PROSLAVA PRESLAVNOG IMENA MARIJINOG U SOTU

18. rujan 2015.

SOT, (TU) - Misnim slavljem i kulturno-umjetničkim programom svečano je proslavljeno Preslavno Ime Marijino

 

U subotu, 12. rujna u Gospinoj špilji u Sotu misnim slavljem u 11 sati započela je proslava Preslavnog Imena Blažene Djevice Marije. Slavljem je predsjedao mons. Eduard Španović, dekan i generalni vikar Srijemske biskupije u koncelebraciji s vlč. Nikicom Bošnjakovićem, župnim upraviteljem u Sotu.

MAJČINA ZAŠTITA

Predsjedatelj slavlja u homiliji okupljenim vjernicima je poručio: „Isus, znajući što će s njime biti, želi s nama ostati trajno, pa na Veliki četvrtak ustanovljuje euharistiju riječima 'Ovo činite meni na spomen'. Euharistije je Isusova želja, volja i zapovijed u kojoj nam daje sama sebe. Na Veliki petak on prikazuje žrtvu za naše spasenje, ali nam daje još jedan dar, daje nam Majku. Čovjek koji je tako voljen ne može ostati po strani, jer osjeća Kristovu blizinu i dar Majke. Po tom uzvišenom daru u Mariji imao sve što majka može pružiti, prije svega zaštitu.

Blagdan koji danas slavimo od 1513. godine počeo se slaviti u Španjolskoj, a zatim se proširio na cijelu Crkvu, nakon što su kršćani, iako malobrojniji i slabiji, zazvavši ime Majke, pobijedili nadmoćnije i organiziranije Turke. Naši su predci imali uvijek vjeru u  Boga i ta ih je vjera sačuvala. Mi smo danas slični njima, malobrojni i siromašni. Ono što je čuvalo naše pretke neka čuva i nas, jer budućnost su imali oni koji su znali stati na stranu Boga i vječnosti. Zato učinimo mali zavjet Mariji i recimo: 'Gospo, nemamo znanja ni moći, nego vjeru, koju su nam predali naši preci, zato te molimo da nas zaštitiš i daš nam vječnost.'“

FOLKLORNA MANIFESTACIJA

Nakon misnog slavlja vjernici su se u procesiji kroz selo, pjevajući marijanske pjesme, zaputili prema župnoj crkvi pored koje je nastavljeno slavlje. Naime, od 2013. u Sotu se u sklopu proslave ovog marijanskog blagdana organizira i kulturno-umjetnička manifestaciju pod nazivom Pokažimo svima što znamo i imamo. Cilj manifestacije je pokazati da vjernici ovog srijemskog sela nisu zaboravili ni svoj vjerski, a ni nacionalni identitet. Većina župljana aktivna je u HKD Šid, koji je jedan od glavnih organizatora manifestacije, te plesom i pjesmom pokazuju rezultate svoga angažmana. Manifestacija se ranijih godina održavala na ljetnoj pozornici pored župne crkve, a ove godine održana je u još nedovršenoj župnoj dvorani, čije se stavljanje pod krov očekuje već ove jeseni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOSPINA ŠPILJA

Gospina špilja pokraj sela, u kojoj se svakog rujna svečano proslavlja blagdan Preslavnog Imena Marijinog, kao i drugi veći marijanski blagdani, postoji već stotinjak godina. Nju je davne 1928. godine dala sagraditi pobožna župljanka Magdalena Parč, na čast Gospe Lurdske. Magdalena je bila na hodočašću u Lourdesu, te po povratku dobiva nadahnuće izgraditi spomenutu špilju na brdu iznad sela u koju je stavljeni Gospin i Bernardičin kip koje je ova pobožna žena donijela iz Lourdesa. Tijekom  ratnih devedesetih špilja je propala, a Gospin kip oštećen. Baka Katica Sklenar je popravila kip, a Đura i Katica Hrkalo obnovili su špilju. Tako se nastavlja desetljetna tradicija proslave Preslavnog Imena Blažene Djevice Marije u Gospinoj špilji u Sotu.  Ana Hodak