BISKUP FABIJAN PREDVODIO ZAHVALNO SLAVLJE JUBILEJA

Srijemski biskup koadjutor predvodio je misna slavlja kojim je obilježeno 50 godina od osnutka Hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U ŠIDU

Dvije prvopričesnice su u nedjelju, 4. lipnja, prvi put blagovale euharistijskog Isusa u župi Presvetog Srca Isusova

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U SRIJEMSKOJ KAMENICI

U Srijemskoj Kamenici šestero prvopričesnika

YOURJOB2 - NOVI MEMORANDUMI I STRUČNA PRAKSA U ŠIDU

U Šidu potpisana dva memoranduma o saradnji i razumijevanju i započela stručna praksa

DANI KUGLOFA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

Manifestacija koja od zaborava čuva baštinu podunavskih Nijemaca

NOVO VODSTVO ZAJEDNICE PROTJERANIH HRVATA IZ SRIJEMA, BAČKE I BANATA

23. svibanj 2023.

U prostorijama Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu, 20. svibnja održana je Izborna skupština ove organizacije na kojoj se od dosadašnje funkcije oprostio dugogodišnji predsjednik Mato Jurić, a izabrano je novo vodstvo.

ZAGREB (TU) - Zajednicu protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata kao novi predsjednik vodit će Ivo Martinović porijeklom iz Petrovaradina, dugogodišnji aktivan član Zajednice koji danas živi u Zagrebu. U novo uže vodstvo izabrani su: Ivana Andrić Penava (Petrovaradin) na funkciju zamjenice predsjednika, dopredsjednici su Jelena Dodig (Kukujevci) i Zvonimir Cvijin (Subotica), Zlatko Žužić (Hrtkovci) izabran je za glavnog tajnika, a Mato Jurić (Beška) za predsjednika Skupštine i Zvonimir Pažin (Slankamen) za zamjenika predsjednika Skupštine. Za članove Glavnog i Nadzornog odbora izabrani su aktivni predstavnici Ogranaka i Zavičajnih klubova koji okupljaju vojvođanske Hrvate porijeklom iz mjesta u Srijemu i Bačkoj.

Zajednicu protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata okuplja Hrvate koji su sa prostora Vojvodine uz prmjenu prisile i zastrašivanja protjerani te žive u različitim krajevima u Republici Hrvatskoj. Osnovana je 1991. godine sa temeljnim ciljem organiziranja različitih vidova pomoći za oko 40.000 Hrvata koliko je, procjenjuje se, protjerano iz Vojvodine, najviše iz Srijema. Članovi zajednice redovito posjećuju mjesta iz kojih potječu, a angažirani su i u obnovi sakralne baštine, najintenzicnije u obnovi crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima pod vodstvom mjesnog župnija Nikice Bošnjakovića.

Tekst: Marko Tucakov