O. CYRIL PASQUIER – KROZ SRIJEMSKU BISKUPIJU PREMA JERUZALEMU

ŠID/SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Od subote, 10. travnja do ponedjeljka 12. travnja 2021., kroz Srijemsku biskupiju, točnije župe srijemskomitrovačkog dekanata prošao je hodočasnik o. Cyril Pasquier (OSB), otac benediktinac koji trenutno nalazi na hodočašću iz Plouharnela (francuska pokrajina Bretanija) prema Svetoj Zemlji i konačnoj destinaciji u Jeruzalemu. o. Cyril Pasquier je član opatije Abbaye Sainte-Anne de Kergonan koja broji 22 monaha, od toga 11 prezbitera i 70 oblata (oblati su svjetovnjaci pridruženi monaškoj zajednici).

ZAHVALA ZA ŽIVOT NAKON GODINU DANA PANDEMIJE

ŠID (TU) – Vjernici župa i filijala kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković različitim su se aktivnostima u čast Božjeg Milosrđa zahvalili Bogu što ih je sačuvao u vrijeme aktualne pandemije

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJENA NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 11. travnja 2021., na 2. vazmenu nedjelju, u rimokatoličkoj župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, proslavljena je Nedjelja Božjeg Milosrđa. Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Za srijemskomitrovačku župsku zajednicu ova nedjelja je dan kada se, sada već tradicionalno, na osobit način sjećamo starih, nemoćnih i bolesnih župljana. Kako se radi o ljudima koji većinom ne mogu doći do crkve, te sudjelovati na redovitim euharistijskim slavljima, običaj je da ih se na ovaj dan doveze do crkve, kako bi bili u zajedništvu sa zajednicom vjernika. U svemu tome uvelike pomaže župski Caritas Sveta Anastazija. Stoga su se župljani i ove godine rado angažirali, te pomogli onima koji ne mogu redovito sudjelovati na euharistijskim slavljima. Kako je ova godina posebna po svim mjerama, poziv je bio upućen neka se pridruže oni koji žele i mogu, a euharistijsko slavlje i dodatni program je pokazao istinsko zajedništvo svih župljana.

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

01. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

Govoreći o veličini Kristova dara, mons. Eduard Španović je prvenstveno istaknuo obilje darova koje smo već primili od Gospodina, a među svim darovima se ističe Presveta Euharistija, kao najdragocjeniji dar.

 

 

 

 

Jeste li ikada razmišljali o veličini darova koje smo veš primili. Ovdje na osobit način govorimo o obilju darova koje smo primili od Boga. Život, zdravlje, zemlja,… sve nam je to Bog darovao i ništa od toga nismo zaslužili. Promislimo sada malo o daru Euharistije. To je onaj najljepši dar koji nam Gospodin daje, a ustanovu toga dara slavimo upravo u ovoj noći. Ne smije nam biti teško zahvaliti na tome daru. Najbolja zahvala je naš praktični vjernički život. Stoga je pred nama odgovorna zadaća življenja u svijetlu ovoga Božjeg dara. Upravo ovdje se trebamo pokazati kao ljudi koji znaju zahvaliti, poručio je mons. Eduard Španović.

Ovogodišnji spomen Isusove Posljednje večere je, zbog epidemioloških mjera, isključio redoviti obred pranja nogu. Predslavitelj je, govoreći o tome istaknuo kako nam ova godina donosi određene specifičnosti u obrednom smislu, ali to ne znači da naš život ne treba biti u svijetlu ove Kristove poniznosti.

Liturgijsko slavlje animirao je župni i katedralni zbor pod ravnanjem katedralne orguljašice s. Cecilije Tomkić.

Nakon svete Mise, Presveti Oltarski Sakrament je prenesen na pokrajnji oltar te je upriličena Getsemanska ura. Kroz prigodne tekstove i pjesme, okupljeni vjernici su u najdubljoj pobožnosti razmatrali Kristov boravak u vrtu, te su kroz svetopisamske citate imali priliku razmišljati o cjelokupnom događaju Kristova boravka u Maslinskom vrtu.

Ivica Zrno