SRIJEMCI NA ANTUNOVSKOM HODU U ZAGREBU

Mladi iz Srijema sudjelovali su prvi put na ovom hodočašću

ZAREĐEN NOVI POŽEŠKI BISKUP MSGR. IVO MARTINOVIĆ

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske

PROSLAVLJEN NASLOVNIK VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U nedjelju, 9. lipnja, svečanim euharistijskim slavljem koje je u sarajevskoj katedrali Sarajevu predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina proslavljena je svetkovina Presvetoga Srca Isusova pod čijom je zaštitom Vrhbosanska nadbiskupija, ali i sama prvostolnica.

BISKUP SVALINA PREDVODIO MISU TE BLAGOSLOVIO NOVOPOSTAVLJENI OLTAR I KIP SRCA ISUSOVA

Srijemski biskup Fabijan Svalina predvodio je u petak, 7. lipnja svečano večernje misno slavlje o svetkovini Presvetoga Srca Isusova u istoimenom svetištu u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku te je blagoslovio novopostavljeni oltar i kip Srca Isusova, koji su u osječko svetište dopremljeni iz Zagreba, a rad su pokojnog isusovca p. Marijana Gajšaka, koji je jedno vrijeme djelovao i u Osijeku.

U ŠIDU PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO

Misno slavlje predvodio je kancelar Srijemske biskupije i župnik u Laćarku preč. Tomislav Lasić

DOGAĐAJI U ŽUPI IRIG

12. studeni 2010.

 

Promocija_knjige_upa_Irig_-_Blaa_Zmaia_1.10.10IRIG, 1. listopada 2010. godine - U Irigu predstavljena knjiga „Župa Irig“ preč.g. Blaža Zmaića, iriškog župnika, te obilježeni jubileji župe Irig, filijala kao i samog župnika, preč. Blaža Zmaića.  

      Petak, 1. listopada 2010. godine, bio je veliki dan za župu, filijale, župnika i grad Irig. Naime, toga dana svečano je obilježeno 205 godina župne crkve Svih Svetih u Irigu, 160 godina filijalne crkve Svetog Stjepana, Ugarskog kralja, u Šatrincima, 35 godina svećeništva i 30 godina pastoralnog rada župnika Blaža Zmaića u župi Irig s filijalama Šatrinci i Vrdnik i 25 godina filijale Dobrodol.

Promocija_knjige_upa_Irig_-_Blaa_Zmaia_1.10.10

      Ovom prigodom uz visoke uzvanike i goste, župnikove prijatelje i rodbinu, te vjernike, u prepunoj sali Doma kulture u Irigu predstavljena je knjiga „Župa Irig“, koju je preč. g. Blaž Zmaić napisao zajedno s koautorom vlč. Antunom Devićem, župnikom u Jarmini u Hrvatskoj. Treba naglasiti da je župnik Zmaić i idejni tvorac, nakladnik, priređivač, urednik i grafički obradio samu knjigu. Povodom ove obljetnice u Domu kulture je priređen prigodan kulturno-umjetnički program na kojem je sudjelovao tamburaški orkestar „Matija Gubec“ iz Rume pod ravnanjem Josipa Jurce. Skladbom „Pjesma Blažu“, koju je posebno za ovu prigodu, a u čast iriškog župnika, napisao Josip Jurca otvorena je ova manifestacija. Gostima se obratio i pozdravio ih domaćin svečanosti preč. Zmaić i završio riječima: Uživajte svi večeras, ovo je od mene i nas – za vas! Nakon pozdrava nastavio je rumski orkestar s glazbom „Nek nam živi Vojvodina“ u izvođenju soliste Dušana Stupara. Slijedi pozdravna riječ srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića, koji je naglašavajući da se ova knjiga tako prva pojavila kao tiskana u ponovno uspostavljenoj drevnoj Srijemskoj biskupiji. Uslijedila je glazbena točka „Večernji zvon“. Kako je koautor vlč. Antun Dević izostao zbog bolesti, njegov povijesni dio knjige, koji sadrži sedam dijelova, predstavio je drugi koautor i domaćin da bi opet uslijedila glazbena točka „Mađarska rapsodija.“ Sada je sam domaćin predstavio drugi dio knjige pod naslovom „Kronika sadašnjeg župnika“, kroz događaje župe i kulturnu i sportsku djelatnost župnika. Opet slijedi muzička numera: „Mađarska rapsodija.“ Iriški književnik i novinar, Todor Bjelkić je govorio o knjizi a posebno o drugom koautoru, iriškom župniku, zaključivši da zapravo ovom knjigom Blaž Zmaić će i zauvijek ovdje ostati. Za kraj se ponovila „Pjesma Blažu“, koja je otpjevana glasom soliste Dušana Stupar a toplo prihvaćena od publika a i sam župnik je zapjevao zajedno sa izvođačem.

Promocija_knjige_upa_Irig_-_Blaa_Zmaia_1.10.10.II

      I tako rumski orkestar odlazi sa pozornice da bi na scenu stupio i folklorni sastav KUD-a „Ravnica“ iz Starih Perkovaca iz Slavonije, inače rodnog mjesta preč. Zmaića. Članovi toga sastava izveli su splet slavonskih kola, plesova i igara. Kroz program je vodio poznati domaćinu a gostima drag voditelj radio Rume i TV Novi Sad, g. Boško Negovanović, inače voditelj svih župnikovih slavlja.

      Uz novu knjigu izložene su bile slike četiriju crkava, župne i filijalnih, koje je za ovu prigodu oslikao naš umjetnik-nastavnik Konstantin Gušić.

      Prvi primjerak knjige je prenešen svečano u irišku čitaonicu, najstarije čitalište u srpskom narodu a slavlje je nastavljeno uz zvuke tamburaškog sastava „Rumske lole“. Irig će ovaj dan pamtiti ali i knjigu čitati, jer je objavljena u godini knjige i jezika u Republici Srbiji.

 

Blaž Zmaić

župnik

 

 

Blaž Zmaić