Obitelji

      PETROVARADIN - U organizaciji Srijemske biskupije - biskupijskog povjerenstva za pastoral braka i obitelji u subotu 20. lipnja 2009. godine u biskupskoj rezidenciji u Petrovaradinu održan je susret bračnih parova pod vodstvom mr. Marka Lončara, biskupijskog povjerenika za pastoral obitelji. Tema susreta bila je Srijemski mučenici – naš uzor. Susret je počeo u crkvi Svetog Jurja, mučenika molitvom Srednjeg časa, čitanjem odlomaka iz Svetog Pisma i uvodnim razmatranjem.

      Biskupijski povjerenik za pastoral obitelji Lončar u nastavku odvijanja susreta izložio je predavanje na temu Razmatranje o poslanici Efežanima 5,21-31, koje je priredio dr. Ivica Čatić, profesor biblijske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Naglašen je poziv na zajedništvo i međusobnu ljubav između muža i žene gdje je muž glava žene kao što je Krist Glava Crkve. Srijemski mučenici – nadahnuće našega života bila je tema koju je pripremio i izložio biskupijski povjerenik i voditelj ovoga susreta magistar Lončar. Govoreći o srijemskim mučenicima Lončar je prikazao život pojedinih od njih, posebno govoreći o njima kao članovima obitelji. Među tim mučenicima bilo je i bračnih parova. Predavač je naglasak stavio na Fruškogorske klesare. Svoje izlaganje je završio primjenom života i mučeništva srijemskih mučenika na obiteljski život, jer oni jesu i trebaju biti nadahnuće života.

      Sudionicima susreta obratio se i biskup srijemski mons. Đuro Gašparović koji je pozvao da u svojem životu slijede uzor Svete obitelji i da u život ponesu ono što su slušali i doživjeli na ovom susretu. Razmišljanja koja su čuli mogu se primijeniti na današnju stvarnost našega obiteljskoga života. Svi smo pozvani stvarati obiteljsko zajedništvo i preuzeti odgovornost za naše obitelji, pratiti ih i pomagati. Velika je odgovornost i briga roditelja prema djeci, od trenutka začeća te kroz čitav život. Treba biti uporan, hrabar i odvažan suočiti se s izazovima današnjega svijeta oslanjajući se uvijek na živoga Krista koji je Glava Crkve i na Božju riječ koja nas snažno potiče da bračni i obiteljski život oblikujemo na temelju vjere u Boga. Samo tako brak postaje zajedništvo ljudi u ljubavi, slozi i razumijevanju, ispunjeno snagom Kristove ljubavi koja mu daje smisao i trajnost.

      Nakon toga sudionici su se aktivno uključili u razgovor o obiteljskim pitanjima, problemima i radostima. Susret je nastavljen u prijateljskom druženju. Prisutnima su podijeljeni DVD filmovi Isusova čuda.


 

Tomislav Mađarević