SVETKOVINE SVETOG JOSIPA U ČEREVIĆU

20. ožujak 2019.

ČEREVIĆ (TU) - Župa Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije u Čereviću uSrijemskoj biskupiji, proslavila je 19. ožujka 2019. godine  svojega nebeskog zaštitnika. Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je preč. Ivan Bešlić, župnik u župi Sveti Vendelin u Jarmini u Đakovačko-osječka nadbiskupija, u zajedništvu s domaćim vjernicima i gostima iz susjednih župa.  Zajedno sa svećenicima Srijemske biskupije, župnikom domaćinom vlč. Zdravkom Čabrajac suslavitelji su bili i preč. Marko Loš, župnik u župi Sveti Rok, hodočasnik u Petrovaradinu i kancelar Srijemske biskupije, vlč. Ivan Rajković, župnik u župi Uzvišenja svetog Križa u Petrovaradinu i ekonom Srijemske biskupije, preč. Božidar Lusavec, župnik u župi svete Terezije od Djeteta Isusa u Beški i u župi Svete Ane u Maradiku, vlč. Ivica Zrno, župnik u župi Svete Ane u Laćarku i vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u župi Presvetog Srca Isusova u Šidu i susjednim župama.
Predvoditelj slavlja preč. Bešlić u svojoj je homiliji govorio je vjernicima o svetom Josipu i istaknuo da je "Sveti Josip jedinstveni nazaretski tesar, ali svetac koji je imao posebno odlikovanje jer je njemu Sin Božji govorio milo ime 'oče'. On je svetac koji nije proglašen svetim od jednog pape, nego od samog Duha Svetoga. O njemu govori se govori u Svetom pismu: 'da je bio pravedan'."
Propovjednik je dalje nastavio: "Sveti Josip, jednostavni radnik izvanredno je velik u kraljevstvu Božjem. On nije bio nikakav učenjak, a ipak punih 30 godina dolazila je k njemu na pouku sama Mudrost Isus Krist. Sveti Josip nije bio nikakav bogataš, a ipak mogao je onome, kome pripada čitav svijet, nebo i zemlja, kazati: 'Ti si moj'.“ Potom je predvoditelj nastavio da je Josipova najveća radost bila kada je mogao s Božjom Majkom pratiti Božje Dijete Isusa. Sveti Josip provodio je sa Isusom i Marijom život, molitve, rad i trpljenja. Pobožni i sveti život svetom Josipu donosi lijepu, svetu smrt. Kako lijepo umire sveti Josip. Majka milosrđa osušila je njemu smrtni znoj sa njegova čela. A isus, posinak njegov, udijelio je Božanski blagoslov svetoj duši Josipovoj, koja se djelila od tijela. A sveti Josip srdačno je primio za ruku Mariju i Isusa – naslonio je svoju glavu na Isusovo Srce i pošao je kući u vječnu domovinu.“
Liturgijsko pjevanje vodio je združeni zbor župa Čerević, Beočin i Srijemska Kamenica uz glazbenu pratnju gospodina Ivana Bera. Druženje svećenika, domaćih vjernika i  ostalih gostiju nastavljeno je za bratskim stolom u župnim prostorijama.

Davor Kormanjoš