SASTANAK PREZBITERSKOG VIJEĆA

Vijeće savjetnika i Članovi Prezbiterskog vijeća Srijemske biskupije održali radni sastanak u Sr. Mitrovici

BLAGOSLOV DJECE U BEŠKI I MARADIKU

Zaziv Duha Svetoga i blagoslov djece i torbi u župama Sv. Ane i Sv. Terezije od Djeteta Isusa

KRIZMA I KRŠTENJE ČETVRTOG DJETETA U OBITELJI

Podjela sakramenta Potvrde i krštenje četvrtog djeteta u župi Uzvišenja sv. Križa u Rumi

KATEHETSKA NEDJELJA U HRTKOVCIMA

Na svečanim sv. misama zazvan je Božji blagoslov na učenike i njihove školske torbe

SANACIJA ZVONIKA U ERDEVIKU

ERDEVIK (TU) - Radovi na sanaciji kupole tornja župne crkve Sv. Mihaela arkanđela u Erdeviku, čekali su do petka 15. rujna 2023.godine, kada se pristupilo limarskim radovima. Naime, u razornoj oluji koja je poharala Srijem 19. srpnja 2023. godine, najteže je nastradao toranj župne crkve u Erdeviku. Olujni vjetar oštetio je kupolu tornja koja je obložena romboidnim bakarnim kockama, te otkrio dvije strane kupole tornja i porazbacao bakarne kvadrate po ulici i susjednim dvorištima. Zvonar Ivica Poljaković prikupio je veliki broj razbacanih bakarnih ploča,koliko je bilo dostupno. Župnik Nikica Bošnjaković zamolio je poduzeće "Beokran" iz Beograda, koji su sa velikom kamion dizalicom kroz šest dana podizali u korpi majstora limara da popravi oštećeni lim na kupoli. Na visini od 40 m, na kranu dizalice u korpi, limar Joška Feher iz Begeča, kroz šest dana ravnao je i zakivao otpale bakarne romboidne ploče, na dvije strane tornja. Radovi su završeni uz zaštitu i zagovor sv. Mihaela arkanđela, 22. rujna 2023. godine, na svesrdnu radost župljana i seljana u Erdeviku.

ZAZIV DUHA SVETOGA I KATEHETSKA NEDJELJA

18. rujan 2023.

U župama srijemskog Podunavlja u nedjelju, 17. rujna, slavljena je misa za početak nove školske godine

ČEREVIĆ/BEOČIN/SR. KAMENICA (TU) - U župama: Čerević, sv. Josip, zaručnik BDM, Beočin, sv. Barbara, djevica i mučenica i Srijemska Kamenica, Našašće Svetoga Križa slavljena je misa sa zazivom Duha Svetoga te je obilježena i Katehetska nedjelja.

Župnik vlč. Luka Ivković je u homiliji na temelju nedjeljnih čitanja govorio o važnost opraštanja u ljudskom i vjerničkom životu. „Isus danas ispred nas stavlja izazov opraštanja. Taj izazov svi trebamo proći ako želimo biti njegovi učenici i živjeti u radosti djece Božje. Bez opraštanja nema napretka, bez opraštanja nema rasta u vjeri i ljubavi. Oprost je nužan za svakoga od nas. Oprostiti ne znači sve zaboraviti i vratiti se na starao, kao da se ništa nije dogodilo. Oprostiti znači mijenjati svoje stavove,  odustati od bilo kakve osvete te činiti i željeti i dobro osobi koja nas je povrijedila, i to ono najveće dobro – vječno spasenje. Ne smijemo zaboraviti svoj identitet, a to je da smo svi ljubljena Božja djeca te kao što nama Bog oprašta trebamo i mi drugima opraštati.“ naglasio je župnik.

Na kraju misnoga slavlja župnik je izmolio molitvu blagoslova te je poškropio djecu i školske torbe koje su donijeli kako bi početak nove školske godine bio uvijek praćen Božjim blagoslovom i zaštitom.

Tekst: Luka Ivković

Fotografije: Toma Ber, Helena Ferić, Zlata Štraus