CRKVENI GOD U SOTU

29. studeni 2019.

SOT (TU) - Sveta Katarina, djevica i mučenica, proslavljena je u ponedjeljak, 25.studenog 2019. godine, svetom misom u 11 sati i već tradicionalnom manifestacijom Pokažimo svima što znamo i imamo.

Svečano euharistijsko slavlje, na kojem su se, osim vjernika iz Sota, okupili i vjernici iz okolnih župa i filijala, predvodio je vlč. Leon NoudeviwSagbohan, župni vikar u župi sv. Ivana Krstitelja u Županji. Koncelebrirali su: vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima i Nikincima, vlč. Mihajlo Režak, grkokatolički župnik u Šidu, vlč. Vladimir Edelinski, grkokatolički župnik u Berkasovu i Bikić Dolu te župnik domaćin vlč. Nikica Bošnjaković.

Primjer sv. Katarine

Predsjedatelj slavlja je u homiliji podsjetio okupljene na snagu vjere sv. Katarine, zbog koje joj nije bilo mrsko ni život žrtvovati za Krista. Naglasio je kako primjer ove svetice podsjeća da kršćanin ne treba živjeti samo za zemaljska dobar: „Moramo znati da put koji vodi do kraljevstva Božjeg nije put koji je građen od zemaljskih pobjeda i uspjeha. U svijetu smo, ali ne od svijeta. Isus nam kaže u današnjem evanđelju: 'Tko hoće život svoj spasiti izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene taj će ga spasiti'. Kao kršćani možemo voljeti svijet i vidjeti svu njegovu ljepotu kao čudesno Božje djelo, ali kao stvorenje podvrgnuto raspadljivosti. No, vraćamo se na pitanje što mučenica Katarina ima nama reći. Isus nas upozorava da što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi i sebi naudi.. Upravitelj je mučenici nudio dobitak svega, ali da izgubi samu sebe. Postavio joj je temeljna životna pitanja pred kojima se nalazi i svatko od nas. Okolnosti života nas stavljaju pred pitanja na koja moramo odgovoriti. Kao kršćani smo u kušnji da nas je stid vjere, da nećemo životnu istinu, da okrenemo leđa Bogu i čovjeku. Svakoga dana nas netko uvjerava da je kršćanstvo nazadno da se treba prepustiti životu bez obzira što govori Sveto pismo, bez obzira što naviješta Crkva.Osobito su mladi, poput sv. Katarine, izloženi raznim mišljenjima, ponudama. Onigledaju na nas starije i očekuju iskrene odgovore koji su sposobni preživjeti trendove kratkoga daha i pomodarstvo koje je protiv kršćanstva. Svakog dana nama je upućeno pitanje kakvo društvo želimo graditi. Ima li smisla živjeti vjernički, ima li smisla pomagati, graditi zajedništvo, brinuti se za siromašne, stare, bolesne, napuštene? Čemu velikodušnost, poniznost, samozatajnost, kada se čini da sebično i onako bolje žive? Zašto ići u crkvu, kada oni su oni koji sebe zovu vjernicima često gori od nevjernika, kada svakoga dana slušamo kavi su biskupi, svećenici, časne sestre? Iz dana u dan nas uvjeravaju u sliku Crkve kao zemaljske organizacije prepune pohlepe. Ali, ali u dnu duše ipak osjećamo istinu da crkva nije ljudsko djelo i da u njoj živi istina koja ostaje u koju stanu svi grijesi ljudi, a da ipak prevlada ljubav“ kazao je predsjedatelj slavlja.

Važno je izgrađivati župno zajedništvo

U nastavku propovijedi vlč.Sagbohan se posebno osvrnuo na važnost župne zajednice: „U sebi trebao izgraditi mjesto susreta s Bogom. Tamo ćemo učiti spoznati Gospodara svemira i otkrivat ćemo sebe u Bogu. Tamo ćemo čistiti sebe, te pronaći mir i snagu, čak i ako nam je život zarobljen u oluju svijeta, to je doživjela i sv. Katarina. Probudite tu snagu u sebi osobito u župi. Živite kao kršćani u zajedništvu u predanosti, u pomaganju.I onda kada se ljutite zašto u našem društvu nije bolje, krenite od sebe i svoje župe, jer  tu se može ostvarivati ljepota obitelji, pripadnosti, sve ono do čega vam je stalo. Župa je predivni dar koji raste iz molitve i pouzdanja u Boga, te spremnosti ljudi da župu, ne samo zovu svojom, nego i učine svojom. To je puno lakše uz zaštitnicu sv. Katarinu, učenu kršćansku iz daleke Aleksandrije. Ona je tu da bi svima pokazivala plod kršćanske kulture građene na ljubavi. Ona je tu u vašoj crkvi i pokazuje oltar, izvorište dobra i dostojanstva za čovjeka. Ona nas čuvau svim teškoćama hrabreći nas riječima sv. Pavla da nas ništa n može rastaviti od ljubavi Kristove“.

Projekcija filma

Nakon misnog slavlja domaćini, uz suradnju s Hrvatskim kulturnim društvom „Šid“, već duži niz godina organiziraju kulturnu manifestaciju Pokažimo svima što znamo i imamo. Tako na ovoj manifestaciji svi koji su se tijekom protekle godine angažirali na području glume, recitiranja, plesa ili sviranja, pokazuju sve ono oko čega su se trudili i eventualno postigli neke rezultate i osvojili neke nagrade. Međutim, ove godine umjesto kulturnog programa posjetiteljima je prikazan dokumentarno-igrani film o Iliji Okrugiću, svećeniku i književniku rodom iz Srijema. Projekcija ovog filma upriličena je zato što su članovi HKD-a „Šid“, među kojima i brojni Soćani, sudjelovali u njegovom snimanju prije nekoliko godina.

Ana Hodak