SRIJEMCI NA ANTUNOVSKOM HODU U ZAGREBU

Mladi iz Srijema sudjelovali su prvi put na ovom hodočašću

ZAREĐEN NOVI POŽEŠKI BISKUP MSGR. IVO MARTINOVIĆ

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske

PROSLAVLJEN NASLOVNIK VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U nedjelju, 9. lipnja, svečanim euharistijskim slavljem koje je u sarajevskoj katedrali Sarajevu predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina proslavljena je svetkovina Presvetoga Srca Isusova pod čijom je zaštitom Vrhbosanska nadbiskupija, ali i sama prvostolnica.

BISKUP SVALINA PREDVODIO MISU TE BLAGOSLOVIO NOVOPOSTAVLJENI OLTAR I KIP SRCA ISUSOVA

Srijemski biskup Fabijan Svalina predvodio je u petak, 7. lipnja svečano večernje misno slavlje o svetkovini Presvetoga Srca Isusova u istoimenom svetištu u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku te je blagoslovio novopostavljeni oltar i kip Srca Isusova, koji su u osječko svetište dopremljeni iz Zagreba, a rad su pokojnog isusovca p. Marijana Gajšaka, koji je jedno vrijeme djelovao i u Osijeku.

U ŠIDU PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO

Misno slavlje predvodio je kancelar Srijemske biskupije i župnik u Laćarku preč. Tomislav Lasić

DUHOVNE VJEŽBE ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE

07. lipanj 2024.

Od 3. do 5. lipnja  u samostanu sv. Jurja u Petrovaradinu održane su duhovne vježbe na kojima je sudjelovala većina klera Srijemske biskupije, zajedno sa dijecezanskim biskupom mons. Fabijanom Svalinom

PETROVARADIN (TU) - Voditelj duhovnih vježbi bio je vlč. dr. Stjepan Matezović, duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. U svojim razmatranjima, voditelj je stavio je naglaska na svećenički život i liturgiju u vremenu kroz godinu. U uvodnom razmatranju naglasio je kako je upravo vrijeme kroz godinu prilika da malo zastanemo i promislimo o svome pozivu i poslanju. Kroz druge dane produbljivao je teme poziva i poslanja koje su direktno vezane uz kreposti: velikodušnosti, vjernosti, pravednosti, te darivanja i žrtve. Pozvao je svećenike da te kreposti žive nasljedujući primjer sv. Josipa i Blažene Djevice Marije. Duhovne vježbe bile su prilika za zajedničku molitvu časoslova, krunice, te euharistijskoga klanjanja, kojim je završavao svaki dan duhovnih vježbi. Svakoga dana euharistijskim slavljem predsjedao je biskup mons. Svalina, a prigodnu homiliju izrekao je voditelje vlč. Matezović. Na koncu duhovnih vježbi biskup je zahvalio voditelju na odvojenom trudu i vremenu, te naglasio kao se i na ovaj način očitovala povezanost Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. Poseban naglasak stavljen je i na molitvu za duhovna zvanja, budući da se Srijemska biskupija nalazi u godini duhovne obnove i molitva za duhovna zvanja. Duhovne vježbe organizirane su na poticaj povjerenika trajne formacije svećenika Srijemske biskupije, preč. Berislava Petrović, župnika u Novom Slankamenu.