SLAVLJE PREZBITERSKOG REĐENJA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Stimac_Zeljko_redjenje_24.6.2012._foto2 SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Na svetkovinu Rođenja svetog Ivana Krstitelja u nedjelju 24. lipnja, svečanim misnim slavljem u katedrali – manjoj bazilici Svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, polaganjem ruku i posvetnom molitvom srijemskog biskupa Đure Gašparovića sveti red prezbiterata primio je Željko Štimac, đakon Srijemske biskupije.

 

 

  

      SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Na svetkovinu Rođenja svetog Ivana Krstitelja u nedjelju 24. lipnja, svečanim misnim slavljem u katedrali – manjoj bazilici Svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, polaganjem ruku i posvetnom molitvom srijemskog biskupa Đure Gašparovića sveti red prezbiterata primio je Željko Štimac, đakon Srijemske biskupije.

      Slavlje su uzveličali svećenici Srijemske biskupije, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu Ivan Ćurić, prefekt Ivan Andrić i duhovnik Bože Radoš te grkokatolički svećenici u Srijemu i brojni vjernici. Također su bili nazočni i đakoni Đakovačko-osječke nadbiskupije koji će biti zaređeni za svećenike u Đakovu.

Stimac_Zeljko_redjenje_24.6.2012._foto1      Na početku mise biskup Gašparović je pozdravio sve sudionike i uveo u slavlje svetkovine Rođenja svetog Ivana Krstitelja i prezbiterskog ređenja. “Danas sam posebno zahvalan Bogu za ovo Euharistijsko slavlje, za ovo naše zajedništvo. Ovo zajedništvo i slavlje je ređenje vlč. Željka Štimac za prezbitera naše Srijemske biskupije. Ovdje smo danas da po ovom Euharistijskom slavlju upravimo hvalu Bogu za jedno svećeničko zvanja i poslanje. Željko sada očekuje polaganje ruku i molitvu da bude promaknut u red prezbiterata - svećeništva i da tako bude pridružen prezbiteriju - svećenicima naše Srijemske biskupije. Veliki je to dar i vrlo odgovoran stupanj službe na koji će on biti uzdignut. On je toga svjestan, on se za to spremao. Bit će okrijepljen darom Duha Svetoga i tako će se uključiti u službu riječi u naviještanju, u službu oltara u posvećivanju, upravljanju u ljubavi vjernicima s kojima će i za koje će raditi“, rekao je biskup na početku homlije.
      U nastavku je naglasio da je svaki čovjek, nadasve kršćanin, pozvan od Gospodina da u Crkvi po poslanju ostvari vlastiti poziv na službu Kraljevstva Božjega. Gospodin želi spasenje čovjeka po čovjeku. Između ljudi izabire pojedince da ih postavi za svjetlost drugima. Za nastavak djela spasenja, za čuvanje i prenošenje radosne vijesti Isus osniva Crkvu koju povjerava apostolima, a preko njih njihovim nasljednicima, papi, biskupima i svećenicima. Njih je postavio za svjetlost narodima. Dao im je Gospodin posebnu zadaću da izgrađuju Kraljevstvo Božje. Današnjem čovjeku treba navijestiti radosnu vijest. Današnjem mnoštvu potrebni su pastiri i to dobri, ne najamnici, pastiri koji su spremni položiti svoje živote za druge. Svećenici su ti pastiri, prezbiteri našem narodu. Njih je Isus pokrenuo, a oni mu se predali ne znajući pravo što sve to sa sobom nosi. Bog ih je tada uzeo ozbiljno i često ih, i protiv njihove volje, vodio i vodi putevima možda čak i punim rizika. Isus Krist svećenike posla k narodu. Narod osjeća unutarnjim poticajem Duha Svetoga da mu svećenik, kao čovjek Kristu predan i od Krista poslan, ima puno toga dati. A to su veliki darovi Božji: svjetlo Istine koje rasvjetljuje i Tijelo i Krv Jaganjca koja spašava. U svećeniku narod osjeća onoga komu može povjeriti svoje misli, na koga može nasloniti svoju savjest. On je onaj koji stoji uvijek uz čovjeka, uz obitelj, uz svoj narod, i s onima je koji trpe, podiže one koji su pali, ohrabruje one koji su progonjeni zbog pravde.

Stimac_Zeljko_redjenje_24.6.2012._foto2      Obraćajući se kandidatu za prezbiterat predvoditelj slavlja je poručio: "Obraćam se tebi Željko, koji ćeš sada biti zaređen za prezbitera i službom svetog naučavanja postati, poput svetog Ivana Krstitelja, dionik poslanja Krista učitelja: dijeli svima Božju riječ koju si sam s radošću primio. Razmatraj tu Božju riječ, nastoj vjerovati što si čitao, druge učiti što si uzvjerovao i sam vršiti što si naučavao. Hrani svojom naukom Božji narod i riječju i primjerom izgrađuj Crkvu Božju. Nastavi Kristovo djelo posvećivanja i zajedno s vjernicima neka se po tvojim rukama na oltaru prinosi nekrvna Kristova žrtva. Budi uvijek spreman da ono što činiš slaveći otajstvo Gospodinove smrti i uskrsnuća nastojiš živjeti u svome životu i obogaćivati vjernike milošću i snagom iz toga otajstva.“
      Nadalje, biskup je podsjetio ređenika: „Krštenjem ćeš pridruživati ljude Božjem narodu, sakramentom pomirenja praštat ćeš grijehe u ime Krista i Crkve, svetim uljem krijepit ćeš bolesnike, slavit ćeš svete obrede i preko cijelog dana uzdizati hvale, zahvale i molbe ne samo za Božji narod nego i za sav svijet ... Vrši, dakle, s trajnom radošću i u pravoj ljubavi službu Krista svećenika ne tražeći što je po tvojoj volji, nego što je po volji Isusa Krista ... Uvijek imaj pred očima primjer Dobrog pastira koji nije došao da bude služen, nego da služi i koji je došao tražiti i spasiti što je bilo izgubljeno.“

Stimac_Zeljko_redjenje_24.6.2012._foto3      Nakon litanija sviju svetih i prostracije ređenika uslijedio je obred svećeničkog ređenja, koji je tumačio duhovnik Bože Radoš. Polaganjem ruku i posvetnom molitvom đakon Željko Štimac je primio sveti red prezbiterata. Nakon biskupa okupljeni svećenici su polaganjem ruku izrazili zajedništvo s njim, pružajući mu na taj način ohrabrenje i podršku u važnoj zadaći koja je za njega tim danom započela. Zatim ga je biskup pomazao svetim uljem, predao mu pliticu i kalež. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnik se pridružio suslaviteljima za stolom Gospodnjim.
      Nakon popričesne molitve je prelat mons. Eduard Španović, župnik, dekan i generalni vikar, čestitao novom svećeniku i svim članovima prezbiterija Srijemske crkve. Posebno je naglasio: „Našem ređeniku Željku se na pastirsku brigu posebno povjerava Crkva u Srijemu, koja je dio Božjeg naroda, a u kojoj je prisutna i djeluje jedna sveta, katolička i apostolska Kristova Crkva. Na srcu će mu biti duhovni rast ovog Božjeg naroda, a po njemu i cijele Crkve. A duhovni rast Božjeg naroda ostvaruje se po svjedočenju i prenošenju vjere, po učvršćivanju braće u vjeri i po njegovom zalaganju i darivanju u velikodušnosti.“
      Ovo slavlje prezbiterskog ređenja je organizirao i pripremio župni vikar župe svetog Dimitrija, đakona i mučenika vlč. Mario Paradžik sa suradnicima.

                                                                                Tomislav Mađarević