U NOVOM SJEDIŠTU SRIJEMSKE BISKUPIJE ODRŽANA 56. SKUPŠTINA BISKUPA METROPOLIJE

Održana 56. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

NOVI NUNCIJ STIGAO U REPUBLIKU SRBIJU

U četvrtak, 23. studenog 2022. srijemski biskupi dočekali su novog nuncija u Republici Srbiji, mons. Santa Gangemija.

KRIST KRALJ, NEDJELJA ZAHVALNICA I NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA U NOVOM SLANKAMENU

U Novom Slankamenu osobito svečana proslava svetkovine Krista Kralja - proslavljena nedjelja zahvalnica i nedjelja bračnih jubileja

SRIJEMCI NA PROSLAVI PATRONA KONKATEDRALNE ŽUPE

Generalni vikar srijemske biskupije predvodio je svečano euharistijsko slavlje za župni god u beogradskoj konkatedrali, a pjevanje je animirao katedrali zbor „Sveta Cecilija“ iz Srijemske Mitrovice

GOSTOVANJE ZBORA MLADIH VERITAS IZ ŽUPE DOBROG PASTIRA IZ ĐAKOVA NA SVETKOVINU KRISTA KRALJA U ŽUPI RUMA

Zbor mladih Veritas iz Đakova, predvođen svojim župnikom vlč. Ilijom Doganom, posjetili Srijemsku biskupiju i župu Uzvišenja sv. Križa u Rumi

U NOVOM SJEDIŠTU SRIJEMSKE BISKUPIJE ODRŽANA 56. SKUPŠTINA BISKUPA METROPOLIJE

24. studeni 2022.

Održana 56. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - U novim privremenim prostorima Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, održana je u četvrtak, 24. studenog 2022. skupština biskupa đakovačko-osječke metropolije, pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog, mons. Đure Hranića.

Uz nadbiskupa Hranića, prisustvovali su domaći biskupi mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, mons. Antun Škvorčević, požeški biskup, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, i Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije.

Susret je započeo okupljanjem i okrepom u prostorima Ordinarijata, te molitvom Trećeg časa koja je označila početak same sjednice. Domaćin, mons. Svalina, uputio je pozdravnu riječ i izrazio svoju radost što su se po prvi puta okupili u novim prostorima Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, koji je nakon proljetne selidbe iz Petrovaradina u sjedište biskupije, od lipnja počeo djelovati u ovim, za sada privremenim prostorima, do pronalaska trajnijeg i prikladnijeg rješenja. Predstavio je ukratko situaciju i izazove u Srijemskoj biskupiji, te planove za blisku budućnost, izrazivši nadu u skoru realizaciju svega ono što je neophodno za potpuno funkcioniranje biskupije.

Nadbiskup Hranić izrazio je zadovoljstvo što se i praktično afirmira biskupijsko sjedište ovdje u Srijemskoj Mitrovici, te što biskup i svećenici čine sve što je moguće. Čestitao je biskupu Svalinu u ime svih okupljenih prvu godišnjicu biskupskog posvećenja koju je nedavno proslavio, te prenio pozdrave i nadbiskupa u miru, mons. Marina Srakića, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava, nadbiskup je uveo u sjednicu te potaknuo sugovornike na konstruktivno promišljanje o izazovnim vremenima koja su pred nama, a koja nose i određene promjene, kako u društvenom životu tako nužno i u našem pastoralnom radu. Istaknuo je važnost zajedničkog promišljanja i rasprave, kako bi, gdje god je to moguće, uzimajući u obzir i lokalne različitosti u pastoralnim i administrativnim stvarnostima, nastojali ujednačiti praksu barem na području crkvene pokrajine.

Uslijedilo je čitanje i usvajanje zapisnika s prethodne, 55. skupštine, održane 24. listopada u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, te su biskupi zatim razgovarali o ulasku Republike Hrvatske u eurozonu, te svim promjenama koje to nosi i na crkvenom području. Razmatrali su prijedlog bodovnog salda za mjesečne nagrade klera, kao i preporučene administrativne pristojbe u biskupijskoj i župnoj administraciji, ističući kako se Crkva od apostolskih vremena do danas uzdržava dobrovoljnim darovima vjernika. Biskupi su predložili i neke detalje za daljnju raspravu, te nove elemente o kojima nije bilo riječi na posljednjem zasjedanju HBK.

Đakovačko-osječka crkvena pokrajina, koja djeluje na geografskom i kulturnom području Slavonije i Srijeme, specifična je zbog strukture stanovništva i po nužnosti uvijek većih nastojanja na ekumenskom području. Biskupi su iznijeli svoja pozitivna iskustva, te razgovarali o konkretnim planovima i susretima koje treba ostvariti u narednom periodu, kako bi učvršćivali međucrkveno zajedništvo i razvijali plodnu suradnju na dobro svih vjernika i svih stanovnika društva. Ekumenski susreti i dijalog uvijek su nailazili na plodno tlo na prostorima svih triju biskupija, te su biskupi izrazili veliku volju i spremnost da se to i nastavi, na poseban dobra suradnja s većinskom Srpskom pravoslavnom Crkvom na ovim prostorima.

Biskupi su ohrabrili biskupa Svalinu u njegovim nastojanjima i velikom napretku koji je vidljivo ostvaren u Srijemskoj biskupiji u prvoj godini, te razgovarali i o izazovima s kojima se svakodnevno susreće Srijemska biskupija, te načinima na koji bi se još više moglo pomoći ovoj partikularnoj Crkvi.