PROSLAVA CRKVENOG GODA U SOTU

SOT (TU) – Sveta Katarina, djevica i mučenica, crkveni god u Sotu, proslavljen je 25. sutednog 2021. svečanim euharistijskim slavljem u 11.00 sati.

PROSLAVA SVETOG KLEMENTA U HRTKOVCIMA

HRTKOVCI (TU) – Patron župe, Sveti Klement I., papa i mučenik, proslavljen je 23. studenoga 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 17.00 sati.

PROSLAVA SPOMENDANA SVETE CECILIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U ponedjeljak, 22. studenoga 2021., u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe.

BISKUPSKO REĐENJE MSGR. FABIJANA SVALINE – FOTOGRAFIJE I VIDEO

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – FOTOGRAFIJE/VIDEO – Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim, i mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, zaredit će za srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu.

MSGR. FABIJAN SVALINA U SRIJEMSKOJ MITROVICI ZAREĐEN ZA BISKUPA

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Biskupsko ređenje novoga srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline održano je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga, u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

MOLITVENA INICIJATIVA „MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO ZA JEDINSTVO I MIR“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

19. listopad 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Molitvenoj inicijativi Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir priključila se ove godine i župa Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirano je moljenje krunice, kako bi se i ovom molitvom ujedinili sa svom djecom koja mole na istu nakanu.

Molitvu za djecu organizirao je i vodio vlč. Ivica Zrno.

Djeca su se okupila u crkvi, te su ponajpije dobila potrebne informacije o krunici i vrijednosti molitve krunice. Nakon toga smjestili su se ispred pokrajnjeg oltara koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji od Krunice, te su započeli sa ovom starom i vrijednom molitvom.

Želja i nakana ovoga projekta je bila, kako i kaže sam naslov molitvene akcije ujediniti se sa milijun djece u ovoj vrijednoj i lijepoj molitvi, ali isto tako poučiti djecu molitvi krunice, kako se ta molitva ne bi zaboravila i kako im ne bi bila strana u današnje vrijeme.

Također, ovaj i ovakav način susreta sa djecom vrijedan je i vjeronaučni susret kojim se djecu poučava u molitvi i prenose se im se vrijednosti Katoličke Crkve.

Na ovogodišnjoj molitvenoj inicijativi u Srijemskoj Mitrovici, domaćoj djeci pridružilo se i nekoliko vjeroučenica iz Laćarka, koje od ove školske godine redovito pohađaju župsku katehezu u župi Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Laćarku.

Vjeronaučnom susretu se pridružila i s. Estera Radičević, koja trenutno boravi u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Srijemskoj Mitrovici.

Djeca su veoma lijepo prihvatila molitveni zadatak, te su sa velikim zanimanjem pratili cjelokupnu molitvu.

Ivica Zrno