U NOVOM SJEDIŠTU SRIJEMSKE BISKUPIJE ODRŽANA 56. SKUPŠTINA BISKUPA METROPOLIJE

Održana 56. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

NOVI NUNCIJ STIGAO U REPUBLIKU SRBIJU

U četvrtak, 23. studenog 2022. srijemski biskupi dočekali su novog nuncija u Republici Srbiji, mons. Santa Gangemija.

KRIST KRALJ, NEDJELJA ZAHVALNICA I NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA U NOVOM SLANKAMENU

U Novom Slankamenu osobito svečana proslava svetkovine Krista Kralja - proslavljena nedjelja zahvalnica i nedjelja bračnih jubileja

SRIJEMCI NA PROSLAVI PATRONA KONKATEDRALNE ŽUPE

Generalni vikar srijemske biskupije predvodio je svečano euharistijsko slavlje za župni god u beogradskoj konkatedrali, a pjevanje je animirao katedrali zbor „Sveta Cecilija“ iz Srijemske Mitrovice

GOSTOVANJE ZBORA MLADIH VERITAS IZ ŽUPE DOBROG PASTIRA IZ ĐAKOVA NA SVETKOVINU KRISTA KRALJA U ŽUPI RUMA

Zbor mladih Veritas iz Đakova, predvođen svojim župnikom vlč. Ilijom Doganom, posjetili Srijemsku biskupiju i župu Uzvišenja sv. Križa u Rumi

MISA ZAHVALNICA U ŽUPI UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA U RUMI

31. listopad 2022.

RUMA (TU) - U nedJelju, 30. listopada 2022. godine, u župi Uzvišenja svetog Križa u Rumi, svečano je proslavljena misa zahvalnica, koju je predvodio župnik mons. Josip Ivešić.

Misa zahvalnica za plodove zemlje i rada ljudskih ruku svojevrsni je vrhunac svih zahvala Bogu na koje smo svakodnevno pozvani. U svojoj propovijedi župnik je posebno istaknuo dio iz Knjige Mudrosti, iz prvog čitanja, koji tako jasno donosi pred nas nesagledivu veličinu ljubavi Gospodinove prema svim bićima, od kojih nijedno ne mrzi, niti može mrziti, jer da je štogod mrzio, ne bi ga ni stvorio; a kako bi išta moglo i postojati ako on ne bi htio, niti se u životu održati ako ga on nije u život dozvao. Gotovo da bi s ovim riječima sve moglo početi i završiti, i da nije ni potrebno nešto više reći. Ipak, u današnjem misnom slavlju bilo je potrebno dodati nešto izuzetno važno – našu zahvalnost, zahvalnost Bogu za svu njegovu ljubav i milost; za svaki dan našega života; za obitelji, zajedništvo; zahvalnost što imamo jedni druge. Osobitu zahvalnost Gospodinu dugujemo za njegovo milosrđe o čemu svjedoči današnje evanđelje. Nadcarinik Zakej, iz današnjeg evanđelja, iako bogat materijalnim dobrima, zapravo je čeznuo za blizinom, dodirom, pažnjom i ljubavlju, koje je samo u Kristu mogao naći, od koga  jedino i dolazi spasenje, jer on dolazi potražiti i spasiti izgubljeno.

Za vrijeme misnoga slavlja prinijeli smo darove, koji predstavljaju nas same, naš život. Prinoseći darove, zahvalili smo Gospodinu za ovu našu srijemsku zemlju i sve koji na njoj žive; za kruh i vino, za sve što je Krist ostavio dajući sebe za nas; za Sveto pismo čijom riječju Bog doziva nas, svoje sinove i kćeri, kako nikada ne bismo zaboravili kako je veliko biti čovjek; za plodove zemlje – povrće, voće, cvijeće; za glazbu tamburice tako svojstvenu ovoj našoj srijemskoj ravnici; za dječju igru i smijeh, radost roditelja i čitave župne zajednice. Darove na oltar prinijeli su djeca, mladi i odrasli u narodnim nošnjama. Misno slavlje su obogatili zvucima tambure HKPD „Matija Gubec“, koji su zajedno s župnim zborom animirali pjevanje kod svete mise. Kod misnog slavlja zborom i tamburašima dirigirala je Katarina Horvatić-Atanacković, kao voditeljica župnoga zbora.

Nakon svete pričesti, na koncu euharistijskog slavlja, župljani su na poklon od svojih najmlađih članova dobili divnu pjesmu za koju ih je pripremila Marija Ratančić, a kojom su svojim djetinjim čistim riječima i pokretima ispričali priču o tome tko je stvorio sve na svijetu, od nas samih pa do svega što nas okružuje.

Na kraju je župnik zahvalio svima, koji su na bilo koji način uzeli udjela u proslavi današnje nedjelje zahvalnice – od priprema do realizacije, za sve što je urađeno kako bismo što dostojnije zahvalili Gospodinu.

Nakon svete mise uslijedilo je agape: trpeza ljubavi. Vjernici su se okupili u župnom pastoralnom centru, kako bi nastavili i zaokružili današnje slavlje, radosni što smo imali ovaj dan i što imamo jedni druge milošću i dobrotom našega Isusa Krista.

(tekst i fotografije: Milena Mikolaci)