MOLITVENO ZAHVALNI SUSRET ZA DUHOVNA ZVANJA NA TEKIJAMA U PETROVARDINU

08. svibanj 2013.

Akademija_Tekije_21_04_13_pf2PETROVARADIN (TU) – Srijemska biskupija ovu godinu obilježava Godinom svećeničkoga i redovničkog poziva i obilježavajući Nedjelju dobrog Pastira, ravnateljstvo Biskupijskog svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu, 21. travnja 2013. godine u svetištu Gospe Snježne na Tekijama organiziralo je svečanost pod nazivom “I oni su naši Velikani” gdje se akademijom na prigodan svečan način spomenulo svih Bogu posvećenih osoba: svećenika, đakona, redovnika, redovnica, koje su porijeklom iz petrovaradinskih župa.Akademija_Tekije_21_04_13_pf4PETROVARADIN (TU) – Srijemska biskupija ovu godinu obilježava Godinom svećeničkoga i redovničkog poziva. Slaveći Nedjelju dobrog Pastira, tim povodom ravnateljstvo Biskupijskog svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu, 21. travnja 2013. godine u svetištu Gospe Snježne na Tekijama organizirala je svečanost pod nazivom “I oni su naši Velikani” gdje se akademijom na prigodan svečan način spomenulo svih Bogu posvećenih osoba: svećenika, đakona, redovnika, redovnica, koji su porijeklom iz petrovaradinskih župa.

Akademija_Tekije_21_04_13_pf8Slaveći Nedjelju Dobrog pastira na Tekijama srijemski biskup mons. Đuro Gašparović predvodio je euharistijsko slavlje uz sudjelovanje svećenika petrovaradinskog dekanata.

 

 


Akademija_Tekije_21_04_13_pf5Nakon svete mise upriličena je svečana akademija na kojoj se prisjetilo svih živih i preminulih velikana duhovnog poziva koji su porijeklom iz Petrovaradina: Vlč. Josip Pavlović, svećenik; S. Amadeja Pavlović, milosrdna sestra sv. Križa; S. Magdalena Pacis Ambrišak, milosrdna sestra sv. Križa; S. Smiljka Miolčić, milosrdna sestra sv. Križa; O. Vinko Mamić, karmelićanin; S. Ana Mateja Topić, službenica Kćeri Božje Ljubavi; S. Katarina Teskera, benediktinka; Vlč. Dušan Milekić, svećenik; Vlč. Željko Savić, vojni kapelan; Vlč. Ivan Rajković, svećenik; Jozef Deman, trajni đakon; Marija Rajković, kandidatica za red sestara sv. Benedikta.

Akademija_Tekije_21_04_13_pf12Upravnik svetišta vlč. Stjepan Barišić je pozdravljajući sve prisutne i obitelji i rodbinu, ovih petrovardinskih velikana duhovnog poziva, poručio: “Želja nam je bila da se kroz ovo predstavljanje ovih velikana duhovnih poziva, ukaže koliki je značaj i potreba duhovnih zvanja u sadašnjem, i budućem vremenu”.

Akademija_Tekije_21_04_13_pf10Akademija je upriličena uz sudjelovanje gostiju iz Republike Hrvatske: Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova i pjevačkog zbora “Amadeja” iz Đakova, sestara reda sv. Benedikta iz Zadra. Događaj je izravno prenosila Radio Marija.

 

 

Akademija_Tekije_21_04_13_pf3Zbor mladih „Amadeja“ iz Đakova nosi svoj naziv u znak zahvalnosti i poštovanja prema časnoj majci Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova pok. Amadeji Pavlović, rođenoj Petrovaradinki, za nas laike ova je časna Majka nama poznata što je od strane Izraelske države proglašena Pravednicom među narodima.

 

 

Akademija_Tekije_21_04_13_pf11Akademija je protekla u sjećanju i prikazivanju životopisa, djela i doprinosa navedenih duhovnih velikana Petrovardina. Svećenici i redovnice koji su živi i još djeluju pronoseći slavu Božju, osobno su govorili prisutnima o svojim životima, koji u sebi sadrže velika ovozemna odricanja, poslušnost, revnost, žrtvu, zalaganje. Izlaganje je toliko bilo prebogato da se o svakome od njih moglo prirediti jedno zasebno predavanje.

 

Akademija_Tekije_21_04_13_pf6Iz prikaza života svih ovih velikana duhovnog poziva, na kraju akademije moglo se zaključiti kako je većina redovnika ili redovnica, svećenika odrastala u kršćanskoj obitelji, kako je kroz kršćanski odgoj upoznavala Boga, Crkvu, da je obiltelj zbilja ta Crkva u malom, početna stanica začetka i razvitka vjere. Stoga samo u takvoj zajednici, možemo se nadati novim duhovnim zvanjima. S tom mišlju i u tom duhu je završena ova svečanost.

 

                                                                                      Tomislav Mađarević

 

Tomislav Mađarević