SVETKOVINA USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

21. travanj 2014.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – „ Ovo je danas svetkovina nad svetkovinama, Uskrs, ulazak Isusa Krisa u novi život. I mi smo se, poput apostola, uvjerili da je On živ da je on Uskrsli Isus Krist, da je on s nama“, rekao je biskup Đuro Gašparović, uvodeći na svetkovinu Uskrsa u svečano misno slavlje u srijemskomitrovačkoj prvostolnici sv. Dimitrija, đakona i mučenika.
U zajedništvu sa župnikom, dekanom, začasnik kanonikom i generalnim vikarom mons. Eduardom Španovićem, gostom vlč. Ivicom Zrnom, časnim sestrama i ostalim vjernicima laicima, predslavio je biskup Gašparović misu svetkovine Uskrsa, dok su vlč. Mario Paradžik i vlč. Željko Štimac slavili Uskrs s vjernicima župa Laćarak i Erdevik te pripadnim filijalama.
Biskup Gašparović je započeo homiliju riječima da su prvi koji su osjetili veliku važnost Isusova Uskrsnuća u svome životu bili Isusovi učenici. Tri pune godine poučavao ih je u svojoj nauci, tri pune godine utvrđivao ih je u vjeri. I oni su vjerovali i bili odani dušom i srcem svom božanskom Učitelju. Ali one strašne noći, kad su vidjeli kako su ga Židovi uhvatili, svezana vodili jeruzalemskim ulicama, kad su čuli da su ga razapeli i mrtva položili u grob, pokolebala se njihova vjera. Oni više nisu znali što će raditi u životu. Razbježali su se svi, osim Ivana. Tako je to bez Boga! U još težoj situaciji su se našli ti isti apostoli kad im treći dan bi javljeno da Isusova tijela nema u grobu. Žene su rano u nedjeljno jutro pošle na grob i vidjele grobnicu otvorenu, a tijela Isusova nema. Petar i Ivan otrčaše na grob i osvjedočiše se da tijela nema. Sve im je dolazilo na pamet samo ne da je Isus uskrsnuo. Ipak su se uvjerili da je On živ da je on Uskrsli Isus Krist. Nazočnima je biskup naglasio kako riječi „uskrsnuo je“ zvuče potresno i uzbudljivo, svečano i radosno. Događa se najveće čudo otkada postoji ovaj svijet. Gospodin je uskrsnuo, živ je i s nama je. Nudi nam svoj mir i poziva nas da budemo uvijek radosni. Kao da nam govori: nemojte biti tjeskobni i zabrinuti. Nemojte se ničega bojati, jer On dobro zna kako nam je. Nećemo zaboraviti da je On uzeo naše slabosti, sve grijehe i sva opterećenja, pomirio nas je s Ocem nebeskim. Time nam je otvorio vrata raja, vječne sreće. Svojim uskrsnućem pobijedio je grijeh i svako zlo, sotonu i svaku silu tame i smrt. Isus je uskrsnuo, živ je. Zar to nije najradosnija vijest koja odzvanja više od dvadeset stoljeća?
„Na ovu našu najveću svetkovinu mi znamo da smo nešto više nego samo ljudi. Mi smo uvjereni da sav naš rad, sve naše brige, tjeskobe, patnje, svakodnevni križevi i poteškoće imaju svoj puni smisao i neizmjernu vrijednost“, rekao je biskup, stavljajući naglasak na vjeru da je Isus uskrsnuo za mene, za nas, za svakog čovjeka. Pobijedio je grijeh, mržnju, zlo i tamu svijeta zato da i mi uskrsnemo. Neka nam stoga pomogne da uskrsne naša vjera, naša nada i naša ljubav. Dopustimo mu da uskrisi u nama novu snagu da ga slijedimo i da ga svjedočimo u tajni njegova vazmenog otajstva, u tajni njegove smrti i uskrsnuća. Neka Uskrsli Isus ne dopusti da nam bolna iskustva gubitka, nesreće i straha zatamne pogled na njegovo svjetlo. Neka ne dopusti da potonemo u beznađe, rekao je biskup Gašparović.
„Posebno molimo danas Isusa da uskrsne u srcima onih koji više ne vjeruju u snagu prijateljstva i dobrote. Da uskrsne u svima koji su dopustili da im srce nagrize mržnja i želja za osvetom. Nadalje molimo neka Isus uskrsne u ljudima koji traže snagu za život, za darivanje drugima. Neka uskrsne u svima koji su ranjeni u tielu, u duši ili u duhu“ zaključio je biskup.
Na koncu misnoga slavlja župnik Španović je zahvalio na suradnji u pripravi za ova slavlja svećenicima, pjevačkom zboru, čitačima, asistenciji i ministrantima, stražarima kod Božjeg groba, kao i svim vjernicima, sudionicima na slavljima, te svima nazočnima i njihovim obiteljima, a posebno bolesnicima čestitao svetkovinu Uskrsnuća.
                                                                                                       Mario Paradžik