PROSLAVA SVETOG JOSIPA, CRKVENI GOD U ČEREVIĆU

25. ožujak 2020.

ČEREVIĆ (TU) - U četvrtak, 19. ožujka 2020. godine, proslavljen je crkveni god u župi Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije, u Čereviću. Euharistijsko slavlje, u 11 sati, predslavio je vlč. Dušan Milekić, župnik iz Inđije i župni upravitelj župe Novi Banovci. Uz domaćeg župnika, vlč. Zdravka Čabrajca, te predsjedatelja, slavlju se pridružilo još četvorica  svećenika iz Srijemske biskupije.

Na početku euharistijskog slavlja, vlč. Milekić je istaknuo kako se nalazimo u veoma specifičnim vremenima, kada nam je i više nego jasno da Boga trebamo i bez Boga ništa ne možemo.

U prigodnoj homiliji, predsjedatelj je pozvao na iskreno i istinsko nasljedovanje svetog Josipa, velikog i jakog primjera vjernicima.

Kakav je bio sveti Josip? Bio je požrtvovan, samozatajan, brinuo se i vodio svoju obitelj.. Nije bio egoističan. To su samo neke njegove vrline. Takvih vrlina i takvih stavova potrebni smo i danas. Koliki u odgoju svojih vlastitih obitelji i svoje djece, u najboljoj želji čine krivi odgojni potez. Pokušavamo pružiti ono što je nužno, ono što vidimo kao važno. I to se čini u najboljoj volji. U toj istoj volji, zna se dogoditi da pružamo puno materijalnoga, a zanemarimo duhovno, što je veoma važno. Lako je živjeti pokraj nekoga, ali za nekoga je puno teže. Mogu žaliti nad nekim i zaplakivati se kad je daleko, jer to ću učiniti i tada je gotovo. Ali trajno biti za nekoga tu i na pomoć, to je puno teže, jer traži stalnost i trajni ulog.

Sveti Josip nam, svojim životom, daje poruku stalnosti i vjernosti. Takvih primjera smo potrebni, osobito u ovim teškim vremenima.

Na koncu euharistijskoga slavlja, vjernicima, koji su bili u malom broju, obratio se i domaći župnik, vlč. Čabrajac. Pozdravljajući sve prisutne i čitajući odredbu biskupa Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda o situaciji s korona virusom, pozvao je na odgovornost u vremenu epidemije korona virusa, te međusobnu pomoć.

 

Ivica Zrno