DUHOVNA OBNOVA I POMOĆ CARITASA SRIJEMSKE BISKUPIJE JAMENI

24. lipanj 2014.

MOROVIĆ/JAMENA/BATROVCI (TU) - U ponedeljak 23. lipnja biskup mons. Đuro Gašparović i svećenici Srijemske biskupije posjetili su mjesto Morović, Batrovce i Jamenu koja je najviše stradala u poplavama i gdje je uručena humanitarna pomoć Štabu za vanredne situacije u tom mjestu u vidu odjeće, sredstava za higijenu i životnih namirnica, dok je novčana pomoć uručena sedam najugroženijih obitelji. Inicijativa za prikupljanje humanitarne pomoći potekla je od samog biskupa Gašparovića i direktora Caritasa preč. Joze Duspare, koji su već početkom poplava pozvali sve vjernike srijemskih župa da prikupljaju pomoć za ugroženo stanovništvo.  Po preporuci župnika u Šidu vlč. Nikice Bošnjakovića veći dio pomoći podijeljen je mještanima Jamene koja je najviše pogođena poplavama, dok je dio pomoći uručen i Crvenom križu u Srijemskoj Mitrovici. Ovogodišnja lipanjska duhovna obnova svećenika Srijemske biskupije je organizirana kao karitativno-humanitarni događaj izazvan ovim nemilim događajima.
Prije posjeta Jameni, biskup mons. Gašparović u zajedništvu sa svećenicama iz cijele Srijemske biskupije, predvodio je svetu misu u hodočasničkom svetištu u Moroviću „Marija Pomoćnica kršćana i duša u čistilištu“. Na početku slavlja u povijesnoj crkvi iz XII. stoljeća biskup je pozdravio nazočne svećenike i zahvalio vlč. Bošnjakoviću, župniku u župi Šid i župnom upravitelju župa Sot, Morović, Gibarac, Kukujevci i odnosnih filijala, na organiziranju ovih događanja. Svoj duhovni nagovor prigodom duhovne obnove nazočnim svećenicama je izložio preč. Berislav Petrović, župnik u Novom Slankamenu i povjerenik za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije. Istaknuo je značaj svetkovine Presvetog srca Isusova: „Čovjek se uvijek treba truditi sve više suobličavati svoje srce Isusovom srcu, jer je krotko i ponizno srce i koje čovjeku daje mir i spašava ga. Pobožnost prema Srcu Isusovu nam govori da naš Bog ima srce i da ono kuca za nas. U njemu ima mjesta za svakoga od nas i samo od njegova srca možemo učiti kako trebamo odgajati svoja srca,“ rekao je preč. Petrović. Nakon misnog slavlja, svećenici su se uputili put župne crkve i kuće u Moroviću, gdje su utovarili svu humanitarnu pomoć koju su prikupili za mještane Jamene.
Dobrodošlica u Jameni
Svećenike Srijemske biskupije, na čelu s biskupom mons. Gašparovićem, dočekali su predstavnici Mjesne zajednice tog mjesta, kao i koordinator Štaba za vanredne situacije općine Šid Cvjetko Rakić. Tijekom posjeta i razgovora s predsjednikom Mjesne zajednice Jamene, direktor Srijemskog Caritasa preč. Duspara predstavio je rad Caritasa i akciju za pomoć postradalima kao i smjernice za budućnost. Nakon toga vodeći predstavnici mjesta su iznijeli potrebe za još nekim neophodnim materijalnim stvarima stanovnicima tog mjesta, na šta je Caritas spreman pomoći: „Za sada se situacija u Jameni smirila i dosta ja dobra u odnosu na period kada je bila poplavljena. Stanovnicima redovito dijelimo pakete hrane za mjesec dana, kruh nam stiže svakodnevno u selo, a dijelimo redovito i higijenske pakete. Najveći problem je nedostatak kreveta i ležaja za spavanje i bijele tehnike koja je uništena u poplavama, a nedostaju nam isušivači prostorija kojih za sada imamo 30, ali su nedovoljni za isušivanje svih kuća. Svaka pomoć nam mnogo znači kao i ova danas i ja vam od srca zahvaljujem“, rekao je Miodrag Starčević predsjednik Mjesne zajednice Jamena. Srijemski Caritas pokazao je volju i želju da i u narednom periodu pomogne stanovništvu ovoga sela: „U ovu našu humanitarnu akciju uključene su sve župe od Novog Beograda, Zemuna pa sve ovdje do Šida. Sve župe su se odazvale u prikupljanju pomoći za ugroženo stanovništvo tako da je sakupljena velika količina hrane, odjeće, sredstava za higijenu, vode. Srijemski Caritas je već nekoliko puta do sada organizirao ovakve akcije i to kada su bile poplave u Banatu, zemljotres u Kraljevu i Italiji, za djecu Filipina i drugo. Nisu to nešto velika sredstva, ali su svakako dobro došla“, rekao je preč. Duspara.
Vjernici u Jameni na susretu s biskupom i svećenicima u crkvi Svete Marije Magdalene
U crkvi Svete Marije Magdalene u Jameni, okupili su se vjernici ove filijale gdje ih je pozdravio vlč. Bošnjaković istakavši da je ovo jedan povijesni događaj susreta, kada je srijemski biskup pohodio svoje vjernike i u ovoj maloj filijalnoj zajednici u Jameni, kao što to čini i u svim ostalim župama. Tom prigodom nekoliko vjerničkih obitelji uručena je novčana pomoć koja je raspoređena prema broju članova domaćinstva, a s kojom će moći pomoći i druge: „Ono što smo mi vama danas donijeli donijeli smo za cijelo mjesto, jer mi sačinjavamo jedno zajedništvo, katolici, pravoslavni i članovi drugih vjeroispovjesti, što moramo uvijek pokazivati i stvarati prema svima koji su u nevolji. Zahvalio bih svim župama i župnicima Srijemske biskupije koji su došli da budu ovdje s vama i da svima pokažemo da nisu sami i da sm sa svima vama. Potakao bih vas da nastavite živjeti svoju vjeru, da se osjećate i da znate da ste vi katolici i da ste članovi župe i ovog mjesta, kao i naše Srijemske biskupije, a po krštenju ste članovi sveopće Crkve. Zato vas potičem, budite pravi vjernici, kršćani i stanovnici ovog mjesta i nastavite složno živjeti jedni pored drugih i s članovima drugih vjeroispovjesti.Neka ova crkva bude mjesto gdje ćete se često sastajati, kako sa župnikom, tako i sami kada on ne bude u mogućnosti doći k vama“, rekao je biskup Gašparović. Ovaj gest kao i sam posjet biskupa i svećenika, mnogim Jamenčanima znači mnogo, pogotovo sada kada im je lijepa riječ, utjeha, ali i svaka pomoć itekako dobrodošla. Biskup i svećenici Srijemske biskupije, nakon ovog posjeta Jameni, uputili su se u obilazak mjesta Batrovci, gdje su također posjetili ovu filijalu i pomolili se u tamošnjoj crkvi Uzvišenja svetog križa, a potom se prepustili dobrim domaćinima koji su ih u svojoj novoj crkvenoj dvorani ugostili.
                                                                                                       Suzana Darabašić