROSLAVA SPOMENDANA SVETE CECILIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U ponedjeljak, 22. studenoga 2021., u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe.

BISKUPSKO REĐENJE MSGR. FABIJANA SVALINE – FOTOGRAFIJE I VIDEO

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – FOTOGRAFIJE/VIDEO – Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim, i mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, zaredit će za srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu.

MSGR. FABIJAN SVALINA U SRIJEMSKOJ MITROVICI ZAREĐEN ZA BISKUPA

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Biskupsko ređenje novoga srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline održano je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga, u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

BULA IMENOVANJA MSGR. FABIJANA SVALINE SRIJEMSKIM BISKUPOM KOADJUTOROM

23. studeni 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Apostolski nalog rimskog prvosvećenika pape Franje s imenovanjem mons. Fabijana Svaline srijemskim biskupom koadjutorom, koji je na misi s obredom biskupskog ređenja, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u srijemskoj katedrali sv. Dimitrija, pokazao mons. Simon–Peter Lukyamuzi, tajnik Apostolske nuncijature u Beogradu, a pročitao prelat mons. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije i župnik katedralne Župe svetog Dimitrija

FRANJO BISKUP SLUGA SLUGU BOŽJIH ljubljenomu sinu FABIJANU SVALINI, iz klera Đakovačko-osječke nadbiskupije, sadašnjem Ravnatelju Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, imenovanom Srijemskom biskupu koadjutoru, pozdrav i Apostolski blagoslov.

Svemogućem Bogu, koji je u ljubljenome Sinu Isusu Kristu, Kralju svega stvorenoga, želio sve obnoviti, Mi koji izvršavamo Petrovu službu svakodnevno povjeravamo duhovni hod biskupijskih zajednica. Potaknuti istodobno ovim osjećajima ljubavi i dužnosti, misao našu svraćamo na Srijemsku biskupiju, čiji Pastir, časni brat Đuro Gašparović, u vođenju biskupijskoga života potrebuje pomoć koadjutora. Na tebe smo zato, ljubljeni sine, pomislili, koji si pokazao ljudske i svećeničke vrline te vještinu u upravljanju obvezama, najprije u rodnoj nadbiskupiji, potom izvršavajući razne službe u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, tako da se činiš dostojnim za obavljanje ovih pastoralnih dužnosti. Stoga, čuvši savjete Državnoga tajništva i Kongregacije za biskupe, puninom Našeg Apostolskog autoriteta imenujemo tebe SRIJEMSKIM biskupom koadjutorom sa svim udijeljenim pravima i danim odgovarajućim obvezama te s posebnim ovlastima koje se sastoje u samom upravljanju koje je pridržano dijecezanskom Biskupu, prema 381. kanonu. Smiješ primiti biskupsko ređenje od katoličkog biskupa gdjegod želiš izvan Rima, služeći se liturgijskim uputama. Tvoja je pak obveza da prije toga položiš ispovijest vjere te prisegu vjernosti Nama i Našim Nasljednicima, prema normama crkvenog zakona. Želimo da o ovome Našem dekretu upoznaš kler i narod koji su povjereni tvojoj pastoralnoj brizi, koje sve potičemo da, pod tvojim vodstvom, što brižljivije izvršavaju božanske zapovijedi u svakodnevnome životu. Konačno, po zagovoru Blažene Djevice Marije, sv. Josipa i sv. Dimitrija, svemogućega Boga molimo da ti, ljubljeni sine, ojačan božanskom milošću, obilno darivaš povjerenim ti vjernicima duhovna blaga te pokazuješ u svijetu živu Kristovu ljubav koja biva povrh svega i sveza je savršenstva (usp. Kol 3,14).

Dano u Rimu, kod sv. Ivana Lateranskog, sedmog dana mjeseca listopada, o spomendanu Blažene Djevice Marije od Krunice, godine Gospodnje dvije tisuće dvadeset i prve, devete Našega Pontifikata.

FRANJO, papa

 

Izvor: ika.hkm.hr