SRIJEMSKI CARITAS U IRIGU POTPISAO MEMORANDUME O SURADNJI

Između Caritasa Srijemske biskupije, u okviru projekta YOUR JOB, potpisana u u Irigu četiri Memoranduma te je započela i prva stručna praksa

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA SRIJEMSKOG PREZBITERIJA

Neposredno pred početak intenzivnijeg dijela korizme i većih pastoralnih aktivnosti i obveza u dekanatima i župama, srijemski su svećenici nastavili promišljati o pozivu i izabranju kako su započeli na duhovnoj obnovi pred početak korizme.

U ČEREVIĆU PROSLAVLJEN CRKVENI GOD – SVETI JOSIP, ZARUČNIK BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Župa Čerević svečano proslavila svoj patron.

PROSLAVA SV. JOSIPA ZA HRVATSKU ZAJEDNICU U R. SRBIJI

Zaštitnik R. Hrvatske, sv. Josip, proslavljen je svečano u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u R. Srbiji u župnoj crkvi u Hrtkovcima

KRIŽNI PUT MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

Peti križni put mladih Srijemske biskupije održan je u subotu, 18. ožujka u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, pod geslom „Žrtva Bogu, duh je raskajan“ Ps 51,19.

BLAGOSLOV VINOGRADA U PETROVARADINU I MARADIKU

25. siječanj 2023.

Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, svečano je obilježen na podunavskm padinama Fruške gore uz tradicijske običaje.

PETROVARADIN/MARADIK (TU) - Tradicija upriličavanja liturgijskog obreda blagoslova vinograda kod petrovaradinskih vinogradara  nastavljena je u vinogradu Roberta Štimca kod petrovaradinske Barutane, u organizaciji članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić”. Na Dan blagdana, sudionici prvog ovogodišnjeg pohoda vinogradima su se okupili, a trs je blagoslovio župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu i petrovaradinski dekan preč. mr. Ivan Rajković. Prvu lozu odsjekao je, te simbolično orezivanje započeo vlasnik i poduzetnik Štimac.

Na ovaj događaj, prema običajima koji vuku korijene iz XVIII. stoljeća, kada je u okolici Petrovaradina vinograda bilo mnogo više, a u samom gradu su postojali brojni vinski podrumi, dolaze isključivo muškarci, donoseći dobro raspoloženje, ali i prilog zaedničkoj gozbi koja se organizira i kapljici koja je zaliva. Tako je bilo i ovog 22. siječnja, a tradiciju blagoslova vinograda podržao je kabinet gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i MZ Petrovaradin. Gosti ovog tradicijskog zimskog okupljanja u vinogradima bili su predstavnici hrvatske diplomacije akreditirani u Beogradu.

Blagdan sv. Vinka svečano je na tradicionalan način proslavljen i u Maradiku, uz blagoslov vinograda i vinogradara. Vjernici, muškarci, okupljaju se najprije u crkvi a zatim se u procesiji ide kod domaćina, gdje se blagoslivlja loza i simbolično orezuju tri čokota. Vinograd i mlado vino blagoslovio je maradički župnik, preč. Božidar Lusavec, uz sudjelovanje vlč. Mateja Perića, župnika u Sremskim Karlovcima. Nakon procesije i obreda blagoslova, domaćin je počastio sve prisutne vjernike, a druženje se nastavilo uz veselje i tamburaše te blagdanski objed u župnoj dvorani.

Tekst: Tiskovni ured i Marko Tucakov, Foto: nsuzivo.rs, Župa Maradik