„DA GIBARAC ŽIVI“ - PROSLAVA JUBILEJA 200 GODINA POSVETE CRKVE U GIBARCU

09. studeni 2011.

Jubilej_Gibarac_foto_1GIBARAC 5. studenoga 2011. - Poslije skoro dvadeset godina, na jednom mjestu ponovo su se okupili Gibarčani, starosjedioci i oni koji su davno napustili svoja ognjišta. Okupili su se kako bi skupa proslavili 200 godina od izgradnje, posvete i sada obnove župne crkve Svetog Ivana Nepomuka u Gibarcu.

 

       GIBARAC 5. studenoga 2011. - Nakon gotovo dvadeset godina na jednom mjestu ponovo su se okupili Gibarčani, starosjedioci i oni koji su odavno napustili svoja ognjišta, kako bi 5. studenoga zajedno proslavili 200 godina od izgradnje, posvete i sada obnove župne crkve Svetog Ivana Nepomuka u Gibarcu. Kao što je istaknuo župnik Nikica Bošnjaković, prije samo tri godine usudili su se Gibarčani zajedno sa svojim župnikom boriti protiv "Golijata" koji ih je izazivao pobijediti ga s tri kamena, a to su tri godine mukotrpne obnove ove crkve, a svemogući Bog bio je na njihovoj strani. Poslije tri godine crkva Svetog Ivana Nepomuka zasjala je u punom sjaju, a Gibarčani bi danas trebali biti ponosni što imaju jednu od najljepših crkava u Vojvodini.

Jubilej_Gibarac_foto_1

      "Potpuna obnova ove župne crkve svjedoči o mnogima kojima je stalo do nas, ovdje u Srijemu, u Vojvodini, uRepublici Srbiji. Bog je dotaknuo srca mnogih, kako bi se ova crkva za današnji dan, svoj 200. rođendan, potpuno obnovila. Dobro nam je poznato da je crkveni objekt tamo gdje nema žive crkve samo spomenik kulture, ali ovdje u Gibarcu postoji živa Crkva, postoji ono Isusovo ‘malo stado’, ‘sveti ostatak’, koji ovdje živi, vjeruje i ljubi nadasve svoju Crkvu kao majku," istaknuo je prije svete mise župnik Bošnjaković.

Jubilej_Gibarac_foto_2

      Svetu misu predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović, u nazočnosti brojnih svećenika Srijemske biskupije u zajedništvu s generalnim vikarom, prelatom, župnikom i dekanom Eduardom Španović, potom svećenika iz Đakovačko-osječke nadbiskupije te svećenika Apostolskog egzarhata za vjernike katolike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori.

Jubilej_Gibarac_foto_3

      U svojoj homiliji biskup Gašparović posebno je istaknuo: „Srca su vaša razdragana, vidim sreću u vašem oku, na vašem licu, i mi danas svjedočimo Božju providnost živom riječju; danas, kada obilježavamo 200. obljetnicu izgradnje i blagoslova ove župne crkve. Kako je domaći župnik istaknuo, pronašli su u temeljima metalnu pločicu položenu 6. studenoga 1801. godine, gradnja je trajala punih 10 godina i crkva je blagoslovljena u studenome 1811. godine, a danas, 5. studenoga 2011., okupili smo se ovdje u velikom broju da misnim slavljem obilježimo taj jubilej. Iako mali brojem, vjernici u Gibarcu, ali i raseljeni Gibarčani te njihove molitve i zagovor sv. Ivana Nepomuka ponukali su župnika da krene u obnovu, a svesrdne molitve Bogu učinile su čudo - stojimo u potpuno obnovljenoj crkvi koja je zasjala punim sjajem.

 

Jubilej_Gibarac_foto_4

      Ova crkva i sve katoličke crkve naše Srijemske biskupije mjesto su sabiranja vjernika i prisutnosti Božje, ostat će mjesto susreta, i zato danas slavimo ovu, ali i onu drugu, živu Crkvu, podignutu rukom Boga i njegova Sina Isusa Krista“, poručio je mons. Gašparović. Biskup je zatim pozvao da ova crkva i ubuduće bude mjesto ovako velikih susreta: „I zbog toga je crkva živa svaki put kada u njoj boravimo često. Zato se moramo sastajati svi zajedno, jer je pravi užitak vidjeti zajedništvo u tako velikom broju, rekao je na kraju svoje homilije biskup Gašparović i pohvalio nastojanja domaćeg župnika Bošnjakovića u pothvatu za obnovu ove župne crkve.

Jubilej_Gibarac_foto_6

      Na samom kraju misnoga slavlja župnik Bošnjaković predstavio je prvu knjigu pjesama „Da Gibarac živi“, Gibarčanke Anice Pinterović, čije nadahnuće služi kao poticaj ostalim Gibarčanima da ustraju u ljubavi i vjeri. Govoreći pohvalnim riječima o knjizi i autorici, župnik je obećao da će njezina knjiga biti dar svima koji su pomogli obnovu crkve i nabrojao župe u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje su pomogle, ali i pojedince koji su to svojim zalaganjem zaslužili. Autorica je potom pročitala nekoliko svojih pjesama. 

Jubilej_Gibarac_foto_7

      A tu su bili i najmlađi članovi HKD " Šid", koji su se predstavili svojim plijesom. Svi skupa uz zvuke tamburice i dobro poznatih melodija ovog kraja, uveseljavali su sve prisutne, koji su sa radošću uživali u tom danu. Cijela ova svečanost priređena je u organizaciji vlč. Nikice Boąnjakovića i predsjednika Društva za očuvanje tradicije šokačkih Hrvata - Gibarac, Đure Martinović, koji je na ovom skupu pozdravio sve nazočne i izjavio kako je završen projekat za obnovu župne kuće koja će prema njegovim očekivanjima biti uskoro gotova, kako bi se Gibarčani mogli i natom mjestu okupljati.

Jubilej_Gibarac_foto_8

      Toga dana na okupu su bili svi oni koji su nekada živjeli zajedno, sudjelovali u rješavanju svojih problema, zajedno slavili i tugovali. Na svakom koraku mogao se vidjeti zagrljaj ljudi koji su se s dubokim emocijama pozdravljali i sjetom prepričavali lijepe uspomene iz Gibarca. Bilo je lijepo vidjeti i šarolikost nošnji djece i odraslih, kako iz Srijema, tako iz Slavonije i Baranje, koji su svima nazočnima s ponosom predstavili svoje plesove. A tu su bili i najmlađi članovi HKD-a "Šid", koji su se predstavili svojim plesom. Uz zvuke tamburice i dobro poznate melodije ovog kraja, uveseljavali su sve nazočne, koji su uživali u tom danu. Cijela ova svečanost priređena je u organizaciji vlč. Nikice Bošnjakovića i predsjednika Društva za očuvanje tradicije šokačkih Hrvata - Gibarac, Đure Martinovića, koji je na ovom skupu pozdravio sve nazočne i izjavio kako je završen projekt za obnovu župne kuće, koja će, prema njegovim očekivanjima, biti uskoro gotova, kako bi se Gibarčani mogli okupljati i na tom mjestu.

Jubilej_Gibarac_foto_10

      "Crkva ljepotica", kako je danas ponosno Gibarčani nazivaju, obnovljena je uz biskupski blagoslov i podršku, koja je otvorila put prema župama Đakovačko-osječke nadbiskupije, u kojima je župnik Bošnjaković slavio svete mise i prikupljao milostinju za obnovu crkve. Ovo su imena župa koje su pomogle obnovu župne crkve u Gibarcu: Podravski Podgajci, Županja 2, Čepin 1, Donji Miholjac, Lipovac, Šljivoševci, Osijek 2, Višnjevac, Viljevo, Vukovar 3, Čepin 3, Đakovački Selci, Jarmina, Kruševica, Nijemci, Vinkvoci 4, Marijanci, Osijek 7, Osijek 6, Veliškovci, Bošnjaci, Donji Andrijevci, Đakovačka Satnica, Čepin 2, Drenovci, Đakovo 2, Komletinci, Kuševac, Stari Mikanovci, Vrbanja, Osijek 11, Gunja, Privlaka. Svima njima se vlč. Bošnjaković ovom prigodom zahvalio kao i ostalima koji su na poseban način pomogli sanaciju crkve i okoliša kao i organizaciju ove proslave.

                                                                    Slavko Ž./Suzana D.