BLAGOSLOV VINOGRADA U PETROVARADINU I MARADIKU

Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, svečano je obilježen na podunavskm padinama Fruške gore uz tradicijske običaje.

SRIJEMSKA KAMENICA PROSLAVILA SV. VINKA

U nedelju 22. siječnja 2023. godine u župi Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljen je zavjetni dan, sv. Vinko, đakon i mučenik.

BISKUP FABIJAN PROSLAVIO IMENDAN U ZAJEDNIŠTVU S NADBISKUPIMA, SVEĆENICIMA I VJERNICIMA

Na spomendan sv. Fabijana i Sebastijana, mučenika, srijemski biskup koadjutor proslavio je svoj imendan u zajedništvu s đakovačkim nadbiskupima, domaćim svećenicima i gostima, te vjernicima župa u Srijemskoj Mitrovici i Laćarku.

BISKUP FABIJAN PREDVODIO MISNA SLAVLJA U KATEDRALI

Srijemski biskup koadjutor predvodio je svečana misna slavlja u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na svetkovine Bogojavljenja i Krštenja Gospodnjeg. Na Bogojavljenje je ujedno bila i sv. misa zahvale za dar služenja pokojnog pape Benedikta XVI.

BOŽIĆNA PREDSTAVA U SOTU

Učenici osnovnoškolskog uzrasta uprizorili su događaj Isusova rođenja

SRIJEMSKA KAMENICA PROSLAVILA SV. VINKA

23. siječanj 2023.

U nedelju 22. siječnja 2023. godine u župi Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljen je zavjetni dan, sv. Vinko, đakon i mučenik.

SRIJEMSKA KAMENICA (TU) - Svečano euharistijsko slavlje u 11.00 sati predslavio je župnik vlč. Luka Ivković, uz koncelebraciju s prečasnim Markom Lošem, župnikom u Petrovaradinu i vlč. Matejom Perićem, župnikom u Srijemskim Karlovcima koji je ujedno i propovijedao.

U prigodnoj homiliji, osvrćući se  na misna čitanja, a napose na evanđeoski odlomak, vlč. Matej je istaknuo da nas Isus poziva da idemo za njim, ne pored, ne ispred, nego za njim te da je to radikalni potez koji treba svatko od vjernika učinit. Čovjek ne smije nikoga i ništa staviti ispred Krista, čovjek ne smije uvjetovati Boga i objašnjavati mu zašto dobro ne čini, a zlo ne izbjegava. Svatko bez kalkuliranja treba krenuti putem Kristovim i kad je zgodno i kad je nezgodno,  maknuti se iz komotnosti zemaljskog života i krenuti za Kristom u nebeski ne bojeći se nikoga i ičega, poput svetog Vinka, ako treba i život dati.

Na kraju je nadodao da je problem današnjeg društva što čovjek nije spreman održavati jedinstvo Kristova Tijela već se samo dijeli i podjeljuje. „Kraljevstvo  koje je u sebi razdijeljeno propast će, ne može opstati, isto tako i mi, propast ćemo, ne možemo opstati ako ne shvatimo da moramo biti braća i sestre. Kao jedna velika obitelj. Budimo protiv podjela, trudimo se graditi jedinstvo, zajedništvo, širiti mir i ljubav, tako će svi moći po nama prepoznati da smo Kristovi učenici.“

Na kraju proslave zavjetnog dana, vlč. Matej Perić je simbolički blagoslovio vino koje su donijeli domaći vinogradari, Anica Vuksan i Matija Agner, te je na taj način završena proslava svetog Vinka. Svečano liturgijsko slavlje svojim pjevanjem animirao je domaći župni zbor pod orguljaškom pratnjom stolara orguljaša Ivana Bera. Nakon misnog slavlja svi okupljeni župljani okupili su se u župnoj kući na prikladnom domjenku uz čašicu razgovora.

 

Foto: Zoran Hajdu, Duško Jeremić

Tekst: Luka Ivković