PROSLAVA GOSPE SNJEŽNE U BISKUPIJSKOM SVETIŠTU NA TEKIJAMA

Velike Tekije obilježavaju se 4. i 5. kolovoza misnim slavljima na više jezika i tradicionalnom procesijom sa svijećama

SLAVLJE SAKRAMENTA POTVRDE U ŠATRINCIMA

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, apostola, 29. lipnja, srijemski biskup mons. Fabijan Svalina podijelio je sakrament svete potvrde u Šatrincima, filijali župe Irig

PRVE SVETE PRIČESTI U ŽUPI IRIG

Tijekom mjeseca lipnja u župi Irig i filijalama Šatrinci i Vrdnik prvu svetu pričest primilo je šestero djece

POMOĆ ŽUPI BOŠNJACI

Srijemska biskupija uputila pomoć župljanima i župi sv. Martina, biskupa u Bošnjacima

SASTANAK ŽUPNIKA ČIJI SU PROJEKTI PROŠLI NA NATJEČAJU „PREKOGRANIČNE SURADNJE“

U prostorima biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici u četvrtak, 27. lipnja, susreli su se župnici župa čiji su projekti prošli na natječaju „Prekogranične suradnje“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, s biskupom mons. Fabijanom Svalina.

SLAVLJE SAKRAMENTA POTVRDE U ŠATRINCIMA

05. srpanj 2024.

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, apostola, 29. lipnja, srijemski biskup mons. Fabijan Svalina podijelio je sakrament svete potvrde u Šatrincima, filijali župe Irig

ŠATRINCI (TU) - Mjesec lipanj ove godine za župu Irig završio se na najljepši način - podjelom svete krizme za trinaest učenika srednje škole (sedam mladića i šest djevojaka), u iriškoj filijali Šatrinci.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je srijemski biskup mons. Fabijan Svalina, u zajedništvu sa župnikom preč. Blažom Zmaićem.

Prije početka svete mise, župnik je uputio pozdrav biskupu i nazočnima, ovim riječima: „Dragi biskupe Fabijane, u ime vjernika ove filijale, a napose u ime naših krizmanika, želim Vam izraziti dobrodošlicu. Znamo da su sedam sakramenata posvećujući znakovi Crkve, temeljno duhovno uporište kršćanskog života. Bog nam njima po svom svetom Duhu udjeljuje milost, obdaruje nas nutarnjim svjetlom vjere da živimo kao djeca Božja, kao braća Isusa Krista i kao članovi Crkve. Početak takvog života već se događa primanjem sakramenta krsta, a danas u ovom sakramentu potvrde ili krizme primamo pečat darova Duha Svetoga. Na taj način se utvrđujemo i potvrđujemo u život s Kristom i s Crkvom. Potvrda se podjeljuje u dobi koja označuje ulazak u godine odraslog čovjeka i tako nas uvodi u odraslo, zrelo i odlučno svjedočenje vjere. Neka po Vama djelitelju bude i danas tako.“

U uvodu u svetu misu, biskup srijemski mons. Fabijan Svalina izrazio je svoju radost, okružen s njih trinaestero, uz domaćeg župnika, i naglasio važnost ovoga susreta – podijele sakramenta sv. potvrde baš na dan dva apostolska prvaka: Petra i Pavla.

Misna čitanja su čitala krizmanici, a Evanđelje domaći župnik. U propovijedi biskup je rekao da slušajući današnju Božju riječ, nailazimo na pitanje „Tko sam ja za vas?“, koje kao da je upućeno našim krizmanicima. „Duh Sveti prožima vaše biće: Tko sam ja za tebe? Darovi neka pomognu da pronađete odgovor na životno pitanje. Ne zaboravite - postali ste djeca Božja - sinovi i kćeri – da istinski svjedočite u zajednici. Danas primate trajni pečat, biljeg da ste zaista djeca Božja. Nikad ga nemojte zaboraviti!“ uputio je biskup krizmanicima ovu važnu poruku.

Uslijedio je obred podijele sakramenta svete potvrde, krizmanici su molili zaziv Duha Svetoga, nakon toga obnovili krsna obećanja i primili pomazanje svetom krizmom, a zatim je sedam krizmanika izmolilo molitvu za darove Duha Svetoga.

Svaki od njih je držao goruću svijeću, na kojoj je bio ispisan po jedan dar Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji.

U molitvi vjernika molili smo za krizmanike, za njihove obitelji i kumove, za svetu Crkvu Božju na čelu s papom Franjom, biskupom Fabijanom i svim biskupima svijeta, i za sav svijet, da svi ljudi, jer im je jedan Stvoritelj i Otac, bez ikakvih razlika, rasnih i nacionalnih, jedni druge priznaju braćom te iskrena srca traže Kraljevstvo Božje, koje je mir i radost u Duhu Svetom,

Prije završnog blagoslova, krizmanici su uputili poruke pod naslovom Budi odrastao kršćanin, uz uvod i zaključak biskupa.

Na kraju misnog slavlja, župnik preč. Blaž Zmaić zahvalio je u ime krizmanika, kumova, roditelja i svih nazočnih vjernika filijale Šatrinci ocu biskupu između ostalog i za zajednički izbor dana podijele sakramenta sv. potvrde. Podsjetio na obnovu crkve u Šatrincima, njeno oslikavanje, na sve velike događaje kojima se prisustvovalo tijekom godina, u Mađarskoj, Hrvatskoj, kao i na simboliku slika u ovoj lijepoj crkvi, na kojima su prikazani kruna, lik tadašnjeg pape, te oca i sina, a na pozadini oltara - predaja krune sinu uz poruku: Poslušaj, sine moj, nauk svoga Oca!

Posebnu poruku župnik je namijenio krizmanicima, dečkima: Nađi vremena, a curama: Daj najbolje od sebe. Biskup je uz ovaj dan primio i poseban dar – gusku, simbol ovoga sela.

Zahvalni Bogu za sve, župljani, osobito krizmanici, ovaj veliki dan primili su na dar i kao takvog će ga se sjećati, slijedeći Krista na svom životnom putu.

 

preč. B. Zmaić, župnik