SRIJEMSKI CARITAS U IRIGU POTPISAO MEMORANDUME O SURADNJI

Između Caritasa Srijemske biskupije, u okviru projekta YOUR JOB, potpisana u u Irigu četiri Memoranduma te je započela i prva stručna praksa

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA SRIJEMSKOG PREZBITERIJA

Neposredno pred početak intenzivnijeg dijela korizme i većih pastoralnih aktivnosti i obveza u dekanatima i župama, srijemski su svećenici nastavili promišljati o pozivu i izabranju kako su započeli na duhovnoj obnovi pred početak korizme.

U ČEREVIĆU PROSLAVLJEN CRKVENI GOD – SVETI JOSIP, ZARUČNIK BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Župa Čerević svečano proslavila svoj patron.

PROSLAVA SV. JOSIPA ZA HRVATSKU ZAJEDNICU U R. SRBIJI

Zaštitnik R. Hrvatske, sv. Josip, proslavljen je svečano u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u R. Srbiji u župnoj crkvi u Hrtkovcima

KRIŽNI PUT MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

Peti križni put mladih Srijemske biskupije održan je u subotu, 18. ožujka u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, pod geslom „Žrtva Bogu, duh je raskajan“ Ps 51,19.

OSJEČANI HODOČASTILI U SRIJEM

01. ožujak 2023.

Hodočasnici iz Osijeka, iz župe sv. Luke u Josipovcu, pohodili su Tekije, Petrovaradin, Rumu i Sremsku Mitrovicu.

JOSIPOVAC / PETROVARADIN / SRIJEMSKA MITROVICA (TU DJOS) – U subotu, 25. veljače 2023. župljani Župe sv. Luke evanđelista iz Josipovca krenuli su na hodočašće u Srijemsku biskupiju predvođeni župnikom, vlč. Mariom Žigmanom i pastoralnim suradnikom, vlč. dr. Ivanom Benakovićem. Prije  puta, vjernici zajedno sa svećenicima okupili su se u župnoj crkvi na zajedničku molitvu.

Dolaskom u Petrovaradin, hodočasnici su posjetili Petrovaradinsku tvrđavu, a vodič ih je upoznao s poviješću te tvrđave i njezinom svrhom, kao i poviješću crkve Gospe Snježne na Tekijama. Nakon obilaska tvrđave i crkve, uslijedio je autobusni panoramski pregled Novog Sada jer su uvjeti za šetnju bili nepovoljni.

Program je nastavljen posjetom nekadašnjem župniku josipovačke župe, mons. Josipu Ivešiću, koji je  sada generalni vikar Srijemske biskupije te župnik Župe Uzvišenja Svetog Križa u Rumi. Mons. Ivešić hodočasnicima je, uz pomoć svojih suradnika, priredio srdačnu dobrodošlicu i ručak te im je pokazao svoju župnu crkvu, upoznao ih sa stanjem same župne zajednice i njezinim djelovanjem.

Nakon obilaska crkve u Rumi, hodočasnici su se uputili u katedralu sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici gdje ih je dočekao srijemski biskup koadjutor, mons. Fabijan Svalina. Uslijedilo je misno slavlje koje je predstavlio mons. Svalina u koncelebraciji s vlč. Žigmanom, vlč. dr. Benakovićem i mons. Ivešićem. U svojoj homiliji mons. Svalina naglasio je: „Naš Bog je živi Bog koji je nas stvorio za život. On zna da uhodanost, uobičajenost guši sve, zato nam preko liturgije nudi ovo milosno korizmeno vrijeme. To je vrijeme obraćenja  i preokreta, vrijeme prosvjetljenja i obnove, vrijeme povratka Ocu, a iznad svega – vrijeme borbe da se stekne sloboda jer mi u nutrini nismo slobodni.“

Naglasio je zatim kako „ne treba tražiti čudesa jer Bog čovjeku govori u poniznosti i jednostavnosti. On se uvijek očituje onome tko ga iskrena srca traži i obnavlja njegov život.“ Potrebno je zajedno s Gospodinom uči u borbu ovoga svijeta, tek tada postajemo slobodni jer nam se daje mogućnost ljubiti i služiti Bogu u potpunoj istini.“

Na kraju misnog slavlja, mons. Svalina zahvalio je hodočasnicima iz Josipovca na dolasku i podršci koju su svojim dolaskom iskazali Srijemskoj biskupiji. Tim riječima pridružio se i župnik župe sv. Dimitrija, mons. Eduard Španović koji je ukratko predstavio nastanak Srijemske biskupije. Vjernici su se potom, obogaćeni novim iskustvima i puni dojmova, u večernjim satima vratili svojim kućama, zahvalni za mogućnost posjeta i upoznavanja sa stanjem u susjednoj Srijemskoj biskupiji.

Valentina Martinuš/foto: Marko Nagl