PROSLAVA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE NA NEBO - VELIKA GOSPA U ZEMUNU

16. kolovoz 2019.

ZEMUN (TU) - U četvrtak 15.08.2019 godine, u župi Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu, svečano je proslavljena svetkovina Velike Gospe. Svečanu svetu misu u 10 sati predvodio je Apostolski Nuncij u Republici Srbiji, mons. Luciano Suriani u zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem, srijemskim biskupom i drugim svećenicima.

Prije početka euharistijskog slavlja, sve nazočne biskupe, svećenike i vjernike, pozdravio je preč. Jozo Dusara, župnik župe Zemun, dekan i začasni kanonik.

U svojoj propovjedi, Apostolski Nuncije je istakao da častiti Mariju, znači prepoznati u sebi velika djela Božja. Davna liturgija daje nam Blaženu Djevicu Mariju kao znak sigurne nade i utjehe.

Moliti Mariju, vjerujem da je to iskustvo koje smo svi živjeli kao djeca. Naše majke i bake učile su nas moliti Gospu kod kuće i u crkvi. Uvjeren sam da je molitva Zdravo Marijo za sve nas prva molitva naučena napamet. Obraćanje Mariji dolazi gotovo spontano: mi joj vjerujemo, s njom vjerujemo i na nju se oslanjamo. Sveti Bernard, štovatelj Marije, uvjerava nas da oni koji se s vjerom njoj obrate neće biti razočarani, sigurno će ih ona čuti.

Možda se malo molimo u naše dane, ali Zdravo Marijo ujutro i navečer mislim da mnogi mole! Gospa je naša odvjetnica, pa je zovemo Zdravo Kraljice, Salve Regina. Ona može dobiti od svoga Sina Isusa milost koju priželjkujemo, ako se naša molitva obavlja s vjerom, jer vjera čini čuda.

Oponašati Mariju, u Lukinu evanđeoskom odlomku, od mise uoči Uznesenja, Blažene Djevice Marije na nebo govorimo o zahvalnosti. Žena iz gomile viče Isusu: Blagoslovljena utroba koja te nosila! Žena iz Evanđelja smatra Mariju blaženom što je rodila takvo dijete! Ali Isus koristi priliku da najavi sveopću blagodat i odgovara ženi za koju kaže: Blago onima koji čuju riječ Božju i čuvaju je!

Nikad ne zaboravimo da je Riječ Božja učinkovita, odnosno da ostvaruje ono što kaže! Ako pokušamo uzeti frazu iz Svetog Pisma i provesti je u praksi, otkrit ćemo predivne plodove koje donosi. Želio bih se prisjetiti nekih plodova riječi koje ste možda iskusili. Mijenja mentalitet, čini život živim; oslobađa nas od sebe, od ljudskog uvjetovanja, od vanjskih okolnosti, daje radost, mir, sigurnost, svjetlost, čisti, potiče na obraćanje, rađa zvanja, potiče na konkretno djelovanje, dobiva sve, potiče na sjedinjenje s Bogom, daje nadu u vječni život; to nas čini jednima; stvara zajednicu, živu Crkvu. rekao je mons. Suriani.

Svečanu svetu misu je pratio župni zbog Sveta Cecilija opjevavši na kraju svete mise poznatu pjesmu za sve zemunce, pjesmu Zemunskoj Gospi.

Na kraju Euharistijskog slavlja, biskup Gašparović je zahvalio svim sudionicima slavlja na ovom zajedništvu a posebno predvoditelju slavlja Apostolskom Nunciju Suruani i tajniku Nuncijature mons. Filippo Colnago, koji odlazi sa službe tajnika u Siriju na novu službu. Biaskup je ujedno čestitao 40 godina svećeništva prečasnom Duspari, za koju prigodu je Papa Franjo poslao svoj apostolski blagoslov dodijelivši župniku Duspari zahvalnicu i blagoslov za njegov dugogodišnju rad i djelovanje u Srijemskoj biskupiji.

Na svetoj misi, bili su nazočni: Darko Sarić Lukendić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća, Gavrilo Grban ispred Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, koji je ovom prilikom uručio Bogorodičinu Ikonu župniku Duspari, povodom njegove proslave 40 godina svećeništva.  Misi je prisustvovao i Rade Jović protojerej i upravitelj Hrama Mučenika Kneza Lazara.

Večernju svetu misu predvodio je mons. Fabijan Svalina,  ravnatelj Hrvatskog Caritasa  i Hrvatske Katoličke mreže, uz koncelebraciju vlč. Nikice Bošnjakovića, župnika župe Šid i gvardijana Franjevačkog samostana Željka Paulića.

U svojoj propovjedi Mons. Svalina je ocrtao lik Blažene Djevice Marije naglasivši njezinu suspasiteljsku ulogu u spasenju čovjeka. Mons. Svalina je osobito izrazio župniku preč. Duspari. zahvalnost što ga je pozvao da predvodi večernju svetu misu koja je redovito dosta posjećena, osjetivši toplinu vjernika koji žive na ovim prostorima. Župnik je na kraju svete mise pozvao sve vjernike na druženje u župnoj dvorani i dvorištu.

Petar Dujić