SRIJEMSKI CARITAS U IRIGU POTPISAO MEMORANDUME O SURADNJI

Između Caritasa Srijemske biskupije, u okviru projekta YOUR JOB, potpisana u u Irigu četiri Memoranduma te je započela i prva stručna praksa

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA SRIJEMSKOG PREZBITERIJA

Neposredno pred početak intenzivnijeg dijela korizme i većih pastoralnih aktivnosti i obveza u dekanatima i župama, srijemski su svećenici nastavili promišljati o pozivu i izabranju kako su započeli na duhovnoj obnovi pred početak korizme.

U ČEREVIĆU PROSLAVLJEN CRKVENI GOD – SVETI JOSIP, ZARUČNIK BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Župa Čerević svečano proslavila svoj patron.

PROSLAVA SV. JOSIPA ZA HRVATSKU ZAJEDNICU U R. SRBIJI

Zaštitnik R. Hrvatske, sv. Josip, proslavljen je svečano u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u R. Srbiji u župnoj crkvi u Hrtkovcima

KRIŽNI PUT MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

Peti križni put mladih Srijemske biskupije održan je u subotu, 18. ožujka u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, pod geslom „Žrtva Bogu, duh je raskajan“ Ps 51,19.

OTVORENA IZLOŽBA “SVET U SLICI – SLIKA SVETA”

15. ožujak 2023.

Biskup Svalina i generalni vikar mons. Ivešić sudjelovali su ispred Srijemske biskupije na otvaranju izložbe religiozne umjetnosti u galerijskom prostoru Narodne biblioteke Srbije u Beogradu

BEOGRAD (TU) - Kao rezultat otvorenog natječaja istoga naziva, u ponedjeljak 13. ožujka izloženi su pristigli radovi umjetnika svih religija i konfesija koji su nastali u duhu vlastite religiozne tradicije i kulturnog naslijeđa. Uz srijemskog biskupa koadjutora, sudjelovali su i predstavnici drugih Crkava i vjerskih zajednica u Republici Srbiji; vladika Stefan, vikarni episkop Njegove Svetosti Patrijarha srpskog, zatim apostolski nuncij u R. Srbiji mons. Santo Gangemi, beogradski nadbiskup mons. Ladislav Nemet, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, predstavnici židovske zajednice u R. Srbiji, monasi, svećenici, kao Ministarza ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, direktor Uprave za uradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama dr. Vladimir Roganović sa suradnicima, te mnogi drugi.

Bogatstvo vjerskog i kulturnog naslijeđa izraženo je mnoštvom pristiglih radova u raznim tehnikama umjetničkog izričaja, a na kraju su dodijeljene i nagrade u kategorijama fotografije, ikone, kratkog filma, kombiniranih medija i slikarskih tehnika, te jedan rad u mozaiku. Cilj je bio da se u vizualnom svijetu u kojem živimo i koji nas određuje, pomoću raznih medija još bolje komuniciraju temeljne vrijednosti i ljepote svake religije, kako bismo pomoću ovakvih vizualnih izričaja ljepote postigli još veće i dublje razumijevanje i međusobno obogaćivanje.

"Ovom obilju dodajemo i druge oblike podrške duhovnoj kulturi, obrazovanju, organizaciji  međureligijskih i međunarodnih konferencija, rekonstrukciji i izgradnji vjerskih objekata, cjelokupnoj pomoći vjerskim dužnosnicima dobivamo  obrise slike kojom se zajedno ponosimo i koja našoj zajedničkoj misiji daje puninu, a svakom nastojanju duboko  značenje. Stoga će Republika Srbija, kao zajednički dom svih naših crkava i vjerskih zajednica, ustrajati u naporima da, snažeći i do sada dosadašnje iznimne odnose s našim Crkvama i vjerskim zajednicama, doprinese općem  dobru" - istaknuo je dr. Roganović, direktor Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde R. Srbije.

Projekt su organizirali "Institut za studije kulture i hrišćanstva", Pokret fokolara u Srbiji i Narodna biblioteka Srbije, uz potporu Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama u R. Srbiji.