U Petrovaradinu proslavljen zavjetni dan sv. Fabijana i Sebastijana

20. siječanj 2014.

PETROVARADIN, 20. siječnja 2014. – U jednoj od najstarijih srijemskih crkava u Petrovaradinu u crkvi svetog Jurja mučenika,  proslavljen je zavjetni dan na spomendan svetih Fabijana i Sebastijana.  U svečanoj koncelebriranoj misi euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Marko Lončar župnik župe Srijemski Karlovci i vicekancelar  Biskupijske kurije Srijemske biskupije  u zajedništvu s dekanom petrovaradinskog dekanata vlč. Tomislavom Kovačić i župnim upraviteljem preč. Markom Loš, vlč. Stjepanom Barišić, župnikom župe Petovaradin 2 i vlč. Dušanom Milekić župnikom župe Inđija I đakonom Jozefom Deman.
Okupljenim vjernicima vlč. Marko Lončar je prikazao povijest crkve: “Ova dva sveca u ovoj crkvi su postavljena na Gospin oltar poslije kuge  koja je harala Petrovaradinom, od rujna do studenoga 1738. godine. Tom prigodom uvedena je procesija na sv. Fabiajana i sv. Sebastijana 20. siječnja iz gradske crkve u u franjevačku crkvu s Presvetim oltarskim sakramentom. Svaki dan se 1738. godine zvonilo u 7 sati I popodne u 17. sati da se narod moli za nebesku pomoć. Od tada do danas u ovoj crkvi sv. Jurja, mučenika slavi se zavjetni dan na spomendan svetih Fabijana i Sebastijana”. 
Propovjednik je prikazao dva velika uzora vjere koji su znali sve staviti u Božje ruke i koji su bili sposobni Bogu povjerovati u teškim i bezizlaznim situacijama. Sveti Fabijan, bio je papa koji je u životu bio pošten, plemenit i dobar, a primio je nezahvalnost i muku. Umro je 250. godine, kao mučenik za svetu vjeru. Upravljao je Crkvom u teškim vremenima za vrijeme progona kršćana. Hrabrio je vjernike i poticao ih na dobrotu i ustrajnost. Sveti Sebastijan živio je u 3. stoljeću. Kršćanski je bio odgojen i kršćanski je živio. Kao kapetan u rimskoj vojsci, i kasnije kao zapovjednik carske straže u Rimu hrabrio je posebno zatvorenike da ustraju u vjeri, a isto tako i svoja dva brata kada su radi vjere bili bačeni u tamnicu. Tako je sveti Sebastijan utvrđivao i druge kršćane po tamnicama. I sam podnosi mučeničku smrt za Krista kada je rekao “Božje su zapovjedi svetije od carevih”!
U nastavku homilije vlč Marko Lončar je naglasio: “Svetog Sebastijana častimo, nebi li se riješili strašne patnje koje donose velike bolesti poput kuge. Veliki strah u narodu izazvala je kuga, a I izaziva je I svaka druga nepobediva bolest. Svetog Sebastijana molimo za zagovor, jer je on dva puta pobjedio strah od smrti. Dva puta je do smrti svjedočio našu vjeru. prema legendi o njegovu mučeništvu, njega su kao člana carske garde streljajli s mnoštvo strelica. Irena udovica pobrinula se za njega I povratila mu zdravlje. Potom je opet išao pred cara i svjedočio o ispravnosti kršćanske vjere. Zagovorom svetog Fabijana koristimo ljekarije Isusove apoteke, a to su četiri stožerne krijeposti općeljudskog iskustva: razbboritost, pravednost, jakost I umjerenost. Molimo za plodove prave ljubavi, koje je “sveza savršenstva”ono što prožima sve druge kvalitete čovjeka.”
“Čega bismo se bojali, ako znamo da je s nama Krist. Moramo govoriti svojim životom i djelima da smo kršćani. Onda će nas drugi primijetiti i znati cijeniti u nama svaku zraku Kristove dobrote”, poručio je na koncu vlč. Marko Lončar.
                                                                                                        

Tomislav Mađarević