BOŽIĆNA AKADEMIJA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na drugi dan Božića, u nedjelju, 26. prosinca 2021., u 19.00 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma u Srijemskoj Mitrovici organizirana je božićna akademija. Kroz prigodni igrokaz o Isusovom rođenju i šaroliki repetoar božićnih pjesama na više jezika, srijemskomitrovačka djeca i mladi dočarali su ljepotu Božića i značenje Božjeg Utjelovljenja za čovjeka.

NEDJELJA SVETE OBITELJI PROSLAVLJENA U SRIJEMSKOJ PRVOSTOLNICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na Nedjelju Svete Obitelji, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 9.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

BOŽIĆNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE I DARIVANJE DJECE U LAĆARKU

LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) – Svečana božićna euharistijska slavlja, u 9.30, u filjalnoj crkvi Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli i 11.00 , u župskoj crkvi Sveta Ana, majke Blažene Djevice Marije, u Laćarku, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, slavio je župnik vlč. Ivica Zrno.

SVETA MISA POLNOĆKA U HRTKOVCIMA 2021.

HRTKOVCI (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem – svetom Misom Polnoćkom, 25. 12. 2021. točno u pola noći u župskoj crkvi Sveti Klement, papa i mučenik u Hrtkovcima započela je proslava svetkovine Rođenja Gospodinova 2021.

SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA 2021. – DANJA MISA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 10.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA 2021. – DANJA MISA

25. prosinac 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 10.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

 

Obraćajući se okupljenim vjernicima, u prigodnoj homiliji msgr. Fabijan Svalina je, osvrčući se na riječi Svetoga Pisma istaknuo kako je Gospodin onaj koji uvijek dolazi, a u isto vrijeme je prisutan među nama. On je Riječ koja je Tijelom postala.

,,Riječ koja je postala tijelom" kaže nam upravo da u ovoj izgubljenosti i bezvrjeđu čovjek nešto znači, jer se Bog za njega zauzeo. Dakle, i Isus ima svoje značenje. I nama se pridaje veliko značenje. Tu se za nas ne zauzima netko tko nas želi iskoristiti, nego jedan koji od toga nema ništa. Bog ima sve, i ako postaje čovjekom, od toga nema ništa. On nam ne dijeli darove sam ostajući daleko, nego ga njegova zauzetost tjera u našu situaciju. On dolazi onamo gdje smo mi. Toliko se za nas zauzima da samoga sebe stavlja na kocku za nas. Ta zauzetost Boga za čovjeka je srce kršćanstva.

 

 

 

„Riječ je tijelom postala". 'Riječ' koja je u Boga i koja je Bog iz ljubavi prema nama postaje čovjek, ulazi u našu stvarnost s nama i za nas. Tko, dakle, traži smisao, istinu, dubinu, ne mora se povlačiti iz stvarnosti. Ali nije dosta ni da je analizira. Tko traži smisao, on ga nalazi u našem tijelu, na licu Isusa koji ljubi, koji je mučen i ubijen, na njegovu proslavljenom licu. Riječ, smisao svega jest ovo: ljubav jest i ljubav ima pravo, više prava od svega drugog, ljubav se ispraznila, njoj ništa nije previše. Onaj koji je 'Riječ' susreće nas usred naše stvarnosti.

Bog uvijek dolazi. Inicijativa je bila s njegove strane. U kršćanstvu nije odlučujuće što mi činimo, nego što čini on, što je jedanput zauvijek i neopozivo učinio. On je došao, ali nije došao bez čovjeka. Jedan drugi čovjek mu je dao riječ, život, tijelo kao prostor za povijest 'riječi'. Marijin: ,,Neka mi bude po tvojoj riječi" bio je uvjet da on može doći na svijet, neke su od poruka koje je msgr. Fabijan Svalina uputio okupljenim vjernicima.

Euharistijsko slavlje je, svojim skladnim pjevanjem uzveličao župski zbor Sveta Cecilija, pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić, voditeljice zbora.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Davor Reves