PRVA PRIČEST U SURČINU

01. lipanj 2016.

SURČIN (TU) - U nedjelju 29. svibnja 2016. godine u župi Presveto Trojstvo u Surčinu proslavljena je Euharistijska žrtva, koju je predslavio preč. Marko Kljajić, župnik, a u kojoj su osamnaestoro djece, devet djevojčica i devet dječaka, prvi puta primili Isusa pod prilikama kruha.

U homiliji je župnik govorio o ustanovi Euharistije i o prisutnosti Isusa Krista pod prilikama kruha i vina. Rekao je da je Isus na Veliki četvrtak na posljednjoj večeri darovao sebe apostolima i svima nama za hranu i ostao s nama u sve dane do svršetka svijeta. Ovim slavljem Svete mise i Prve pričesti prvopričesnici ostvaruju Isusove riječi “Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo” i time ga primaju u svoje srce. Djeca obećaju da će pristupati rado i često Pričesti i tako se sjediniti s Isusom.

Prvopričesnici su bili ponos čitave župe. Njihov višegodišnji trud pohađanja vjeronauka nagrađen je pristupanjem pričesti. Svi su bili obučeni u bijele haljinice sa zlatnim pojasom. U ruci je svaki prvopričesnik držao bijelu ružu i svijeću.

Pod vodstvom vjeroučiteljice Nade Ivošević i orguljašice Renate Gašpar prvopričesnici su tog dana aktivno sudjelovali u misi, od ulaska u svečanoj procesiji u crkvu, pozdravnog recitala i pjesme, preko prikaznih darova, molitve vjernika, obnove krsnih obećanja do zahvale. Osnovni moto ove vjeronaučne skupine bio je: “Lijepo je što postojiš”.

Predstavnici roditelja Lela Tošić i Steva Srdić aktivno su sudjelovali sa prvopričesnicima  u misi.

Ovakva slika u prepunoj crkvi izmamila je suze mnogim župljanima, a na kraju mise mogli su reći “Bože hvala ti na ovom daru”.
                                                                                                                                Katica Naglić