BISKUP FABIJAN PREDVODIO ZAHVALNO SLAVLJE JUBILEJA

Srijemski biskup koadjutor predvodio je misna slavlja kojim je obilježeno 50 godina od osnutka Hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U ŠIDU

Dvije prvopričesnice su u nedjelju, 4. lipnja, prvi put blagovale euharistijskog Isusa u župi Presvetog Srca Isusova

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U SRIJEMSKOJ KAMENICI

U Srijemskoj Kamenici šestero prvopričesnika

YOURJOB2 - NOVI MEMORANDUMI I STRUČNA PRAKSA U ŠIDU

U Šidu potpisana dva memoranduma o saradnji i razumijevanju i započela stručna praksa

DANI KUGLOFA U SRIJEMSKIM KARLOVCIMA

Manifestacija koja od zaborava čuva baštinu podunavskih Nijemaca

KONCERT PETROVARADINSKE KLAPE U NIŠKOJ ŽUPNOJ CRKVI

25. svibanj 2023.

Župna crkva Uzvišenja sv. Križa u Nišu bila je domaćin koncerta HKPD-a "Jelačić"

NIŠ (TU) - Klapa Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva "Jelačić" iz Petrovaradina gostovala je u subotu, 20. svibnja ove godine u Nišu na poziv tamošnje Udruge Hrvata "Široko". Gostoprimstvo im je, uz članove niške hrvatske udruge, priredio i župnik niške župe Uzvišenja svetog Križa preč. Marko Trošt, a u ovoj je crkvi i održan koncert koji se sastojao od klapskog programa dalmatinskih melodija te a capella izvođenja autohtonih dalmatinskih melodija, koje „Jelačić“ njeguje, a koje su odjeknule u ambijentu najjužnije katoličke crkve u Srbiji. Nakon koncrta priređeno je međusobno druženje.

Koncertu je nazočio i savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Nikola Bajić i članovi hrvatske zajednice, kao i članovi drugih nacionalnih zajednica koje žive u Nišu. Klapa je izvrsno primljena od strane publike i poslije dva bisa publika je sa oduševljenjem ispratila pjevače.

„Drugog dana smo posjetili kulturne znamenitosti u Nišu i poslije ručka krenuli put Petrovaradina. Zahvaljujemo se Udruzi Široko, predsjednici Ivanki Spasić, Biljani Čavara i Miru Čavara na gostoprimstvu i brižnosti koje su nam pružili tijekom boravka i, naravno, očekujemo uzvratni posjet“, kaže Mirko Turšić, predjednik „Jelačića“.

 

M. Tucakov