SRIJEMCI NA ANTUNOVSKOM HODU U ZAGREBU

Mladi iz Srijema sudjelovali su prvi put na ovom hodočašću

ZAREĐEN NOVI POŽEŠKI BISKUP MSGR. IVO MARTINOVIĆ

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske

PROSLAVLJEN NASLOVNIK VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U nedjelju, 9. lipnja, svečanim euharistijskim slavljem koje je u sarajevskoj katedrali Sarajevu predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina proslavljena je svetkovina Presvetoga Srca Isusova pod čijom je zaštitom Vrhbosanska nadbiskupija, ali i sama prvostolnica.

BISKUP SVALINA PREDVODIO MISU TE BLAGOSLOVIO NOVOPOSTAVLJENI OLTAR I KIP SRCA ISUSOVA

Srijemski biskup Fabijan Svalina predvodio je u petak, 7. lipnja svečano večernje misno slavlje o svetkovini Presvetoga Srca Isusova u istoimenom svetištu u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku te je blagoslovio novopostavljeni oltar i kip Srca Isusova, koji su u osječko svetište dopremljeni iz Zagreba, a rad su pokojnog isusovca p. Marijana Gajšaka, koji je jedno vrijeme djelovao i u Osijeku.

U ŠIDU PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO

Misno slavlje predvodio je kancelar Srijemske biskupije i župnik u Laćarku preč. Tomislav Lasić

SRIJEMCI NA ANTUNOVSKOM HODU U ZAGREBU

10. lipanj 2024.

Mladi iz Srijema sudjelovali su prvi put na ovom hodočašću

ZAGREB (TU) - U ranim jutarnjim časovima 8. lipnja, na blagdan Presvetog Srca Marijina, mladi Srijemske biskupije, u organizaciji Udruženja mladih „Prijatelji nade“, zaputili su se u Zagreb na Antunovski hod mladih. Organizator ove aktivnosti je Centar za promociju duhovnih zvanja OFMConv, na čijem je čelu fra Stjepan Brčina, uz podršku župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima te Evangelizacijske zajednice „Sveti Duh”.

Vjernici iz Srijema sudjelovali su na ovome hodočašću kako bi uzvratili posjet fra Brčini, koji je bio gost na susretu mladih Srijemske biskupije.

Program u Sesvetskim Selima započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Stjepan Brčina. On je u homiliji poručio mladima: „Molim vas, živite po primjeru sv. Antuna. Nemojte ljubiti polovično, nemojte davati polovično srce, dajte ga drugome cijelog tamo gdje jeste: u svojoj obitelji, na svome poslu, u svojoj zajednici, gdje god se nalazili. No nikakva polovičnost, nego samo cijelo srce”.

Nakon misnog slavlja, predvođeni križem Antunovskog hoda, u koji su ugrađene moći sv. Antuna, u zajedništvu sa oko 11 tisuća mladih i Srijemci su krenuli u procesiji. Prva stanica je bila župa u Dubravi, gdje je napravljena pauza uz okrjepu. Tijekom procesije slavilo se Boga pjesmom i igrom. Hodočasnike su posebno dojmili stariji vjernici, koji su sa svojih prozora, na koja su bile izvješene zastave Antunovskog hoda, radosno pozdravljali procesiju.

Vrhunac hodočašća bila je druga stanka, koja je napravljena na Trgu bana Jelačić. Trgom se orila pjesma uz ples. A program su animirali članovi Evangelizacijske zajednice „Sveti Duh“ dulje od sat i pol vremena. Tako je glavni zagrebački trg postao mjesto molitve i slavljenja Boga.

 Zadnja dionica, koju su hodočasnici trebali prijeći bila je Ilicom od Trga do bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Tu su ih dočekali franjevci konvetualci i brojni vjernici. Završetak hodočašća bio je u bazilici sv. Antuna, koja trajno čuva svečeve relikvije. Kruna ovogodišnjeg Antunovskog hoda za mlade iz Srijema bile su zaruke dvoje članova udruge „Prijatelji nade“, Vesne i Stefana.

Ovo je bilo prvo hodočašće koje je organiziralo Udruženje mladih „Prijatelji nade“, a planira ih se još. Realizirano je pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća i predsjednice Jasne Vojnić, na čemu se udruženje i ovim pute zahvaljuje.