BISKUP FABIJAN U RIMU I VATIKANU

Srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina sudjelovao je na seminaru za biskupe u Rimu, te se susreo sa Svetim Ocem na audijenciji u Vatikanu.

LIJEPI BROJ DJECE ZAZVAO DUHA SVETOGA NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE U HRTKOVCIMA, NIKINCIMA I PLATIĆEVU

Župe u Hrtkovcima i Nikincima, s filijalom Platičevo, proteklih su nedjelja radosno obilježili početak nove školske, vjeronaučne i katehetske godine blagoslovom školaraca i torbi, te zazivom Duha Svetoga, uz aktivno sudjelovanje brojnih učenika

U NOVIM BANOVCIMA PROSLAVLJEN OBITELJSKI DAN

NOVI BANOVCI (TU) - Na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije - Malu Gospu, župna zajednica u Novim Banovcima u Srijemskoj biskupiji je proslavila svoj crkveni god, ali je već tradicionalno prva nedjelja nakon tog blagdana također od posebnog značaja - posvećena je molitvi i zajedništvu obitelji pod nazivom “OBITELJSKI DAN”. Tako je bilo i ove godine, u nedjelju 11. rujna. Župna zajednica se okuplja na dan Gospodnji moliti za svoje obitelji, za vjeru i blagoslov, pomoć u nemoćima i za ozdravljenje bolesnih, i želi povjeriti Gospinom zagovoru sve obitelji tog mjesta. Svetu misu je predvodio domaći župnik i organizator susreta, vlč. Dušan Milekić, te u homliji istaknuo:

UZ SPOMENDAN ŽALOSNE GOSPE – TRAGIČNO STANJE NJEZINE KAPELE S KALVARIJOM U PETROVARADINU

PORUKA SRIJEMSKIH BISKUPA UZ POPIS STANOVNIŠTVA U REPUBLICI SRBIJI 2022.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Povodom predstojećeg Popisa stanovništva u Republici Srbiji 2022. godine, srijemski biskupi mons. Đuro Gašparović i mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, uputili su svim vjernicima i stanovnicima u Srijemskoj biskupiji prigodnu okružnicu s pastirskom porukom i poticajima:

PROSLAVA CRKVENOG GODA U ŽUPI UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA U RUMI

15. rujan 2022.

 

RUMA (TU/Milena Mikolaci) – župa Uzvišenja svetog križa u Rumi proslavila je u srijedu, 14. rujna 2022. svoj crkveni god.

Svečanu blagdansku sv. misu u velebnoj župnoj crkvi u Rumi predvodio je vlč. Ivica Živković, župnik hrtkovački, uz domaćeg župnika mons. Josipa Ivešića, generalnog vikara Srijemske biskupije, vršitelja dužnosti srijemskomitrovačkog dekana mons. Eduarda Španovića, te koncelebraciju još desetak svećenika iz Srijemske biskupije, te Đakovačko-osječke i Beogradske nadbiskupije.

Vlč. Živković je i u svojoj propovijedi istaknuo značaj i snagu križa i u stradanju i u spasenju, kako bismo u svojim svakodnevnim patnjama znali pronaći smisao koji će nas putem raspetog i uskrslog Krista voditi do radosti spasenja. Vlč. Živković je rastumačio vjernicima i jeruzalemsko porijeklo blagdana Uzvišenja svetog križa, kada je to bio dan nakon godišnjice posvete bazilike Uskrsnuća nad Isusovim grobom.

Ovaj nas blagdan potiče da se istinski zagledamo u križ Gospodinov, da pozorno i s ljubavlju slušamo izvještaj o njegovoj muci, i konačno sa zahvalnošću osjetimo snagu ljubavi raspetog Boga koji je prolio krv za sve nas.

Samo deset dana ranije, prilikom uvođenja u službu novog rumskog župnika, mons. Josipa Ivešića, u svojoj homiliji mons. Fabijan Svalina,  biskup koadjutor, pozvao je sve prisutne vjernike na nasljedovanje Krista po prihvaćanju križa, podsećajući da živjeti evanđelje znači prihvaćati i nositi vlastiti križ.

Svima je na kraju svete mise toplo zahvalio mons. Josip Ivešić, kome je ovaj crkveni god ujedno bio i prvi na mjestu župnika u Rumi. Zahvalio je i predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve u Rumi; arhijerejskom namesniku protojereju ocu Sretenu Lazareviću, protojereju Branislavu Miškoviću i ocu Iliji Aleksiću, koji su bratski podržali slavlje i prisustvovali svečanosti. Prečasni Ivešić zahvalio je i Milosrdnim sestrama sv. Križa koje su došle iz Sremske Mitrovice, te im u ime svih okupljenih čestitao njihovu svetkovinu, te zahvalio svim vjernicima i župljanima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i pripremi današnjeg slavlja.

Nakon misnog slavlja, svečano je izložena dragocjena relikvija sv. Križa koja se čuva u rumskoj župnoj crkvi, te su svećenici i vjernici pristupali časteći ju.

Nakon sv. Mise, radosno slavlje i druženje se nastavilo i u župnoj dvorani, uz bogate agape koje su priredili i organizirali župljani za sve prisutne vjernike.