PROSLAVA DRUGE NEDJELJE DOŠAŠĆA I SPOMENDAN SVETOG NIKOLE, BISKUPA U PETROVARADINU 2

PETROVARADIN (TU) – Spomendan svetog Nikole, biskupa,  ove je godine u crkvi Uzvišenja svetog Križa u Petrovaradinu proslavljen na Drugu nedjelju došašća 6. prosinca svečanim svetim misnim slavljem i prigodnim igrokazom u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić”. Nedjeljno misno slavlje je predvodio vlč. Stjepan Barišić, župnik i upravitelj Biskupijskog Svetišta Majke Božje Tekijske u Petrovaradinu, a nazočili su djeca, mladi i ostali vjernici župe.

U homiliji vlč. Barišić je govorio o vjerničkom hodu prema dolasku Isusa Krista kroz adventsko vrijeme kao pripravi za Božić. Prikazao je događaje koji su prethodili Kristovu dolasku, od proročkih navještaja do propovijedanja Isusova preteče svetog Ivana Krstitelja, koji je pozivao na obraćenje kao pripravu puta Gospodinu. To se obraćenje odnosi na to da se krivudavi putevi života isprave, brda se slegnu, a doline ispune. Sve se ovo povezuje s Jubilarnom godinom milosrđa koju će papa Franjo otvoriti 8. prosinca ove godine u Rimu. Župnik je pozvao vjernike da 13. prosinca sudjeluju u otvaranju svetih vrata Tekija i duhom budu nazočni u otvaranju svetih vrata katedrale u Srijemskoj Mitrovici.

Dare  duhovnih radosti Bog je vjernicima, posebno prisutnoj djeci i roditeljima dijelio po rukama misnika vlč. Barišića, a darove ovozemaljskih dobara iz ruku kostimiranoga svetog Nikole, recitatora i članova dječjeg tamburaškog ansambla HKPD-a “Jelačić” pod ravnanjem Marine Karavanić i Stevana Mošo.

                                                                                                Petar Pifat