PROSLAVA SVETOG NIKOLE U SURČINU I GOLUBINCIMA

10. prosinac 2017.

SURČIN, GOLUBINCI (TU) - Proslavu svetog Nikole i ove 2017. godine su sa radošću i entuzijazmom pripremili surčinski učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka u školi. Bilo ih je desetak. Pripreme su trajale nedjeljama, trebalo je uvježbati igrokaz, recitacije, pjesme i napraviti scenografiju. Sve je to osmislila i vodila kreativna vjeroučiteljica Nada Ivošević. Pripreme za ovu proslavu nazvali su „adventska radionica“. Susreti su najprije bili jednom nedjeljno, a zadnje dvije nedjelje čak i dva puta, jer su sami pripremali i rekvizite za scenografiju.

Muzičke numjere „Dođi, dođi nam sveti Nikola“ i „Da mi je biti sunce“ uvježbavali su sa surčinskom orguljašicom Renatom Gašpar.

Program je organiziran tako da najprije župnik preč. Marko Kljajić pozdravio djecu i pratioce, a vjeroučiteljica Ivošević je zatim pričala o svetom Nikoli. Potom su na redu bila djeca s predstavom uz muzičke numere. Na kraju dolazi sveti Nikola koji im najprije ispriča svoju priču a zatim dijeli poklone. Program se završava muzičkom numerom.

Uoči svetog Nikole 5. prosinca 2017. godine proslava je najprije održana u Golubincima. Vjeroučenici, vjeroučiteljica i župnik preč. Kljajić su organizirano iz Surčina došli da bi održali svoju predstavu. Radost zbog nastupa je bila tolika da su rado odložili ostale svoje obaveze. Sveti Nikola ih je spremno dočekao u Golubincima i uz pratnju andjela i dva krampusa poslije poticajnog govora sveti Nikola je podijelio poklone. Poklone je preuzelo 45-oro djece koji su uz pratnju mama, tata, baka i deka u punoj crkvi pažljivo pratili program i ono što im je pričao sveti Nikola.

Na sam dan svetog Nikole preko 70-toro surčinske djece s radošću je dočekalo 17 sati kada je počeo program. Program je bio isti kao u Golubincima. Na vidnom mjestu ispred svetišta u kom je održana predstava stajao je stol prepun darova - rukotvorina koje su djeci poklonile članice kreativne radionice Hrvatske Čitaonice Fischer, na čelu s voditeljicom Veronikom Živanović. To je bio dodatak uz regularne poklone svetog Nikole.

Surčinskom slavlju je prisustvovalo i 10-tak vjeroučenika iz Golubinaca, koji su uzvratili posjet i podijelili radost dočeka svetog Nikole sa surčinskom dijecom.

Uz saradnju obje župe proslave su bile poseban doživljaj kako u pripremi tako i na samoj predstavi ne samo za djecu već i za odrasle.

Katica Naglić