BOŽIĆNA AKADEMIJA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na drugi dan Božića, u nedjelju, 26. prosinca 2021., u 19.00 sati, u prostorijama Hrvatskog Doma u Srijemskoj Mitrovici organizirana je božićna akademija. Kroz prigodni igrokaz o Isusovom rođenju i šaroliki repetoar božićnih pjesama na više jezika, srijemskomitrovačka djeca i mladi dočarali su ljepotu Božića i značenje Božjeg Utjelovljenja za čovjeka.

NEDJELJA SVETE OBITELJI PROSLAVLJENA U SRIJEMSKOJ PRVOSTOLNICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na Nedjelju Svete Obitelji, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 9.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

BOŽIĆNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE I DARIVANJE DJECE U LAĆARKU

LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) – Svečana božićna euharistijska slavlja, u 9.30, u filjalnoj crkvi Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli i 11.00 , u župskoj crkvi Sveta Ana, majke Blažene Djevice Marije, u Laćarku, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, slavio je župnik vlč. Ivica Zrno.

SVETA MISA POLNOĆKA U HRTKOVCIMA 2021.

HRTKOVCI (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem – svetom Misom Polnoćkom, 25. 12. 2021. točno u pola noći u župskoj crkvi Sveti Klement, papa i mučenik u Hrtkovcima započela je proslava svetkovine Rođenja Gospodinova 2021.

SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA 2021. – DANJA MISA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano Euharistijsko slavlje, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 10.30 sati, predslavio je msgr. Fabijan Svalina u zajedništvu s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

BOŽIĆNO EUHARISTIJSKO SLAVLJE I DARIVANJE DJECE U LAĆARKU

26. prosinac 2021.

LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) – Svečana božićna euharistijska slavlja, u 9.30, u filjalnoj crkvi Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli i 11.00 , u župskoj crkvi Sveta Ana, majke Blažene Djevice Marije, u Laćarku, na dan svetkovine Rođenja Gospodinova, slavio je župnik vlč. Ivica Zrno.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, u prigodnoj homiliji vlč. Ivica Zrno je, osvrčući se na riječi Svetoga Pisma istaknuo kako je današnje vrijeme obilježeno zaboravom blizine, o kojoj nam progovara Sveto Pismo, ali i svetkovina koju danas slavimo.

Kako je lijepo čuti riječi navještaja da se nešto lijepo događa – „Javljam vam blagosvijest veliku radost!“ I mi danas čeznemo za takvim vijestima. I što ej više takvih vijesti u naš se život više uvlači optimizam i hrabrost za život. Posebnost anželovog navještaja leži u sasvim konkretnoj vijesti, koja nije prolaznog karaktera. Naime ne događa se nešto lijepo da bi se dogodilo i onda je tome kraj. Događa se nešto lijepo da bi tim trenutkom započelo, a imalo „posljedice“ generacijama poslije. To je dobrota Boga koji nam dolazi u susret i koji se rađa da bi nam bio blizak i pokazao koliko Mu je do nas stalo. To je za nas veliki ili bolje rečeno najveći dar – da Bog dođe u našu ljudsku stvarnost i ostane s nama. To je izraz Božje blizine. Time nam Bog govori koliko Mu je stalo do nas i koliko nas želi u svojoj blizini. Nema većeg dara od toga. Možemo mi tražiti i kupovati velike i skupe poklone kojima ćemo darivati jedni druge ovih dana. Ali ako nema topline, blizine i ljudskosti uzaludno je. Učimo se od djece. U svojoj iskrenosti znaju se obradovati tek jednoj bomboni ili lizalu. Nije važno kakav je i koliki dar, nego od koga dolazi i sa kojim je stavom darovan, neke su od poruka koje je vlč. Ivica Zrno uputio okupljenim vjernicima.

 

Na koncu euharistijskog slavlja svakom je djetetu darovan prigodni poklon paket. Poklon paketi su dar vjernika sunarodnjaka iz Njemačke iz Hrvatskih Katoličkih Zajednica Sveta ObiteljReutlingen, Sveti Nikola Tavelić – Metzingen i Sveti Vinko Paulski – Tübingen, i molitvenih grupa ondje djeluju. Oni su odlučili ovog Božića darovati i razveseliti djecu u vjerničkim zajednicama u kojima djeluje vlč. Ivica Zrno, koji je 2010.–2018. djelovao u njihovim zajednicama. Dajući poklon pakete, vlč. Ivica Zrno je potaknuo sve okupljenje da u svoje molitve, na osobit način, uvijek stavljaju dobročinitelje.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Željka Klavžar