PROSLAVA GOSPE SNJEŽNE U BISKUPIJSKOM SVETIŠTU NA TEKIJAMA

Velike Tekije obilježavaju se 4. i 5. kolovoza misnim slavljima na više jezika i tradicionalnom procesijom sa svijećama

SLAVLJE SAKRAMENTA POTVRDE U ŠATRINCIMA

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, apostola, 29. lipnja, srijemski biskup mons. Fabijan Svalina podijelio je sakrament svete potvrde u Šatrincima, filijali župe Irig

PRVE SVETE PRIČESTI U ŽUPI IRIG

Tijekom mjeseca lipnja u župi Irig i filijalama Šatrinci i Vrdnik prvu svetu pričest primilo je šestero djece

POMOĆ ŽUPI BOŠNJACI

Srijemska biskupija uputila pomoć župljanima i župi sv. Martina, biskupa u Bošnjacima

SASTANAK ŽUPNIKA ČIJI SU PROJEKTI PROŠLI NA NATJEČAJU „PREKOGRANIČNE SURADNJE“

U prostorima biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici u četvrtak, 27. lipnja, susreli su se župnici župa čiji su projekti prošli na natječaju „Prekogranične suradnje“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, s biskupom mons. Fabijanom Svalina.

OBLJETNICA POSVETE STOLNE CRKVE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

01. srpanj 2024.

Na spomendan svetih rimskih prvomučenika, u nedjelju 30. lipnja, u katedrali se slavi svetkovina obljetnice njezine posvete

SR. MITROVICA (TU) - Svečano misno slavlje u 19 sati predvodio je srijemski biskup mons. Fabijan Svalina, u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Josipom Ivešićem, i župnikom preč. Ivanom Rajkovićem.

“Krist je taj živi kamen koga ljudi odbaciše, ali izabran i dragocjen pred Bogom. Upravo taj zaglavni kamen jest princip jedinstva i princip zajedništva opstanka i ove građevine i naše duhovne građevine. Nastojmo uvijek u središtu imati Gospodina onog zbog koga se okupljamo i zbog koga slavimo ova sveta otajstva” rekao je biskup Svalina u homiliji.

Biskup je također istaknuo još veću važnost duhovne građevine, Crkve, koja se okuplja na poseban način u ovoj katedralnoj crkvi, a čije su živo kamenje vjernici, i svatko ima svoju važnu ulogu u životu Srijemske biskupije. 

Crkva sv. Dimitrija, đakona i mučenika je prije 212 godina posvećena kao župna crkva u Srijemskoj Mitrovici. Izgrađena 1811. u neoklasicističkom stilu kao jednobrodna bazilika, 1983. proglašena je konkatedralom, susjedištem tadašnje Đakovače i Srijemske biskupije, a 1999. Sveti Otac joj je dodijelio najveću čast koju može dobiti jedna crkva izvan Rima - naslov manje bazilike, „basilica minor“. Ponovnim osamostaljenjem Srijemske biskupije 2008. godine ova crkva je postala stolna crkva, katedrala Srijemske biskupije, i time majka i glava svih crkava u Srijemskoj biskupiji. 

Liturgijsko pjevanje animirao je katedralno zbor s orguljašicom s. Cecilijom Tomkić.