PISMO KATOLIČKIH BISKUPA U REPUBLICI SRBIJI SVEĆENICIMA I VJERNICIMA LAICIMA

26. lipanj 2020.

PETROVARADIN (TU) – Katolički biskupi, članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (Conferentia Episcoporum Internationalis SS. Cyrilli et Metodii, C.E.I.C.E.M.), u Republici Srbiji uputili su u četvrtak 25. lipnja pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernicima laicima

 
 
 
 
Draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, Bogu posvećene osobe i dragi vjernici laici!

 

Nakon što su mjerodavne vlasti odobrile prisustvo do 500 osoba na javnim skupovima u zatvorenim prostorima – uz poštovanje minimalne fizičke udaljenosti od jednog metra između osoba i drugih preventivnih mjera –stekli su se uvjeti za postupno vraćanje redovitom obliku naših liturgijskih i molitvenih okupljanja, odnosno pastoralnog i katehetskog djelovanja.

Stoga, ovim opozivamo sva ograničenja i odredbe iz Upute o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja nakon ukidanja vanrednog stanja od 10.05.2020., osim što posude za blagoslovljenu vodu na ulazima u crkve i dalje trebaju ostati prazne, a u svetim misama se i dalje treba izostaviti davanje mira pružanjem ruke.Tako, počevši od nedjelje 28.06.2020., prestaje važiti oprost od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj misi, a u župama gdje su uvedene dodatne nedjeljne i blagdanske svete mise, neka se njihov raspored postupno vrati na onaj od prije izbijanja pandemije.

Prema pastoralnim mogućnostima, neka župnici u dogovoru s roditeljima odrede termine za slavlja prvih pričesti i prvih ispovijedi, a u dogovoru s Ordinarijatom i termine podjele sakramenta svete potvrde.

Ujedno, sve vas i dalje potičemo da se odgovorno pridržavamo svih preporuka nadležnih vlasti o preventivnim mjerama kako bismo bližnje i sebe zaštitili od mogućnosti širenja zaraze izazvane korona virusom. Zato, neka se i dalje veća pažnja posveti održavanju higijene i prozračivanju prostora u kojima se vjernici okupljaju, ali više ne postoji obveza nošenja zaštitnih maski nego samo preporuka, a postavljanje dezo-barijere i dezinfekcija ruku kod ulaza ostaju samo kao preporuka.

Dok se u ovom mjesecu posebno utječemo Srcu Isusovu, izvoru života i svetosti i sve utjehe, na sve vas i na cijelu našu zemlju zazivamo Božji blagoslov!

 

Vaši biskupi:

Mons. Stanislav Hočevar SDB, v.r. nadbiskup i metropolit beogradski

Mons. Djura Džudžar, v.r. eparhijski biskup za grkokatolike

Mons. János Pénzes, v.r. biskup subotički

Mons. Đuro Gašparović, v.r. biskup srijemski

Mons. Martin Roos, v.r. umirovljeni biskup temišvarski i apostolski upravitelj zrenjaninski